Slike voćnjaka

Umpahpah je napisao(la):
Lepo,lepo...
Nego reci mi čime si obrađivao zemlju u među redu bliže biljkama. Jesi li prošao depozitorom ili nožem za sečenje korena?
Prvo sam 2 god obrađivao frezama traktorskom i honda f200 ,sistem sadnje je bio postavljeni stupovi,žica i onda povezao kruške 1.5 m i jednobraznim plugom zaorao tako da voćnjak ima između redova ima oblik VVVV.
To je zbog toga što je ravnica .
Post je spojen: [time]1299244746[/time]
_________________________________________________
Majstor Gera je napisao(la):
Sačekaćemo da nam @njoko odgovori. :sta:
Ovako kod jabuka je razbacano 100 tona stajnjaka sada je sve utavito djetelina i stadionska trava.
Prije je obrađivano frezanjem a več sam odgovorio za kruške,nesporazum ono je đubre stajsko.
Jabuke je palmeta s kosim granama grane su uvrtane i srasle tako da su jedno tjelo zbog stabilnosti jaki vjetrovi ,ali je još sve pojačano žicom jer dosta bude roda pa da se nelome grane
Malo slika sraslih grana.




Uploaded with ImageShack.us
Post je spojen: [time]1299270080[/time]
_________________________________________________
bane30 je napisao(la):
A sta je Gunja? Mislim kaze kruske na gunji.
Gunja=Dunja sory na nesporazumu ::namigivanje::
 
@njoko
Ovo je bilo isto ovako kod mene pre 25 godina i bilo je efikasno, jer grane nisu ni pod punim rodom menjale položaj . Ja nisam uvrtao grane, već sam na prvom i drugom spratu, sistem kosa palmeta na jabuci, samo prostim vezivanjem spajao grane, a one bi se vremenom primile jedna za drugu, tako da bilo slučajeva da je ceo red bio spojen.Da sam ovo rekao pre ovih slika verovatno bi mi se smejali.
:ppozdrav:
 
::svaka cast:: Da ovaj uzgojni oblik je danas napušten kao i podloga MM106 (plodovi puno su ukusniji)još samo u okučnicama se nalaze,meni je odgovarao jedino ovaj jer bi imao slučaj bečarina pusta povalilo mu cjele redove M9 vjetar a meni SZ vjetar direkt udara postrane ali im ništa nemože baš zbog ovog sistema a žica da privežem prostrane grane kada je veliki rod i da savijem u vodoravni položajkada obnavljam drvo za rod.
 
Vocar je napisao(la):
Kako grane srastu jedna za drugu? Jel se ogole malo kad se umotavaju?
Možeš i tako malo kalemarskim nožem ili škarama voćarskim jednu i drugu granu i privezati gumenim vezivom.
Ja samo ostavim malo duže grane i motam ako je potrebno svaki kraj malo privežem gumicom da se neodmotaju i one nakon 2-3 god totalno srastu.
 
juki je napisao(la):
ja mislim da treba ovako izgledati voćnjak
fxth1w.jpg

vzea0o.jpg

s5be3l.jpg

2eg8wvq.jpg
:bravo: :bravo: ::svaka cast::
 
Njoko@pre svega pozdrav i svaka cast ::svaka cast:: ::svaka cast::,kruske na dunji;koliko su jedna od druge i koliki ja razmak izmedju redova?
 
dejan 351 je napisao(la):
Njoko@pre svega pozdrav i svaka cast ::svaka cast:: ::svaka cast::,kruske na dunji;koliko su jedna od druge i koliki ja razmak izmedju redova?
Razmak je 4metra u redu 150 cm a Avranuška 75 cm jedna od druge(u rasadniku se zeznuli pa mi dali duplo sadnica,malo gusto ali rode ko lude kratko rodno drvo 30 cm)
 
Jedna slika višnjika za vrijeme zimskog mirovanja. Voćke su orezane (osim ove dvije u prvom planu) i čekaju bakar i ulje. Na početku su četvrte vegetacije.



Uploaded with ImageShack.us
 
Becarino :bravo: :bravo:
Ja sam izvlacio kanapima redove na duzini od 300 metara i znam koja je muka ( vetar,duzina, ljudi ... ) a ti jedino ako si geometra zvao na ovoliku duz da izvuce pravilne redove , jos jednom svaka cast .
 
Sale mjernik nam je sa četiri kolca okolčio kuteve svake table, a mi smo onda kolčili početke redova i izvlačili pravac i sadna mjesta pomoću špage i obične sajle sa oznakama.
 
@ironman: Već sam pisao o svojim višnjama na početku te teme. Ponovit ću ukratko. Sorta je Oblačinska, berba će se obavljat sa samohodnim tresačem (od 2012. god.), a što se tiče plasmana tu nemam brige jer je to rješeno.
Post je spojen: [time]1300221842[/time]
_________________________________________________
Jedna slika orezanih jabuka.




Uploaded with ImageShack.us
 
juki je napisao(la):
dobri ti bećarino rezači kao da su pod kanap rezali :bravo:

Hvala na pohvali. Praksa, praksa i praksa, jasno uz nadzor i edukaciju.

Malo OFF-a. Jel kod tebe rezidba gotova? Odogovor može u odgovarajućoj temi.
 
Nazad
Vrh