Pošto planiram da vjerovatno već od sledeće godine predjem na vršidbu u zrnu sem nekih 4-5 prikolica jer mi treba kočanj za grijanje, počeo sam da planiram uredjivanje skladišnog prostora. Naime, imam garažu dugačku 20m i široku 5, za skladištenje imam sprat (dole je auto, moja radionica itd...) koji će biti potpuno prazan i prida tavan. Sprat je do pola pokovan daskom jer se tu nekad ranije skladištila pšenica a pola je betonska ploča. Tavan je pokovan daskom. Konstrukcija je veoma masivna tako da nosivost nije problem, na spratu je sada smješteno 6 prikolica (u svakoj prikolici 2 koša SIP jednorednog berača) a na tavan treba da ode još 5 prikolica, sve u klipu. Računam da na spratu ima nekih 10 tona mase a na tavan će otići još 7-8 (tek obran klip, ne znam sad tačno koliko je to teško, neka me neko ispravi) no mogu da računam da u tu garažu mogu da smjestim nekih 15-18 tona zrna. Sad me zanima šta bi tu trebalo još urediti i doraditi po vašem mišljenju. Posebno me zanima dio sprata gdje je betonska ploča, smije li zrno na nju? Što se tavana tiče, mislio sam da okolo pokujem dasku u visini od nekih 30cm (vertikalno) da kukuruz ne bi ispadao sa strane tako da dobijem "korito". Glavno pitanje je, do koje vlage smijem ići i koliko debeo sloj smije biti? Takodje, na koji način da dižem zrno gore? Koliko znam, pužni transporter je brži no hoće da lomi zrno i mora da se pomjera (kao elevator) dok zračni transporter (duvaljka) ne oštećuje zrno i sa njom zrno može lakše da se rasturi po cijeloj površinim. Mislim da bi se gore na izlaz mogla da se nakači neka deblja gumena cijev i da jedan radnik jednostavno pomjera istu tamo-amo i tako raspe kukuruz po cijeloj površini. Mana duvaljke je što je sporija.
Dajte svoje mišljenje i savjete, našao sam se u situaciji da jednostavno moram da promijenim tehnologiju skladištenja tako da do sledeće godine moram sve da smislim, organizujem, preuredim i nabavim mehanizaciju (puž ili duvaljku).