Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Ma ne radi im to lepo sigurno, sad da li namerno ili slucajno ne bi znao ali ima bas nebuloza..

Sta mislite o New Holland kombajnima generacije od '83-'84 do '89-'90 godista, kako idu i koliko su komplikovani za prebacivanje varijanti psenica-suncokret-kukuruz, tu mislim na promene i podesavanja korpe, blindi, hedera ? Neka manja varijanta tipa 8040-8050, cini mi se da su jeftiniji u odnosu na Dominatore iste klase..

Ako je verovati polovniautomobili oglasima dosta se gledaju kombajni.
U svaki malo lepsi oglas kad se udje minimum 4 osobe gledaju.
Inace za manje povrsine (max 80kj)sta gledati?
Koja je cena vozaca po jutru, da vozi neciji kombajn? Zelim neki proracun da napravim za koliko se ispalti kombajn do 15-20.000E sa kukuruznim dodacima.
I htedos pitati vako neka procena na odrzavanje nekog zmaja 143, starijeg nju holanda ili Dajca manjeg koliko godisnje ode?
Znam da sve zavisi od stanja masine ali recimo da se zamene par kaiseva,ulje, kosa sredi,nozevi tarupa,mazivo vamo tamo osnovno nesto.Da li je vise od 200 300E godisnje?
Kako sam shvatio sa foruma ovde gume dodju medju skupljim stavkama ako su losije i sredjivanje limarije?
Zmaj ko Zmaj. Nekada su sve oni radili i sve se stizalo. Danas rezervni delovi na žalost mala privreda kao od plastelina. Kvalitet očigledno očajan... Drugar je ove godine dobio 600din/kj (prethodnih godina je bilo 500din/kj) što je vozio kombajn par godina star kod drugog u ispomoći tukli su u proseku 40-50kj na dan. Realno ne možeš ni svakom dati da vozi kombajn. Kod nas je jedan za 2 dana 3x zakačio lulu 2x u prikolicu i 1x u banderu.... Kombajn do 20k € sa kukuruznom varijantom verovatno samo Zmaj pa da se krpari sa delovima kakvim ima... Strani kombajn da valja do nekle i da nije tuo..... mora biti preko 20k€... a i uzeti neki stari strani kukuruzni adapter, pa ga remontovati da radi bez problema = cena da se onesvestiš.... + ako nema sečku ugradnja je bila 400e po redu, ako sam dobro zapamtio.... Šta je 200-300e godišnje za kombajn? NIŠTA. Pa sada je 100kg Ureje više od 100€...... Danas u poljoprivredi 1000e nije ništa.... Svakog momenta moraš imati bar 5k € u džepu jer ne znaš šta može da se pokvari... Pa jedan kvalitetan nož kose koji će da traje je sada preko 2e komad a na 4m koliko ih ima dosta... Gospodski da menjaš nož kose 2 šrafa sa maticama koji drže taj nož koštaju 200dinara ili dve nitne u kvalitetu 50-60din pa čekićaj... Jedan dupli prst je do sada bio od 10-20e u zavisnosti od kvaliteta... Kaiš od (doba - sečke - pogona vršalice - varijatora vožnje ili hidro motora) da bude u kvalitetu minimum 30-50k din za neki strani kombajn. Retko koji kajiš sada posle ovog ludila ima ispod 100e da valja i to ne neki veliki dimenzija... A na kombajnu ih imaš više od 20 komada. Jedna prednja guma ma kakva da je dimenzija nije jeftinija od 500e.... A neke dimenzije koštaju i par puta više.
80kj da platiš x 6000din =480000din (sledeće godine "pretpostavimo" da će vršidba verovatno biti još skuplja jer su i delovi otišli još gore kao i nafta što će otići... )
Da trošiš prosek 10L nafte sa putom x 80kj = 800L x samo 150din to ti je već 1000e + vozač + rezervni delovi ako dođe do kvara + ruke majstora koga treba dočekati, ako ne znaš sam.... Možda je u šali bolje reci da se držiš nekog u blizini koga vija kredit.... pa da ti on radi ispod cene jer mora da vija i nemaš ništa sa tom zajebancijom.... ( upoznao sam pre par godina čoveka koji radi 200ha pola kukuruz pola pšenica nema kombajn nego mu drugi rade ode i kaže "Hoću da se mojih 100ha pšenice skine od 15-21 juna i to je to otprilike vršidba 4 crvene po kj a kamioni vuku ) Ako takvih nemaš u okolini ili ne možeš dočekati na red. Onda kupuj i nemoj gledati kada će se isplatiti.... Jer papir trpi sve i matematika će biti jedno, a u praksi je to ipak malo drugačije....

Jedna (čitaj jedina) velika prednost kada imaš svoj kombajn je da možeš da radiš svoje kada i kako ti hoćeš, a ne kada i kako drugi hoće....

Da je to tako kao sto si napisao ne bi pojedinci imali po 3-4 kombajna

Poslednja izmena:
To i jeste poenta cele priče.Uraditi svoje na vreme i ispoštovati sve agrorokove.Dok sam bio mlađi radio sam mnogo usluga, zbog toga nisam stizao svoje da uradim na vreme pa se pati po blatu, po svakakvom lošem vremenu sve da bi ispoštovao druge i ispao korektan, na kraju krajeva kada podvučeš crtu dobio si k da izbiješ oči i ništa drugo, jednom sam presekao i sve te usluge batalio, ostao je kombajn i eventualno setva kada završim svoje pa kome se čeka može a kome ne neka traži dalje.

Te usluge kombajnom su propast.
Brdo zivaca sam pogubio dok sam radio, posle 5-6 sezona presekao.
Ne znam da li je kod svih tako, od kad ne radim, taj novac od usluga mi ne fali nigde, ili dok sam radio nisam umeo da raspolazem njime...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Njegov N.H je relativno nov, nisu krenuli kvarovi pa nema jeda sem kada majstor Mire opauči u nešto ali to je već druga stvar.

Kod nas odavno nema nekih velikih usluga, svako ko radi im sve svoje ko nema ne radi nista, mrtvilo…

Neka sam i to cuo da neko ne voli uslugu.
Barem ovde vecina trci raditi uslugu, jos ako su njive vece od 10-20ha....
Koji grad od mene covjek ima tri claas-a 68s i tucana sa sklopivim hederima, samo uslugu radi. Radio je i meni soju prije par godina iako živi 50km od mene, kad krene sezone ovrši jedno po jedno selo.
Isto tako jos jedan covjek iz Posusja, dvije laverde i jedan dominator i samo usluga.

Kod nas odavno nema nekih velikih usluga, svako ko radi im sve svoje ko nema ne radi nista, mrtvilo…
Kod mene u inđiji ista situacija... Uglavnom svi imaju kombajn, ovi što nemaju puno zemlje skoro da i ne rade već daju u arendu... Našlo bi se tu po neka usluga al jedno kj 5km na jednu stranu a tri frtalja na drugu, više goriva potrošiš šetajući se nego radeći... Još inđija postala mučna za prolaziti kombajnom kroz saobraćaj, katastrašno..
Ja probao godinu ili dve, i odustao... Uradim moje I "naše" I mirna bačka..

Covek sto meni radi, verovatno u sezoni uradi par stotina jutara usluga. On sebi napravi raspored i kad udje u duz radi redom, vozanje je sveo na minimum. Mozda je kod nas situacija drugacija, tj. vise je nas malih bez kombajna.

Kod nas ima par njih što rade 150-200-250 jutara i nemaju kombajn pa plaćaju vršidbu...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Svaki kraj je razlicit,svaka cast nekom ko ima 100+Ha i sme da zavisi od tudjeg kombajna.Sebi sam par dana pre Nove Godine nabavio kombajn,bice slika u temi cim stignem.Do ove godine sam radio sa rodjakom kome sam pomagao u vrsidbi i ujedno uradim i svoje. Da nismo imali ok saradnju mnogo pre bih sebi nabavio kombajn. U zadnje vreme povrsine se povecavaju a kako se pretezno bavim ratarstvom javila se potreba da kukuruz skidam u zrnu sto je i prevagnulo da sebi nabavim kombajn.LIcno bih i za 4-5h povrsine kupio kombajn a kamoli za vece povrsine.Spram potreba i treba gledati kakvu masinu uzeti da bi bila rentabilna i isplativa.Uraditi sebi na vreme i kad meni odgovara za mene nema cenu.

Nazad
Vrh