Skladištenje pasulja posle berbe i zaštita od insekata

masha

Novajlija
Učlanjen(a)
13 Avg 2009
Poruka
3
Kod mene je berba uspesno zavrsena. Posto ga gajimo iskljucivo za kucnu upotrebu mala je kolicina u pitanju. Mene vise brine skladistenje istog. Svake godine se borimo sa insektima, kod nas poznatih kao gagrice ili Dermestes lardarius. Da li neko zna kako da izadjemo na kraj sa njima?
Hvala unapred.
 
Odvoji sam ovo iz teme o pasulju da se možemo lakše snalaziti na forumu. Ipak posle tolike muke oko proizvodnje sad na red dolazi i kako to sačuvati do prodaje.
 
ja znam da se stavlja u zamrzivač na par dana i onda ga izvadiš i čuvaš negde de nema insekata , normalno ako je manja količina za kućnu upotrebu.
 
Uf! Samo da nabavim jos omanji zamrzivac :))))
Nama je za kucnu upotrebu oko 200kg. Tako da mislim da stvar sa zamrzivadzem ne bi bas dobro prosla. I mislim da bi se samo ovlazio tako.Hvala u svakom slucaju.
 
pa staviš po manje 25 kg pa posle 2dana druga tura , a nebi se ovlažio zato što mi tako stavljamo i nema problema već godinama , ništa te nekošta da probaš jedno 20 -25 kg probaj i videćeš :cao:
 
I mi smo za kucnu upotrebu stavljali u zamrzivac! A ako je zamrzivac do pola pun zamrznutih stvari onda slobodno napuni zamrzivac pasuljom i ostavi 2-3 dana da stoji u njemu!
 
@MASHA, zemljace , ja sam iz prokuplja i jedini spas ti je da pasulj stavis na suvome i u dzaku sa pasuljom stavis par listova od ORAHA, nema sanse da ga napada gagrica.
Ostaje takav kakav je.
Moji imaju mozda ovogodisnji rod 500kg, i oko 200kg, zutog a od prosle godine ili pretprosle oko 200kg, i jos uvek je isti.
Dakle samo u dzaku stavis par listova ORAHA, i stvar je resena!!!!
Pozdrav!!! :D
 
@MASHA, zemljace , ja sam iz prokuplja i jedini spas ti je da pasulj stavis na suvome i u dzaku sa pasuljom stavis par listova od ORAHA, nema sanse da ga napada gagrica.
Neznam za taj recept , Trnavac , ja znam da su uvek baba i majka uvek stavljale pasulj u zamrzivač , a sad mogu da probam " Duplu zaštitu" da ubacim pasulj u zamrzivač a posle toga da ubacim par listova oraha , kao što kažeš , i još jedna dopuna "recepta" za zamrzivač posle par dana kad se pasulj smrzne u zamrzivaču mora opet da se osuši na suncu :cool: pa onda u džak i toje to . Gagrica ? dali je to žižak? Ovo ?
6899he.jpg
 
A ja sam fasovao Acanthoscelides obtectus, valjda, izgleda ovako:

2qa8mt4.jpg


Kako da se odbranim od njega. I kako se "ubacio" u pasulj ?

I još jedno pitanje, kako bi bilo da pasulj stalno držim u zmrzivaču ?
 
Ubacio se u pasulj odavno.

Tu pomažu samo fos-toksin tablete.
Poslažeš džakove sa pasuljem na paletu na koju si prethodno postavio najlon. Na vrh staviš plastičnu flašu 0,5 lit na par mesta probušenu. Unutra staviš par tableta tog otrova i sipaš malo vode. Zatim sve lepo pokriješ najlonom i dobro ušuškaš, sa svih strana da ima ispod što manje vezdušnih džepova. Kako tablete isparavaju gas ide na dole, jer je teži od vazduha, i ubija sve što je živo. To treba da bude u zatvorenoj prostoriji. Nakon 5-7 dana provetriti prostoriju najmanje jedan dan i žiška više nema, mislim živog.
Bitna napomena, nikako se ne zadržavati u toj prostoriji, jer je to zuzetno jak otrov.
 
Odmah...
Gas ispari a tablete nestanu 90%.
To je savet koji sam danas dobio od stručnjaka iz NS instituta.
 
Takav tretman su radili pre 15-ak godina proizvodjaci pasulja u mom kraju. Tada su mogli u slobodnoj prodaji kupiti fostoksin tablete.
 
Sada su to tablete koje koristimo za uništavanje hrčkova u usevu šećerne repe.
 
Gasoviti otrovi prolaze i kroz najlon džak tako da i prostoriju u kojoj stoji džak ne treba koristiti. Fostoksin se i dalje koristi za silose transport itd i nije bas za kućnu upotrebu jer je jedna tableta dovoljna za nekoliko kubika žitarica. Posle upotrebe je potrebno samo dobro provetriti. Kod nas je bilo i smtrnih slučajeva od fostoksina zato OPREZ.
Ovo pričam zato što i sam koristim sličan otrov ksilol i imao sam priku da upoznam tipa koji ga je koristio na otvorenom za zaštiru trupaca. Šta da vam kažem, njegov mozak više ne radi baš najbolje kad uopšte i radi. :-(
 
Nazad
Vrh