Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Zabava je nekad skupa ,a labavi traje.
Nemoj preterati pa da bude kratak pa doživi prestezanje u diskoma.
Takodje će i min .brzina biti veća.
Kada ga stegnete ,pogledajte dali je na pogonskim diskoma izašao na vrh ,tj. da je ravan sa diskovima.
Možda se može našpanovati.

Kolega spasoje, mislio sam na pravilno stegnut remen, a ne bezveze stegnut.
A labavi sto traje, za mene bolje i da ne traje.
prvi par remenja na 142 me trajao 1000ha, trajali bi jos hiljadu da nisam vozio preko njiva transportnom brzinom.

Meni je vrsio kombajn sa hidropogonom. Nikakvo cimanje se ne desava prilikom kretanja. Izuzetno secajno krece iz mesta mirovanja, manevarske sposobnosti odlicne iako kombajn ima sigurnoc 10-15t+masa u bunkeru. Mana, nema kvacila pa vozacu oticu noge.

Ove godine u pšenici ima dosta trave. Problem je što je ona vlatala a sjemenke se prilikom vršidbe lako pomješaju sa žitom.
Kako ih odvojiti? Ako pojačam vjetar ode i žito. Zatvarati sita nevrijedi jer je sjeme trave sitnije od žita.

Dragan@ je mislio na španovanje na makazama .Tj. varijatorski klip pa na drugoj strani treba biti zatetač .Bar sam to vidio na svim kombajevima .Doduše nisam gledao merkatora.Znači :
zatežeš ga do te mere da kada se zategne do kraja izadje skroz na vrh pogonske remenice a može i da izadje par mm. gore ,pa da vidiš kako piči.
Ja sam 132 kupio 1989god. u Alibunaru i doterao ga u Šamac.Bio sam ga našpanovao da samo što neizleti iz diskova ,a kad sam došao kući vratio pravilno jer nije dobro za remen.
@frkani @ Samo sortir cilindar .Eno u temi o žetvi kakvu sam ja travu ovršio i izbacio ljuljeve.Bunkeraši 0 bodova ,možda uz jak vetar do 30 % da izbace i to ovi veći kombajevi ali uz manju brzinu kretanja.Malo mi čudno da ti vjetar izbaci zrno a ostavi travu .Kod mene je stalno otvore potpuno.

Poslednja izmena:
Ma izbacuje i travu ali problem je što izbacuje i slabo razvijeno zrno. Ono jest sitno i lagano ali svejedno poslije proklija.
Sortir valjak jest rješenje ali se nemože montirati na dominatora. Čak kad bi i uspio morao bi imati i dva bunkera da odvojim žito i primjese.

Kombajn nema nikakav zatezač remena..Remen ide na 2 remenice samo..
Sad je gore remen 50×3900..AKo uspijem nabavit neki rabljeni krače dimenzije za probu ču stavit da vidim kako če se ponašat..

To je prava dimenzija remena i nije preporučljivo postavljati kraći jer izaziva druge probleme, potrebno je samo pravilno pritegnuti remen i videti da li se suzio od upotrebe.

Kraj sezone za moje masine.. (delimicno Claas ima suncokret da odradi).. Izduvao sam masine oprao temeljno pa ponovo kompresor i na kraju ceo dan na suncu pa garaza pa podmazivanje... A ujednom i pocetak sitnih remonta na Claas-u..

p2107131514.jpg

Neznam ni sam po nekoj mojo racunici ako neke nisam zaobravio malo manje od 60h.... bilo je planirano vise ali kad se vreme pogorsalo dosta musterija vise nije cekalo nego prvi kombajn koj prolazi pored njive odmah vrse sa njim... Zato samo toliko... Ali mozda bolje za nas,nismo imali mnogo posla... A bogami ni kvarova... Samo po jedan kvar i na Zmaj i na Claas...

- - - - - - - - - -

Drustvo danas kupih dodatke za Suncokret... Nasao sam ih slucajno kod jednog mog prijatelja (nisam ni znao da mu netrebaju) i pazario ih za sebe... Nisu mnogo radili samo sto su stajali pod vedrim nebom on kaze da su samo 2-3 sezone radili... Imam nekoliko pitanja... Koji su bolji siljci pravi ili ovi sto na krajevima imaju kosinu prema dole??? (sad je kasno za biranje ali pitam) Ovi siljci sto sam ja kupio oni su zakoseni na dole ispred... Sta mislite jer sam pogresio sto sam kupio ili nisam???

p2607131955.jpg

- - - - - - - - - -

p260713195401.jpg

Kameni upravu si ja o tome nisam razmisljao... :sta: :haha: Koji siljci ili kljunovi su bolji pravi ili ovi kao moji????

jedno pitanje i dilema: zmaj 133 bunkeras ili masej 487? cena otprilike ista, oko 4500e. i da li im je to realna cena? oba u dosta dobrom stanju

Po meni je bolje resenje Zmaj 133.. delove imas na svakom cosku i sto se tice toga nemoras da brines,ako nesto iskrsne u sezoni odes kupis namontiras i ponovo si na njivi.. A za tog Maseja ne ide bas tako....

Po meni je bolje resenje Zmaj 133.. delove imas na svakom cosku i sto se tice toga nemoras da brines,ako nesto iskrsne u sezoni odes kupis namontiras i ponovo si na njivi.. A za tog Maseja ne ide bas tako....
i ja slicno razmisljam. a imam i zmaja dzakarosa za manje od 4000e. mozda iu boljem stanju nego ovaj bunkeras. kakva je situacija sa klasom za delove?

S neba pa u rebra. Da li neko ima Zmaj 133/134/135 sa kukuruznim hederom i da li taj kombajn uopste moze da radi kukuruz? Da li posroji kukuruzna korpa za takav mali kombajn?

Hvala na odgovoru. Ja sam kontao da oznake idu redom :osmeh: U Staparu mislim da i nema 133 ili 135. Sve su 141,142 i 143. Ucinak je dovoljno da je 4-5kj/dan.

Nazad
Vrh