Soja 2014 god

to je istina, barem svake druge godine......al zapali, dođu na njivu i skinu ti poticaj za godinu i nemožeš dobiti plavo gorivo, pa onda ti pali.....
Kod nas palenje nema veze sa subvencijama,kao placa se neka kazna koju pisu poljocuvari.E kad ti isti poljocuvari uhvate jednog sto krade kukuruz u polju onda nek dodju i meni da pisu prijavu za paljenje.Ja sam i ovih godina palio i tako nastavljam i sad.

Baš i Amerikanci navode za ovu smrdljivu bubu kod soje da se javlja više u notill i redukovanoj obradi i da bi potpuna obrada - (oranje, duboko tanjiranje , čizel ili slično) smanjilo broj.

Inače u jednoj soji sijanoj u junu su donji listovi ovakvi , pretpostavljam da je septorija . Mahune su formirane ali tek kreće nalivanje , kolko bi moglo biti štete ? Lično mislim ako stanu kiše , a sijano je na 70cm i rjedji sklop da nebi trebalo biti veće štete.

DSC04852_zps95538189.jpg

Imam te iste bube po soji vec godinama, skuplja se kadkad na listovima, kadkad na mahunama, u grupama. Jedno pet puta svake godine ih rasteram, otkinem list il maunu gde su se skupile, gledam, zagledam i nista, nema ugriza, nema otvaranja mahune ama nista. Prinosi isti ko i ranije. Ne znam da li jedu ostale kulture ratarske ili povrtarske, ali soju i krompir ne diraju, tj ne prave stete. Kada malo bolje razmislim, s obzirom da ja nikada ne prscem od grinja, moze biti da se njima hrane. Moram to pitati nekoga ko stvarno zna nesto o njima.

Poslednja izmena:
Momo to je normalno da donji listovi žute i obolevaju ponaročito sad kad ima mlogo vlage i isparavanja pa dolazi do kuvanja lista i plamenjača a i ti listovi su mahom dobili i dozu herbicida protiv trave, to neće bitno uticati na prinos normalno ako nema takvih listova puno.

Malo više nego u suvim godinama , ali nadam se da neće tako naglo da nastavi.
Da , imam u toj istoj parceli i Galeb i Dukat , galeb daleko zdraviji odozdo.

to je istina, barem svake druge godine......al zapali, dođu na njivu i skinu ti poticaj za godinu i nemožeš dobiti plavo gorivo, pa onda ti pali.....

Kod mene u kraju se jos nije desilo, nikad nisam palio njive uz glavnu cestu ili tako, al npr na tabli koja je od sela skoro 20 km kombajnom mi od glavne ceste do nje treba sat vremena zapalim uvijek, soju ako orem ne palim al kukuruznjak obavezno

posijana je 22.4. trebao sam i ranije, jer koliko je još zelena, neće sazriti do nove godine.....

a ima po biljci preko 100 mahuna, do 120.....a sortu neznam, to je ono najgore, jedino znam proizvođača......imala je roza cvijet

moja nije na 50, nego na 70cm, s tim da sam išao da bude 30-35 zrna u jednom metru u redu.....

svaka ima preko 100 mahuna što sam brojao......vjerovatno što je sijana na 70cm, pa je imala dosta mjesta, a visina je u prosjeku 150-160cm.....da je na 50cm, onda možda nebi bilo toliko......neznam, prvi puta sijem ove godine, i rekli su mi da stavim 30-35 zrna na jedan metar, ako sijem na 70cm, i to sam napravio, i naravno prskao sve kao i grah, samo nju sam oprskao sa još jednim sredstvom prije sjetve......toliko da probam, jer planiram sijati i dosta graha, a sa pulsarom idem u grah, pa onda mogu odmah i u soju......i da vidim kakav će biti rezultat u mojoj zemlji......a kada budem brojao mahune, da 50-70 mahuna je odličan rezultat i super prinos.......ja samo kažem kako i je, jer se nekužim u soju......kada ju budem ostavio za slijedeću godinu, nadam se da bude ovakva ko ove godine i da će dobro platiti......a već mi se ljudi žele pribilježiti da im dam nešto sjemena, da ju posiju

Nazad
Vrh