Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Onda je najbolje ugraditi hidro pogon.Nema varijatora,remenja...divota od života.

cira92 mozes da stavis tegove od traktora ja sam stavijo od ursuza naso na otpaadu samo druge rupe probusijo

E ako moze od Ursusa to je druga prica,ima moj deda od majke u susednom selu skinute godinama mu stoje dzabe.. Uzecu uh i njih namontirati.. Koliko su teski???

nisam vago ali su tezi od orginalni slikat cu pa ces vidit super pasu mislim da su od 355. ursuza

Super ondah trazicu ih od dede i namontirati ih za sezonu posto njemu ne sluze nicemu godinama... :osmeh:

pozdrav za drustvo na forumu,ukoliko moje pitanje nije za ovu temu zamolio bih urednika da ga premesti u odgovarajucu...
naime zanima me zetva semenske deteline sa zitnim kombajnom,odnosno sta je sve potrebno adaptirati na samom kombajnu da bi se taj posao mogao odraditi...hvala unapred

pozdrav za drustvo na forumu,ukoliko moje pitanje nije za ovu temu zamolio bih urednika da ga premesti u odgovarajucu...
naime zanima me zetva semenske deteline sa zitnim kombajnom,odnosno sta je sve potrebno adaptirati na samom kombajnu da bi se taj posao mogao odraditi...hvala unapred
Evo ja cu odgovoriti,sto manji heder,moze i veci,ali posto se ona kosi skoro do zemlje,pozeljno je imati uzi heder.
Donje sito,treba da je rupicasto(ja takvo imam) toliko da seme lepo "propada" kroz njega.
Broj obrtaja doba podesiti od 900-1000 obrt/min.
Ostala podesavanja mogu od psenice ostati.

hvala na odgovoru...a da li se na samom dobu,odnosno korpi(podbubnju ili kako se još sve naziva taj deo :) ) nešto menja,u smislu zatvaranja onog žičanog dela dela ?

Na mercatoru je također u rikverc prebrzo, barem kod mene. Skužio sam kada vršim kada je varijator našpanovan da se teško šalta, obavezno koristim koćnicu kod šaltanja i nema problema. Hidro pogon je jedna odlična stvar ali jako skupa ako se mora remontovat jednostavno pre skupa, sada mislim na taj hidro sistem na ĐĐ-1620.

Na Zmaj mora i polovina korpe da se zatvori limom 100%.. :ppozdrav:

nije 100% :)

na 13X ne mora zatvarati. samo sito od 2-2,5 mm (dole), i bubanj (zapravo korpu t.j. podbubanj) stelovati na 2-4 (6) mm, (zavisi od deteline, i od metode vrsenja: dali se poprska sa neko "specijom" da bi se osusila detelina, ili je "zeleno", pa se tako radi itd.) bitno je da kod 10 sine bude od 2-4 (6) mm.
a bubanj jeste na 900-1000 obr. kako je i kolega KishRobert rekao.

Bobo kad si vec tu reci mi jesi radio nekad varijator voznje,kod mene stalno igra gore dole i kida mi polako ona tri srafa a i kajla strada,ja sve sumnjam da nije neki lezaj sto drzi osovinu u pravcu,pa da zbog toga nema dobar rad vec kao da skakuce??

Tek sad primjetim ovo pitanje...

Ako ti varijator voznje skace gore-dolje ili se pojela osovina ili glavcine na diskovima ili je osovina pomotana ili je lezaj u zvonu "prdnuo u vjetar". moj kombajn je 1981.g. i kad sam ga kupio na mazalici lezaja u zvonu je bilo jos uvijek tvornicke crvene boje a mazalica nikad podmazivana. cudim se kako je to tako moglo raditi. sad imam malo lufta i promjenit cu tajel zej o odmah pretresti i varijatorsku osovinu i glavcine da vidim na cemu sam i ako treba i to promjeniti.

i meni ne gine taj isti posao,sumnjam na lezaj mada nije iskljucena i da je osovina otisla,ali uglavnom rasturicu pa da vidim sta se desava,ovako u sezonu ne mogu,dobro da je izgurao i ovu kako tako,hvala Bobo jos jednom:ppozdrav:

nije 100% :)

na 13X ne mora zatvarati. samo sito od 2-2,5 mm (dole), i bubanj (zapravo korpu t.j. podbubanj) stelovati na 2-4 (6) mm, (zavisi od deteline, i od metode vrsenja: dali se poprska sa neko "specijom" da bi se osusila detelina, ili je "zeleno", pa se tako radi itd.) bitno je da kod 10 sine bude od 2-4 (6) mm.
a bubanj jeste na 900-1000 obr. kako je i kolega KishRobert rekao.

Detelinu sam radio sa Zmaj 780 i on je fabricki imao lim koji zatvara polovinu korpe (odozdo).. Za 13x neznam jer vrsaj deteline kod mene je otisao u penziju... :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

vala bas divota licno iskusio

Voleo bi da vozim kombajn sa hidro pogonom... Ali nikad nisam imao prilike... :spavam:

Detelinu sam radio sa Zmaj 780 i on je fabricki imao lim koji zatvara polovinu korpe (odozdo).. Za 13x neznam jer vrsaj deteline kod mene je otisao u penziju... :ppozdrav:

zato sam te ispravio ("...na zmaj mora..."). na nekim zmajevim kombajnima jeste "blindira" se deo (ili bubanj ili korpa), a kod napr. 13X ne. samo da je tacnije, da covek zna (jer ne zamo kakav kombajn ima - bar ja ne znam) :ppozdrav:

Ako uspem da nađem negde povoljno ugradiću hidro pogon kod mene na žitni kombajn.Iskustvo sa hidro pogonom imam jer ga drugi kombajn poseduje i to je odlična stvar.Jeste da mu je održavanje zahtevnije ali vredi.

Pa nije rekao koji ima.. Ja sam ipak mislio i da na 13x ide taj lim.. Ali sam pogresio..

Nazad
Vrh