Slike voćnjaka

Jel ja dobro vidim ako vidim tek po neku travku a ti vec kreces sa ponovnim tretiranjem?
Ima se moze se :)
Salim se, zaista ti ovo lepo izgleda.
Jel ona voda bas u vocnjaku?
 
Posađene su u martu 2009 .
Nisam radio nikakvu proredu zato što ne znam da li je toliko jabuka malo,puno ili optimalno.
Kod mene nema voćara tako za savete nemam koga ni da pitam,a baš ne volim da davim ljude sa bezbrojnim pitanjima.
Evo jedno..
Koje su moguće posledice sledeće godine ako "prerode"?
 
Gvozdeni,to će biti samo malo motikanja.
Voda je na samom voćnjaku i curi sama( bez pumpe) ,ima kapacitet 6000 l/h i pritisak dovoljan da gura vodu kroz ceo sistem KPK.
 
Posledice prerodjevanja u tekucoj godini su slabiji kvalitet ploda a u narednoj eventualno manji rod zbog nemogucnosti biljke da formira rodne pupoljke za nerednu godinu usled preorterecenosti ove.
Ali to kod tebe nikako nece da bude slucaj sudeci po ovim slikama.

E motikanje moze :)

Ona voda ti je pravo bogatstvo.
Svaka cast.
 
Bas zbog toga sam te pitao ima sasvim dovoljno roda s obzirom na starost.
Kod mene prosle godine Breaburn u 2. godini prerodio, dva puta sam proredjivao rucno, ali je izgleda opet bilo previse pa je rod ove godine mnogo slabiji.
 
@talianu
ma nema potrebe da proredjujes nije ovo previse obzirom da ima jos jedan period prirodnog redjenja ne brini :ppozdrav:
@markodim
Breabun je srednje krupna sorta sto samo po sebi daje sklonost ka preradjanju medjutim u drugoj godini stablo ima mnogo veci vegetativni poteencijal od potrebnog tako da je skoro nemoguce da ga rod ugusi toliko da ne spremi za iducu godinu a i neznam koliko je bilo u stanju da u 1. godini spremi toliko roda razmisljam da nije to bilo u 3. godini vise je verovatno jesi li sadio obicne sadnice:sta:
 
Kupljene su kao obicne sadnice, ali su vec imale prevremene grane (skoro kao knip), od 60 stabala koliko imam sam u Junu mesecu skinuo puna rucna kolica plodova...
 
http://www.dodaj.rs/f/N/Pr/4iz0bviU/img1444.jpg
Sto se tice polivanja voca, evo fotografije sta sam uradio: cisterna od 1000. litara se napuni izvorskom vodom, koja odstoji par dana (polivati maldo voce ledenom vodom je kao kupati bebu istom takvom vodom). Na donjem delu postoji cep fi50, za koji su mi tvrdili da nema nastavka za crevo od 3/4, pa sam sam izmislio i napravio produzetak, spajajuci nekoliko reduktora. Rezultat je da voce polivam kad hocu, koliko hocu, i razvoj se vidi (vockica ispod cisterne posadjena je marta ove, 2011. godine. Pozdrav
 
Djansla, hoćeš li ove gore mlade grančice čačkalicama razvesti? Koristio sam i ja takve 2 cisterne sa traktorom i ručno zalijevanje prve 2 godine dok nisam postavio sistem kap po kap i izlio bazen od 23 kubika.
 

Bećarino sjetih se ove tvoje slike pošto višnja postaje aktuelna ovih dana. Kako su višnje ove godine? Ima li posla?
Ako imaš mogućnosti, postavi sliku, volio bih vidjeti kako izgledaju sad u vegetaciji.

@markodim, bazen je kružnog oblika, kopan rovokopačem. Nakon pažnjive pripreme dna i ivica jame, postavljena je armatura i montažna metalna oplata u segmentima (napravljena baš za tu namjenu). Platio sam radnike da to dopreme, montiraju i ugrade beton. Beton MB30 ulijevan je sa mikserima i ugrađen normalno pumpom za beton i pervibratorima. Sutradan oplata demontirana i postavljena oplata za gornju ploču i izlivena (sa otvorom). Sve završeno za 3 dana. Debljina betona (ploča dna, ivični zid 20cm, gornja ploča 12 cm). Slike ne mogu postaviti jer na svakoj je bar neka osoba, a vodim računa da ne objavljujem slike na internetu bez dozovle (znanja) dotičnih. Mogu ti sve detalje objasniti na pp.

Pozdrav! :cao:
 
Poslednja izmena:
Voćar to baš po opisu i košta dosta. koji ti je kapacitet bazena. Nsi razmišljao o plastičnim (poliester) velikm cisternama?
 
Pa razumno košta koliki je kapacitet i kojom "lakoćom" je napravljen. 23 m3. Prije izrade tog bazena, dosta sam se interesovao za plastiku, i cisterne i oblaganje jame plastičnim folijama raznih proizvođača. Čak sam kontaktirao ljude i u inostranstvu. Sve je to ok, ali cijena je nevjerovatna. Isplati se jedino za ribnjake, ali za sistem navodnjavanja KPK voda mora biti čista uvijek.
 
Nazad
Vrh