Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
fot1170.jpg

Uspelismo lepo da nastelujemo kombajn sa zitnom varijantom , nije bilo lom zrna. Sorta Balkan , sejan: 04.maj. povrsina:1,5kj, ukupan rod :1360kg ,vlaga7,2

Kako kod vas obračunavaju? ja sam imao vlagu 10.2 i dodali su mi na cenu do vlage 13...

Nisam predeo kod nas nema otkup , samo su me i izmerili vlagu i bruto usput kuci, ako ne nadjem kupac za koji dan onda ide na tavan.

Skidajte je.Kod mene na Galebu stablo skroz zeleno a zrno 11.8 vlaga.Počela da se otvara a navadili se i miševi.Da sam čekao još 4-5 dana kako sam mislio ne bi imao šta da radim.

Danas malo kontrilasali parcele pored kojih smo prošli.
Mahune se ne otvaraju (ne pucaju same) oko 75 zrelo još 7 dana pa možemo sramežljivo krenuti u kosidbu.
Rod ne smam da prognizaram .

Danas sam poceo da kombajniram soju koja je sejana 28 ili 29 aprila ne secam se tacno, sorta je Triumf. Da oko ne lici ninasta visina je do kolena ponegde malo vislja ali su spratovi toliko gusto da se dodiruju mahune i zrna su dosta krupna i mnooooogo dobro curi. Pre dva dana smo sa ocem izasli da pogledamo tu parcelu i sa kraja je izgledalo kao da treba 7 -10 dana do vrsidbe. 50 % zelenih listova je jos na stabljici a mahune su skroz zrele. Vlaga je 11 - 11.5 ali je malo nezgodno sto ima 5 -6 % velikih zelenih zrna ali to se ne moze sacekati da sazri.

Mi smo ovrli trijumf prosle nedelje. Prinos je bio oko 11 meteri po jutru. Za ovu godinu nije loše. Raspitivao sam se danas za klijavost semena i trenutni rezultati ispitivanja naturalnog semena su solidni kreće se izmneđu 70 i 80%. Mi smo ostavili oko 2 i po tone i stavili na naklijavanje, jer smo nameravali da ga sejemo i dogodine.

Ovrsen balkan 5kj 8,7 tona prodat odma po 70 dinara .tel kel ,konacna cena pare sutra najkasnije preksutra.To je zamlja kod nigde ne rodi tu rodi ,a kad normalna godina bude ona obicno pliva,valda je zato taj potez i zovu,, kornjaca,,

Sinoć sam išao da obiđem soju. Sorta Gorštak. Neujednačeno zrenje. Prvih 50m od lenije još nije za rad (duž je 400m). Oko 30% zelenih mahuna, i dosta zelenog lista. Ostatak njive bi mogao raditi za 2 dana. Ne ispada zrno. Parcela je 8kj. Mislio sam da "presečem" i da ovo što je zrelo uradim, a da ostatak ostavim za sledeću nedelju. Zamolio bih iskusnije za savet.

@Svajger........kombajniraj sve sto je zrelo jer u stresnim godinama kao sto je ova zrele mahune koje stoje malo duze hoce da se otvaraju. Ako u ovom trenutku nemas otvorene mahune ne znaci da ih neces imati za nekoliko dana. Potrosices nekoliko litara nafte vise jer ces ici kombajnom i traktorom dva puta ali je to sve nista u odnosu na stetu koju ces imati ako pocnu da se otvaraju mahune.

@Svajger........kombajniraj sve sto je zrelo jer u stresnim godinama kao sto je ova zrele mahune koje stoje malo duze hoce da se otvaraju. Ako u ovom trenutku nemas otvorene mahune ne znaci da ih neces imati za nekoliko dana. Potrosices nekoliko litara nafte vise jer ces ici kombajnom i traktorom dva puta ali je to sve nista u odnosu na stetu koju ces imati ako pocnu da se otvaraju mahune.
Hvala na odgovoru i na savetu. Isti je usvojen, i sutra krećem sa vršidbom zrelog dela. Javljam prinos.

Večeras gledao preostala 4 kj sa Idilom. Biće to rekordno mali prinos, mahune su tanke, skoro prazne. Problem je što još oko 20% ima zelenih biljaka, a ovo ostalo je potpuno suvo (sa sve lišćem koje je sprženo i ostalo na stabljici). Zrno je sitno, a hteo sam da ostavim nešto semena i od ove sorte. Pogrešio sam što nisam ostavio više Save za seme, ovako sitnu Idilu ne znam da li je pametno ostavljati za seme.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh