Skladištenje zrnaste robe

Ovde je haos sa žižkom, merite temperaturu ovde su se neki otarasili bas zbog toga iako je vlaga 13
 
Pre par dana sam bio u skladištu i lopatom gurao na šiber tokom transporta zrna i nisam primetio ništa neobično.
 
Kukuruz koji trosim za stoku je odlicnog kvaliteta. Cuvam ga u zrnu u ambaru. A zizka je bilo u psenici I jecmu ohohoj. Za sada zizak u w kukuruzu nisam primetio.
 
Problem je.kod kukuruza koji se nije ohladio posle zetve. Kod mene u hangaru proverio 4 puta za nedelju dana temp od 0-10c kako koja debljina gomile.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
 
Jedna džambo vreća ječma mi se užiškala ( je l i kod vas tako kažu za napad žižka?) i to žestoko. Jbg ispostavilo se da je ostao od 2017. Da nije tretiran ne bi izdržao ni mesec dana.
A jedan deo kukuruza će se ugrejati i užiškati verovatno u ponedeljak. :)
 
Ima na dosta mesta problema sa temperaturom iako je vlaga 14.Tu gde je preko 20C ima mogucnosti da radi zizak jer je mrtav ispod 10c,a ispod 15C ga ne vredi tretirati jer gas se ne razlaze.Ima i proklijalog kukuruza,i na to treba voditi racuna,narocito gde nije poravnat sloj nego pravljena kupa,pa onda se sva energija usmerila ka vrhu i tu klija,naravno gde je uskladisten sa vecom temperaturom.
Moze se i naci koji brašnar.
NAuka za nagodinu:ne ostavljati rane sorte za skladiste,imaju nesto tanju opnu,pa se lakse lomi i lom proizvodi toplotu jer se za njega u toku transporta do skladista ''lepe'' mikroorganizmi koje kakvi pa se onda koje kakvim hemijskim reakcijama stvara energija koja se pretvara u toplotu.
Naravno je i bitna toplota zrna pri uskladistenju.Obavezno skaldistiti sa sto je moguce manjom temperaturom,i tek onda ide ona prica:sa koliko vlage je ko i kako uspeo sacuvati kukuruz sto duze.
 
Moj u silosu je imao 30stepeni temperaturu ispustio sam jednu zmajevku i temperatura je pala na 16,17 ima 4metra visine i pre par dana sam mu stavio tablete ,kada sam resetao na sito nalazio se poneki zizak.
 
Ugreje se kada su vrucine i samo elevacija ili hladan vazduh da ga priduva. Nema veceg tajfuna od tebe Nikola. ??????
 
Kod mene se greju odredjeni delovi, stavim turbinu da duva hladan vazduh i spustim temperaturu na 10 stepeni, i svaki dan nadjem neko novo mesto koje se greje... srecom ta mesta koja sam hladio se ne greju vise...

- - - - - - - - - -

Ja sam danas gledao.10 c i nema zizka.Ako krene posto javljaju toplije dobice tabletice

koje tabletice stavljas? sondirao i ceprkao nista nisam nasao....
 
Evo otvoren okrugli cardak kojeg sam preuredio za zrno.Ispusteno 1.5 tona,zrno savrseno,ledeno i mirise kao da je sad dovezeno sa njive.

[video=youtube_share;BrmvHqfiYT4]https://youtu.be/BrmvHqfiYT4[/video]

Sent from my A6 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh