Soja 2014 god

U susednom mestu danas skidana soja prinosi od 2000kg do 2300kg po kj sorte galeb i balkan skoro isti rod.

Pa da tako i kod nas prijala joj kiša ove godine još samo da nam dozvoli da pokosimo bez problema

Danas pocupao Soju sa parcele pa to sve lepo omlatio napunio kofu i izmerio vlagu!!! Vlaga se kretala oko 13%.. Sutra cu da pocnem da je vrsim pa cu nekoliko dana da je drzim kuci pa prodaja kad dodje kamion po nju...

Bezveze,pa nek se pise kako treba,a ne u te "backe" mere.

Inace,jedna domacinska soja.
wp20140913001.jpg

Neznam kako ce je uraditi samo.
Imam ja jednu takvu parcelu od 0,5kj, oprskana s dozom da sam soju spalio a ambroziju potako na rast i soja se oporavi ja okopam sve, sav korov počupam dođem za 10 dana ono opet korov počupam sve ponovno s korjenom sve, dođem ono ambrozije cudo jedno poludio sam, i kupim totala i poprskam to sve da bi mogo uc kombajnom u to vidio sam lane zakorovljena soja da se skida bez brige kada se oprska i korov ugori

- - - - - - - - - -

Bezveze,pa nek se pise kako treba,a ne u te "backe" mere.

Inace,jedna domacinska soja.
wp20140913001.jpg

Neznam kako ce je uraditi samo.
Imam ja jednu takvu parcelu od 0,5kj, oprskana s dozom da sam soju spalio a ambroziju potako na rast i soja se oporavi ja okopam sve, sav korov počupam dođem za 10 dana ono opet korov počupam sve ponovno s korjenom sve, dođem ono ambrozije cudo jedno poludio sam, i kupim totala i poprskam to sve da bi mogo uc kombajnom u to vidio sam lane zakorovljena soja da se skida bez brige kada se oprska i korov ugori

Danas krećem sa vršidbom ako vreme dozvoli. Nebo je šareno. Nadam se da ćemo barem 5kj skinuti. Sorte trijumf i gorštak. Javljam rezultat večeras. Nadam se...

To je kvadratni fat i u jedno jutro ide 1600 kvadratnih fati. Bilo je vec na forumu neke rasprave oko toga. Mislim da je jedan fat oko 1,91 m , tako nesto, i onda je duz sto zovu kod nas 200 fati, to jest 382-3 m.

1896 mm je.
Ako vreme dozvoli moj brat danas vrsi soju sa 5 kj, sorta balkan. Ja nisam kuci, pa mozda je vec i poceo :) Nadam se da nece da ga istera kisa sa njive...

Mene jedan koperant napada da mu idem danas vršit 0,5kj soje, i oso sam fala Bogu ovršio mu taman prije kise vlaga mu je 16%, navršio mu 12m, odmah sam skuzio da je vlazna cim sam uso u nju pošto mi je naprijed na puž znalo namotat, al on nece da ceka a taman je subota pa sam zaradio nekih 50 evrica imam za pijanku veceras :osmeh:

Ja sam juče vro Savu, sejana 01.04 sa 100 kg uree predsetveno, na razmak 3,1, a prinos nešto malo preko 16 meteri jusa... Vlaga je bila 15 a primese 5. Veliki problem je u tome što su maune zrele a stablo zeleno, pa su kubutco a hederu značajni. Al šta da se radi, valjda će ovo što je ostalo biti bolje...

Kaže mi komšija (koji je kombajner) da Sava ove godine ima manji gram od kasnijih sorti (Morava, Vojvođanka). On jako dobro procenjuje koliko je kg u prikolici spram količine i npr. u njegovoj prikolici bi potpisao da je vagon, a bilo je 87 meteri Save. Kod Morave mu je procena bila tačna...

Takođe, jedan drugi kombajner primećuje da ove godine više daju soje sejane na 50 cm u odnosu na one sejane na 70cm.

Da ureu nikad nisam koristio u soji,i ako sam planirao da bacam vestak to je bio u jesen Map,ili prihrana u prolece sa N20,kan.Inace juce sam radio Balkan oko 15 meteri po kj vlagu ne znam dosta zelene stabljike.

Mene jedan koperant napada da mu idem danas vršit 0,5kj soje, i oso sam fala Bogu ovršio mu taman prije kise vlaga mu je 16%, navršio mu 12m, odmah sam skuzio da je vlazna cim sam uso u nju pošto mi je naprijed na puž znalo namotat, al on nece da ceka a taman je subota pa sam zaradio nekih 50 evrica imam za pijanku veceras :osmeh:

za pola KJ 50 eura?

Danas mi od 12.5 KJ ostao jedan krug i nisam mogao da zavrsim jer je pala kisica od 3l. Vlaga je na Trijumfu sejanom 28 aprila 11.8 %

Kaže mi komšija (koji je kombajner) da Sava ove godine ima manji gram od kasnijih sorti (Morava, Vojvođanka). On jako dobro procenjuje koliko je kg u prikolici spram količine i npr. u njegovoj prikolici bi potpisao da je vagon, a bilo je 87 meteri Save. Kod Morave mu je procena bila tačna...

Takođe, jedan drugi kombajner primećuje da ove godine više daju soje sejane na 50 cm u odnosu na one sejane na 70cm.

To nema pravila,moje skromno iskustvo je da u nasem ataru pretezno na 70 bolje baci prinos,iskustvo sticem na taj nacin jer godinama ovrsim od150-200 jutara usluzno soje sto na 50 sto na 70,evo jedan primer od juce samo,komsiji skinem 10 kj u komadu maksimus na 50 i imao je21 meter a sebi skinem malo dalje rubin 25.5 meteri posejan na 70,e sad neko ce reci do sorte,ista situacija bude i ako su upitanju iste sorte,a opet zavisi i do gazde.......sto se tice uree,dve godine sam radio ogled bez i sa ureom na istoj parceli(pola pola),razlika u prinosu je oko 250kg u korist uree,bacim samo oko 65-70kg....vi procenite dal je to isplativo

Nazad
Vrh