Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Svaki kraj je razlicit,svaka cast nekom ko ima 100+Ha i sme da zavisi od tudjeg kombajna.Sebi sam par dana pre Nove Godine nabavio kombajn,bice slika u temi cim stignem.Do ove godine sam radio sa rodjakom kome sam pomagao u vrsidbi i ujedno uradim i svoje. Da nismo imali ok saradnju mnogo pre bih sebi nabavio kombajn. U zadnje vreme povrsine se povecavaju a kako se pretezno bavim ratarstvom javila se potreba da kukuruz skidam u zrnu sto je i prevagnulo da sebi nabavim kombajn.LIcno bih i za 4-5h povrsine kupio kombajn a kamoli za vece povrsine.Spram potreba i treba gledati kakvu masinu uzeti da bi bila rentabilna i isplativa.Uraditi sebi na vreme i kad meni odgovara za mene nema cenu.
I mi smo nama uzeli za tako neku malu povrsinu pa smo kasnije povecali povrsine pod zitaricama.
Meni mali Zmaj 135 , 2,60m kosa odlican posao zavrsava, mali je i ulazim na svaku rampu u njivi.
Milina, ides u njivu kad ti se cefne, videces tek
Nek te sluzi dobro masina

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Свака вама част кад ви на 5ха имате рентабилност и потребу за комбајном. Не дај боже неког озбиљнијег квара оде зарада са тих 5ха као од шале.

Da pitam,imam dva zmaja 133,jedan je za psenicu drugi bih prilagodio za suncokret,kod koga bih mogao da nabavim prste za heder i da li je izvodljivo na njemu namestiti tarup ili secku?

Drale druze zasto nebi imao rentabilnost?Za malu povrsinu se kupuje skroman kombajn koji nije skup ni za nabaviti ni za odrzavanje,tipa mali Zmaj,Claas Consul ili tome slicno.Gledati da ima dostupnih delova dal novih dal polovnih.Takav kobajn sa max 1000-1500e mozes kompletno pretresti i utegnuti i biti duze vreme miran.U mom kraju cene kombajniranja su oko 120e.Neko ko ima 4-5h,da plati uslugu to mu izadje oko 500-600e godisnje.Nikako ne moze dati taj novac svake godine na opravke ako se kupi iole pristojan kombajn.U mom kraju najveci problem bas imaju ljudi sa 2-3-5h jer nemozes lako naci kombajn jer ko radi usluge prvo skida sebi a potom onim musterijama koji imaju vece povrsine pa oni sitni stignu tek na kraju na red.Cekaj dal ce danas doci,dal ce imati kvar,obezbedi prikolice u dovoljnom broju,zajmi od komsija.I ta saga traje po ned.dana nerviranje jos ako je vreme zeza bude veselo.Imas svoje sebi uradis kad i kako ti je volja, za mene to nema cenu.

Свака вама част кад ви на 5ха имате рентабилност и потребу за комбајном. Не дај боже неког озбиљнијег квара оде зарада са тих 5ха као од шале.
250 evra zarade godišnje nije za baciti, posle 300-400 godina bude rentabilno...Jedino ako je kombajn do 5000 evra, onda već za 20 godina ima računa...

Razumem da se ljudi udruže pa kupe za bar 100 ha svi zajedno kombajn, neka je i Zmaj 142 pa opet to lagano uradi, 5 ljudi, svako ima prikolicu , rešen i prevoz...Ovako, za par ha po meni besmisleno. 34 sezone se bavim ratarstvom, ne radim neke ogromne površine, ovršem godišnje 500 ha i ne sećam se da se nešto desilo ako se nije uradilo taj dan kad su KIŠNI ljudi zahtevali...

Radoslave ne radi se o zaradi sa kombajnom, radi se o tome da ces ovrsiti kada hoces i da te niko nece vuci za nos. I ovrsices kada je najbolja vlaga. Ovrsis sebi koliko nisko hoces i nastelujes koliko cisto hoces. Ali sa vama se ne vredi raspravljati, kod vas u vojvodini je drugaciji sistem. Rijetko vidim da je psenica ovrsena 20cm od tla, i da je veoma prljavo zito. Imate puno vise kombajna pa je lakse ljudima koji nemaju kombajne.

Evo ja kada sam kupio kombajn radio sam svega 5ha, ali uradio sam malo usluge i promijenio koji sumljiv dio i ja zadovoljan. Kako godine prolaze vise ljudi cuje za mene i zove me. Mozda mi se taj kombajn nece nikada otplatiti, ali ja cu biti zadovoljan.

Da pitam,imam dva zmaja 133,jedan je za psenicu drugi bih prilagodio za suncokret,kod koga bih mogao da nabavim prste za heder i da li je izvodljivo na njemu namestiti tarup ili secku?
Mislis uraditi i tarup na hederu i secku na kombajnu? Tarup na hederu mozda i nekako ali sjecka sumljam

Ok slazem se da za 1-2h nema potrebe da neko nabavlja kombajn.Ko kupi kombajn uglavnom posle malo i poveca povrsinu sa pocetnih 4-5h.Dacu ti jedan primer komsije koji je pod psenicom ove god imao oko 4.5h.Sa te povrsine je imao 26t zita.U zetvi je jurio kombajn ned. dana i na kraju mu pokisne psenica,uhvatio talas 3-4 dana.Pre jedno 2 ned. dana odneo tu istu psenicu na otkupno mesto i sa 30 din mu skinu na 26 zbog loseg hektolitra 74 koji je opao bas zbog te kise koju je mogao da izbegne da je ranije skinuo tu psenicu.Blizu su nam njive ja sam moju psenicu skidao pre te kise i predao je sa 78-79 HL po 30din.Na razliku u ceni izgubio 90 000din + platio kombajniranje 540e.Ajd nek mi neko objasni da se njemu ne isplati kupiti Zmaj 133 koji kosta 3500e i mos ga u full remontovati za 1000e ako zatreba.Sluzice te 10god minimum za tu povrsinu bez da ga taknes kljucem.Pozdrav!

Radoslave ne radi se o zaradi sa kombajnom, radi se o tome da ces ovrsiti kada hoces i da te niko nece vuci za nos. I ovrsices kada je najbolja vlaga. Ovrsis sebi koliko nisko hoces i nastelujes koliko cisto hoces. Ali sa vama se ne vredi raspravljati, kod vas u vojvodini je drugaciji sistem. Rijetko vidim da je psenica ovrsena 20cm od tla, i da je veoma prljavo zito. Imate puno vise kombajna pa je lakse ljudima koji nemaju kombajne.

Evo ja kada sam kupio kombajn radio sam svega 5ha, ali uradio sam malo usluge i promijenio koji sumljiv dio i ja zadovoljan. Kako godine prolaze vise ljudi cuje za mene i zove me. Mozda mi se taj kombajn nece nikada otplatiti, ali ja cu biti zadovoljan.
Razumem ja da nisu uslovi svuda isti i da nema svuda mehanizacije ali i dalje paniku oko žetve ne razumem. Čim nema kombajna, nema ni površina, logično je, žetvenih dana ima oko 70 u godini a kupiti mašinu čija operacija je ubedljivo najjeftinija spram cene mehanizacije radi 5 sati rada godišnje mi malo smešno. Kod mene da kupiš kombajn od 30000 evra ne bi te niko zvao da mu radiš pa da najavljuju i meteore da padaju, toliko su se obezobrazlili ovi za uslužnu vršidbu...

Ok slazem se da za 1-2h nema potrebe da neko nabavlja kombajn.Ko kupi kombajn uglavnom posle malo i poveca povrsinu sa pocetnih 4-5h.Dacu ti jedan primer komsije koji je pod psenicom ove god imao oko 4.5h.Sa te povrsine je imao 26t zita.U zetvi je jurio kombajn ned. dana i na kraju mu pokisne psenica,uhvatio talas 3-4 dana.Pre jedno 2 ned. dana odneo tu istu psenicu na otkupno mesto i sa 30 din mu skinu na 26 zbog loseg hektolitra 74 koji je opao bas zbog te kise koju je mogao da izbegne da je ranije skinuo tu psenicu.Blizu su nam njive ja sam moju psenicu skidao pre te kise i predao je sa 78-79 HL po 30din.Na razliku u ceni izgubio 90 000din + platio kombajniranje 540e.Ajd nek mi neko objasni da se njemu ne isplati kupiti Zmaj 133 koji kosta 3500e i mos ga u full remontovati za 1000e ako zatreba.Sluzice te 10god minimum za tu povrsinu bez da ga taknes kljucem.Pozdrav!
Meni je to sve čudno, mi se ovde borimo za mušterije a ne one za nas pa možda ne razmišljam pravilno...Mi hranimo domaćine na njivama, titramo im jaja za 85 e/ha sa sve prevozom do 10 km...

Olalija, kombajn tipa zmaj 133 je toliko jeftin da uopste i ne mora biti neke logike... neko ima zelju, neko potrebu... glupo je i diskutovati... Meni je eto drago kad neko kupi tako neku masinu o kojoj je mozda i mastao 10god. kad je bila van njegovog domasaja...
Ljudi, što se mene tiče voleo bih da svi imaju Case serije 250, dopisujem se sa ljudima koji žive u Austriji, Švajcarskoj gde su šume, brda i opet nema svaka kuća kombajn a mi hoćemo da kupimo za 5 ha...

u danasnje naopako vreme ljudi kupe stene skuplje od kombajna netreba im nizasta al oce tako da pozdravljam svakog ko resi da bude nezavistan pa makar imao i 1 ha. A mali zmaj je nikad dzabaliji

Olalija, tebe ne razumem?
Zasto svakoj diskusiji na forumu pristupas tako drsko!!
Na yt milujes po m*dima u komentarima...
Imao sam viska para pa kupio sebi za 5h, idem da radim kad mi se digne cuna, sta tu ima nejasno?
Pisao sam da smo radili 5-6 sezona, dobrim delom se otplatio kombajn, ali nije ni bitno, svak nek gleda u svoje dvosriste.
Ovde gde radimo i ove povrsine su premija.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Какав је ту мерак имати комбајн? Једино у селу да се прича, ајде да поред својих 5ха имаш још бар 15-20ха услуге па да кажеш сам себе одржава комбајн и покријеш трошкове своје нафте. Овако не пије воду треба тај комбајн и одржавати купити неку тњвину па се злопатити са њом то нема смисла неко бољи комбајн испод 4-5000евра нема, а заробити те паре у машину која ће радити 1 цео дан годишње уфффф. Свака вама част али не поклапају се нама овде мишљења и, видици. За тих 5000евра код вас у брдско-планинским деловима можеш сигурно купити бар 2ха земље. И мислим да је то много боља инвестиција од куповине неког дреша.

Nazad
Vrh