Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Svidja mi se ovo na Clasu kako je domaćinski napravljeno .@ćirav Jeli ova poluga excentar za podešavanje podbobnja.Otkud na sredini.????Ipak ovde treba imati dobre i čiste slamotrese jer dosta zrna će u masi otići na slamotrese ,a kroz češalj odmah padnu dole.

Jeste ta poluga na sredini zatvara i otvara donji deo korpe... To nikad nisam zatvorio nema potrebe za tim,samo u detelini cuo sam da treba da se zatvori ali je nikad nisam vrsio pa neznam...

- - - - - - - - - -

Kod mene su slamotresi kao novi,nema nista da se zadrzava u njima...

- - - - - - - - - -

Treba mi hitno pomoc... Problem je nastao upravo sad kad sam podmazivao Claas-a,naime vieo sam da se osovina vetra okrece kroz lezaj!!!! Lezaj dobar ali nekakva biksna izmedju lezaja i osovine se raspala!!! E sad neznam dal je ta biksna tu fabricki ili je predhodni vlasnik napravio??? Molio bi kad bi mogao neko to da mi uslika to kuciste kod vetra sa strane gde su remenice... Nije mi jasno zasto je ubacena ta biksna sa maticom i isecena poduzini (konusna je napravljena).. Ma idem da uslikam pa cu postaviti... Zamolio bi kad bi mogao neko to da mi naslika sto pre da znam sta mi je ciniti... Malo sam u guzvi.. Hvala unapred... :ppozdrav:

Ležaj na osovini je obican ne znam koji broj ja sam ga prmjenio s one strane di je remenica ove godine, ali ima neku podlošku oko košuljice onu cauru isjecenu al ležaj sjeda na osovinu se nabija nista unutra nema !

Sad sam vidio u katalogu po originalu imas konusnu rasecenu biksnu koja je rasecena na sredini sa navojem isto koa na bubnju to ti je tako i napred maticu kod mene toga nema valda ova budala prije mene skinila i stavila obicni ležaj!
Vjerovatno se matica popustila i ležaj malo pao dole rastavi to sve ocisti i ponovno namontiraj !

@frkani danas sam se penjo na kombajn i gore kroz otvor sam posmatro rad slamotresa i nikako mi nije bilo logicno kretanje slamotresa,jer kad mu dodje slama samo je vrti na prvom segmentu(prvoj kaskadi)i nece da je dize dalje, ali nije mi ni na kraj pameti da provjerim pravilnost remena,. sutra ako ustanovim da nije do remena skinut cu cesalj iza korpe da ubacim nove zice ali malo duze da dalj eiznose masu na slamotrese cira92 to je kako sto ti pise spasoje takav lezaj sa produzenom caurom,i kod mene je na istom mjestu takav lezaj kojeg sam mjenjo prije 20 tak dana jer se bio raspo,dimenzije sam zaborav ali nije bio nesto skup oko 12-15€

- - - - - - - - - -

@frkani tvoja poruka mi nije dala mira te sam sad po noci iso da vidim i majku mu neko je okreno remen naopako,svo vrijeme su u kontru radili slamotresi.

Znam da postoje lezajevi sa onom caurom ali ova caura je unutar lezaja.. Evo sta je od nje ostalo..

IMG1987.jpg

E sad bez ove biksne nemogu da namontiram lezaj.. Ja sam mislio da kupim lezaj sa unutrasnjom merom osovine a spoljnom merom od kucista ali prodavac kaze da takav lezaj nepostoji!!!! Trazio sam u nekoliko radnji... ||Na kraju sam lepo zavario ovu moju cauru i ocistio navoj i sve sklopio (lezaj je odlican) sad mi ostaje da pronadjem tu cauru jer ovo sigurno nije trajno resenje....

Moracu to da napravim kad budem imao malo slobodnog... Za sad samo skidanje Jecma a i Psenica je sve bliza... Od ponedeljka krecemo sigurno... Kazner druze znaci resio si problem??? A ja mislio da cu ipak morati u kombajn.. :osmeh:

Ta čaura se zove čaura za pritezanje ili hilzna i kupuje se u prodavnici ležaja jer je i ležaj sa konusnom unutrašnjom rupom mislim da je 1207 K/C3 čaura nosi naziv H 207 jedino osigurač je drugačiji (MB osigurač) i navrtka ili matica (KM navrtka).

Svaka cast PANONSTIB!!! :bravo: Hvala na pomoci... Kod mene je lezaj obican i zbog toga ne naleze komplet na tu Hilznu (ili cauru kako sam je ja nazvao).. Znaci nema nista od sklapanja... Sad se pitam dal ima da hilzna da se kupi kod mene... A i taj lezaj gde da pronadjem... Hvala ti bar si me informisao da znam o cemu je rec.. Hvala jos jednom.. :bravo: :ppozdrav:

Vjeruj da sam danas pravo po,.,.,zdio sve gledam zagledam i sve uredu,sve i pomoc sa foruma sto ste pisali sve to ima sve uredu ali opet nesto naopako,sutra da namjestim remen kako treba i da idem zavrsiti sto sam poceo kositi jecam, a sve jedno ces ti u kombajn valja pokositi kulture.

Nerazumem ovaj deo ako mozes malo da mi pojasnis.. "Jedino osigurac je drukciji (MB osigurac) i navrtka ili matica (KM navrtka). ??? :sta:

Napravite slike i postavite na forum jer ovako na priču ne mogu da Vam pomognem.Slikajte korpu i slamotrese i izmerite rastojanje izmedju slamotresa i korpe.

- - - - - - - - - -

Konusni unutrašnji prsten ležaja se namontira na "hilznu" i postavi se MB osigurač, izgleda kao platna i ima jedan zub za razliku od kupovnih koji imaju znatno više zuba.Uglavnom se taj osigurač uzima kao rezervni deo i ta matica sa slike se navrne na hilznu i priteže se ležaj do odredjene granice, a to je toliko da kada osetite da matica "navlači" ležaj na konusni deo hilzne od tog momenta se priteže još 90 do 120 stepeni i osigura matica.Ona ne sme da se otpušta da bi se osigurala nego samo da se priteže do slobodne "rupe" na navrtki.

Hvala na objasnjenju sad mi je sve mnogo jasnije... Nista ostaje mi sutra da potrazim to ako mogu da nadjem tu Hilznu i taj lezaj sa konusnim unutrasnjim prstenom... A ako ne obraticu se vama za pomoc ponovo... Ili jedino Almex ako imaju... :sta: Hvala jos jednom na pomoci.. :ppozdrav:

Slobodno me kontaktirajte.Ima tu i poboljšana verzija ali ću Vam to kasnije objasniti pošto sam već dva meseca na putu i malo pre sam ručao.

Ako nenadjem onda mi nista drugo ne preostaje nego da vas kontaktiram u ponedeljak da mi vi to nabavite i posaljete... Ako imate vremena.. :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Evo jedna slika od danasnje glavobolje... :osmeh:

IMG1973.jpg

Imam jedno pitanje za poznavaoce... Kakve su razlike u voznji kombajna na varijator i kombajna na hidro pogon??? Sve vise i vise razmisljam o kupovini drugog kombajna pa me zanima taj Hidro pogon... Koje su njegove prednosti a koje su mane??? Znam da nema kvacila.. A jer postoje brzine isto??? Stvarno se nikad nisam susretao sa kombajnom na Hidro pogon.. (sem putem).. Ako moze malo objasnjenja... Hvala unapred...

Na kombajnu kojeg pogoni hidro motor imaju brzine. Prvo odabereš brzinu koja je potrebna i zatim pomičeš ručicu za hidro pogon. U svakoj brzini kombajn se kreće od stanja mirovanja do pune brzine koja je moguća za tu odabranu brzinu. Prva i druga brzina se koriste za rad a treća je za transport.
Od mna bi samo naveo cijenu ako je potrebno zamjeniti hidro pumpu. Ako je dobro održavana može jako dugo da traje. Mislim da sam negdje na ovom forumu našao informaciju kako ispitati hidro pogon pa ću ga prenijeti. Zagrijati motor. Ubaciti u prvu brzinu i na leru krenuti uz neki brijeg. Nemora biti velik bitno je da dođe do opterećenja. Ako kombajn kreće bez muke dobro je. U protivnom ne kupuj.
Prednosti su: Jednostavnije rukovanje, jedna ručica i za napred i nazad. Puno bolje manevarske sposobnosti, manje veremena za operaciju napred-stop-nazad. Nema problema sa varijatorskim remenom a ako je kombajn teži nema problema ni sa korpom i lamelom.

AJde zanima me jedna stvar..

AKo bi stavio krači remen za vožnju kombajna dali bi dobio šta na brzini??
Imam Claas mercator 50,i remen kad je do kraja otpušten jako je labav..E sad sam malo razmišljao šta bi se desilo ako bi stavio malo kraći remen vožnje???

Nazad
Vrh