Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hvala je bogu,da se prizna.Lepo je kad neko priznaje da od njega ima ovde pametnijih ljudi,to je za svaku pohvalu...napredujemo
Moje pitanje Bojčetiću je malo drugačije nego što si ti shvatio...postavio sam pitanje a ne konstataciju
Gospodine Kameni niste dobro čitali snaga se menja jer i slika pokazuje da je snaga manja i zato nema nagrade.O obrtnom momentu nije bilo reči koliko se ja sećam.
E jbg Spasoje ,na MTZ-1221 lepo piše snaga na kardanu pri 540 obrtaja je 65 KW a pri 1000 obrataj kardana snaga je 90 KW sada ovo zvuči kontradiktorno!!Sve je u prenosnom odnosu .Traktor od 60 hp ako bi imao 10000 obrtaja kardana ,drzalo bi ga dete sa kombinirkama i traktor ga nebi pokrenuo.
Kada bi taj isti traktor imao na kardanu 1 obrtaj u inuti ,mogao bi da povuce planinu. Malo sam karikirao ali sustina je da on ima i dalje 60 hp .Kako se zove ona silna snaga koju smo dobili redukcijom ,kolika je ona ,i kako se izracunava ,i dali je veca od 60 hp a verovatno jeste ,to nebih znao da objasnim.Znam da je ju proizvela ona prva od 60 hp.
Lepo sam Vam napisao da ovde ima mnogo pametnih ljudi i da ćete sigurno dobiti odgovor. Medjutim postavlja se pitanje kakav odgovor? Ovi odgovori što su napisani Vam govore da su ovi ljudi toliko obrazovani za Nobelovu nagradu jer su izmislili Perpetuum mobile.To znači da oni od motora koji ima 100 kW na priključnom vratilu dobiju više snage što znači da su izmislili nešto poput perpetuum mobila jer je definicija njega "Овај концепт се најчешће односи на имагинарни физички механизам или систем који би производио више (или једнако) енергије него што се у њега улаже, а да систем остаје непромењен. У случају механичке машине, ова машина би радила без топлотних губитака узрокованих трењем и отпором ваздуха."
Ako odete na Traktor data ( pošto ja nisam pametan kao oni ) tamo nadjete podatak da je snaga na priključnom vratilu manja od snage motora:
.
Ja se zahvaljujem izlagačima naučnicima, ali bih ipak poslušao gospodina Bojčetića jer je samo on izneo tačan podatak, a ostali mnoooogo pogrešili i u zabludi su ako misle da nešto znaju. Da objašnjavam dalje stvarno nema smisla jer može neko još da se nadje uvredjen.
Od Nobelove nagrade nema ništa!
Ja znam da ste Vi velikog znanja i zato sam to i napisao. Ono što je napisao gospodin Bojčetić nema veze sa Vašim pitanjem i zato sam i napisao odgovor na Vaše i gospodina Bobana.Gospodin Bojčetić je koliko se meni čini pisao o snazi uopšteno, a to je i bilo pitanje gospodina Zorana. Da je neko pitao o tome ja bih Vam sigurno odgovorio i na to pitanje.Prema tome u ovom slučaju ste gadno pogrešili i nemojte se sada pravdati nego lepo kao čovek priznajte da ste pogrešili i idemo dalje. Ja sam priznao da ste mnooogo pametniji od mene i to ne samo Vi nego i mnogi drugi članovi sa ovog foruma. Ima i neki koji samo pokušavaju da budu pametni pa ispadnu glupi naravno nisam mislio na Vas, a taj će se sam pronaći.
Gospodine Kameni niste dobro čitali snaga se menja jer i slika pokazuje da je snaga manja i zato nema nagrade.O obrtnom momentu nije bilo reči koliko se ja sećam.
Razumem ja tebe šta želiš da mi kažež ali ne razumem kako se to povećava potreba rd za većom snagom. Zamisli vučeš prikolicu na putu sa 60 kw pa promeniš traktor i nastaviš sa 90 kw! Kom traktoru je lakše? Prikolica je ostala konstantna nije menjala potrebu,E sada RD je brža sa 1000 obrtaja nego na 540 ali i to se rešava promenom zubčanika za željeni broj obrtaja. Tako da recimo njena brzina rada ostane približno ista i brzina traktora ista a dobije 30 kw više snage
Nisam ja snagu nigde ni spomenuo...mislio sam da će biti jasnije na šta većina ljudi misli...da je traktor "jači" na kardanu u toj meri koliko je sporiji u odnosu na motor...@Montoya
Brkas pojam sile i snage, a u bacuje se i obrtni moment u zbrku.
Stevo na MTZ lepo piše da je snaga pri 540 obrtaja 65 kw a na 1000 obrtaja 90 kw,e sad opet postavljam pitanje Spasoje tvrdi da je motoru teže iako mi nije logično kada ima veću snagu drugo ti kažeš da se pri povećanju brzine ne dobija snaga već brzina.Nije mi jasno kako se tih 25 KW više nigde ne manifestuje .Aj malo da uprostimo,snaga i na krdanu i na tockovima je ista. e sad sto kardanske lamele nemogu da prenesu tolku snagu to je druga stvar,a kad se poveca brzina kardana nedobija sa snaga neg brzina.
Gospodine ja sam hteo da objasnim neke činjenice ako je ovo što sam ja reko pogrešno vratite se u 1 razred srednje škole predmet se zove mašinski elementi-prenos snage.Nema potrebe za takvim načinom obraćanja iako ste vi (moje je mišljenje) inžinjerski bog.Kod vašeg primera se snaga rasipa na bezbroj stvari-kretanje i to je tačno ni na jednom traktoru nije veća snaga na izlaznom vretenu nego je na motoru.