Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Negde sam procitao ali ne mogu sada da nadjem pa ako moze neko da mi kaze ako se seje modifkovana soja pored obicne, komsija je danas posejao modifikovanu pored parcele gde ja planiram da posejem Balkan, da li ce prilikom testiranja i moj Balkan da pokaze modifikaciju i ako hoce koliko bi trebao da je odaljim od komsijine, da li je dovoljan u tom slucaju pojas od 25m kukuruza izmedju moje i njegove soje da bi to sprecio?

Mozda 1 % bude prenosa zato sto soja 99% ako ne i jače obavi oplodnju unutar samog cveta dok se još ne otvori (ako su jedna do druge). Dovoljno je desetak metara izolacije. Ne bi smelo da pokaže ništa.... teorijski.

Valjevku sam uzeo sejem od nedelje kad prodje hladan vikend .. Seme Sava nije stiglo a hteo sam da probam

Danas posejao 21,5 kj soje, ako bog da ujutru još 4 kj valjevke i moja soja posejana pa dalje usluge.

Jbt od Januara meseca se borim ko konj da nabavim seme soje Trijumf pa nema i nema ni u NS institutu ni nigde. Dragana Racu odavno sam zamolio da mi nabavi bar 200 kg pa mi je rakao da ce videti ali nista konkretno do danas. Kad danas sam otisao do zadruge kod nas u selu radnik kod Race kaze da su imali vise od 15 t Trijumfa i sve su delili s tim da danas je opet kamion doterao Trijumfa. Izgleda da Raca ispraznio magacin u NS. Sutra sa zadovoljstvom idem da podignem bar 200 kg za probu pa ako je tako kao sto ogledi kazu od sledece god. sejemo iskljucivo Trijumf.

AKO je to Trijumf.
Sad sam u ponedeljak odneo kuci semensku soju i ima razlike u vrecicama-natpisu izmedju moje sa instituta i one iz zadruge...

Kakve točkove imaš na traktoru sa kojim ćeš posle prskati tu soju? Po mom mišljenju 35cm međurednog razmaka je baš nezgodno, prskanje mora uspeti 100% jer nema međuredne obrade, a opet nije ni previše gusto da sama soja guši korov...
Tockovi su 12,4-28,a sto se tice korova njive su dosta ciste,ali bez obzira pulsar i harmoni brisu sve sirokolisne bez greske,jedino sto bi morao da gazim po 2 vrste u prohodu kad prskam ali mislim da bi se dobar deo soje digao jer je ona tad jos mala,a medjuredna obrada nema sanse.Probacu na 3,8 ili 4 cm pa kako mu bude.

Pozdrav drugari,resio sam i ja prvi put da posejem soju na skromnih 1 ha,sve sam otprilike saznao sta i kako,jedino me interesuje dali mesate soju pre sadnje sa nekim preparatom ili nekim djubrivom zbog stetocina i dr, kao npr,kukuruz sto se mesa sa mesorulom i td.

Soju samo sa Nitraginom posto radite to prvi put i na malu kolicinu najbolje bi Vam bilo da po mraku izmesate seme sa nitraginom i stavite u vrece koje ne propustaju suncevu svetlost,sutra dan kad budete sipali na njivi u sejacicu obavite na brzaka i to je to. Mozda zvuci sasavo ovo za mesanje u mraku ali je tako najefikasnije.

Pozdrav drugari,resio sam i ja prvi put da posejem soju na skromnih 1 ha,sve sam otprilike saznao sta i kako,jedino me interesuje dali mesate soju pre sadnje sa nekim preparatom ili nekim djubrivom zbog stetocina i dr, kao npr,kukuruz sto se mesa sa mesorulom i td.

ја запрашујем са месуролом, код нас има пуно голубова и ко год није запрашио са њим голубови му ошишају соју када изађу она два котиледона - чим никне, тако да без месурола нема работе

Soju samo sa Nitraginom posto radite to prvi put i na malu kolicinu najbolje bi Vam bilo da po mraku izmesate seme sa nitraginom i stavite u vrece koje ne propustaju suncevu svetlost,sutra dan kad budete sipali na njivi u sejacicu obavite na brzaka i to je to. Mozda zvuci sasavo ovo za mesanje u mraku ali je tako najefikasnije.
Ne zvuči šašavo , najbolje se meša u mraku.Ako imaš šta da mešaš ,ako ne jbg.:osmeh:

Prošle noći ovde palo 10-tak litara kiše i već oko 11 sati se moglo sejati. Danas smo posejali soju, sorta Viktorija, na razmak 3cm u redu a međuredno 70cm.
Sva soja je došla u lepu vlažnu zemlju. Idealna setva.

Danas odmor,svetac,a juče smo moje završili,ostalo još 20kj no-till soje ali za 2nedelje,evo kako to kod nas izgleda
Picture001-9.jpg
[/IMG]

I sve povaljano
Picture002-10.jpg
[/IMG]

a evo i snimak,setva oko 8-9cm dubine,veštak na oko 3-5cm,pomeren od reda 3cm

ima i bolji snimak,ako mi se digne

Poslednja izmena:
Posijana soja 05.04.sorte Vojvodjanka i Gorstak (baceno predsetveno oko 80kg ana po kj.)medjuredni razmak 70cm. otislo oko 46-48 kg. semena.
Odma povaljano glatkim valjkom,ceka se kisa..,a ono ni prasinu da pokupi... pa prskanje na crno sledece nedelje.

Ako vreme dozvoli u ponedeljak spremam za soju i kukuruz a utorak, sredu sejem pa me zanima sta mislite da je bolje za soju da vestak ubacim sejacicom zajedno sa njom ili da razbacim rasipacem pre setvospremanja?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh