Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stevo najranije dupla nulta grupa sorte: fortuna i merkur a nulta grupa: valjevka i galina.

Dali je sjemenska soja (deltina dukat) , zaprašena nečim i dali bi se smjela koristiti u stočnoj ishrani ? Ostalo mi desetak vreća od prošle godine , i srećom smo probavali naklijavanje , katastrofa od deset zrna posijanih u čašice sa zemljom u sobi ,samo jedno niklo . Ili nešto nisam dobro uradio ili je sjeme riknulo . Kako se soja pravilno naklijava ?
Nije malo deset vreća za baciti .::sramota::

Momo nije zaprašena ničim pa i ako je nanešen nitragin ništa nesmeta jedino nebi bilo loše je malo termički obraditi pre upotrebe za stočnu hranu (propržiti) a što se tiče klijavosti prošlogodišnje seme nemoj sejati pošto brzo gubi klijavost i retko kad bude dobro.

Ima bržih.:ppozdrav:

Nije nanešen nitragin , vreće su prošivene , inače ga ja nanosim pred sjetvu . Prodaću ga u mješaonu neću ga ja pržiti a kupiću novu . Može biti upozorenje i ostalima , znao sam da gubi klijavost ali toliko ?? I prošle godine je bilo kilavo , niklo je jedno 60-70% . Dobro ga ne posija , mogo sam zeznuti jedno 3ha. U stvari neću ništa ni kupovati , nego ću naći negdje da ima neke 0 ili 00 grupe i čekati , kako je krenulo sa vremenom izgleda da će mi biti na nekim parcelama sijati soju u junu.

Momo nesto si debelo zabrljao. Nemoguce da samo 10% klija. Narocito ako je seme iz instituta i vec selektirano. Ponovi test sa 100 zrna, uzimaj seme ne gledajuci sta ti naidje pri prstima i postavi negde na toplom na nekoj dubini ne manjoj od 2.5 cm i zalivaj svaki dan.

Jel ko sejao Zp seme soje Laura,kako mu se pokazala,jel ispitivao neko klijavost sada,i kolika je ako jeste..

I da li su sva ova ispitivanja klijavosti na stranama pre ove,vrsena na vasim sojama sa tavana ili ste kupili semensku pa ispitivali klijavost..posto vidim da ce ove godine biti losa klijavost,pa ne znam koje seme da kupim.

Poslednja izmena:
Najbolju soju u zivotu sam video 2010 kod jednog coveka iz Backog Brestovca. Moja je bila u prvoj troliski, a on je tek sejao (negde 10 maj). Mislio sam da nema sanse sa takvom setvom, medjutim soja u vrucu zemlju posejana, kisa-sunce te godine i ta njegova parcela je malo po malo prestigla sve te soje u tom delu atara. Prinos nisam ga pitao, ali garant blizu 3t/kj.

Kakva su vam iskustva sa sortom rubin,trijumf?Ja sam prosle godine imao galeb i gorstak odlican prinos 2450kg po kj.Galeba nema u ponudi,a probao bi neku novu sortu.

tero sam soju na selektor,u susedno selo(ako je to selektor...nemam iskustva)lepo je ocistio,ali polomnjeno zrno nije odvojio,valjevka je u pitanju,klijavost 80%...planiram sutra da 1kg soje istrebim,ili odvojim lomnjeno i celo ,da vidim odnos...klijavost proslogodisnje,semenske(ostalo ~ 10 do 15 kg) je 60 % ..ili 50/30..aj zdravo

ima 1600 g ,od 2000g ...znaci 20% lomnjeno , i 80% klijavost. prakticno silazim na 60%...sejem na 70 cm...dali da idem na cescu setvu ...i koliku,ako bi neko prokomentarisao,bio bih mu zahvalan...

U utorak mi stize trijumf. Klijavost oko 80-85%. Sejacemo 10% gusce. Cena se ne zna jos, ali se nagovestava nesto na 115-120din.

ima 1600 g ,od 2000g ...znaci 20% lomnjeno , i 80% klijavost. prakticno silazim na 60%...sejem na 70 cm...dali da idem na cescu setvu ...i koliku,ako bi neko prokomentarisao,bio bih mu zahvalan...
Ja bi najpre propustio kroz selektor,izbacio 20% loma pa posle posejao 10% vise od potrebnog za odgovarajucu sortu

Konačno i ja da dočekam rezultate za moj gorštak: 77% klijavost , 75% energija. Sa ovakim rezultatima ipak neću prelaziti setvenu normu od 42-43kg po KJ.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh