@ toshiba
Sad kad sam vro F02 gledao sam iza kombajna i svaka šapurika je bila cela i bez ijednog zrna na njoj. Neke su bile sa ljuštikom a neke bez, ali sve u jednom komadu.
@xsale
Hvala ti na ovim brojkama. Da budem iskren, ovde kod mene su kukurzovinu balirali ljudi samo za stoku a ta je iza berača. Za grejanje to nisu koristili jer je mnogo lošija nego balirana sojina slama. A ovu kukurzovinu sa šapurikama iza kombajna nisam video da ljudi baliraju, al' kombajniranje je postalo masovno tek od pre nekoliko godina. Ranije je uglavnom sve išlo u čardak, bar kod nas manjih paora.
Kaži mi, molim te, da li si pre baliranja kukurzovinu grabio suncem ili si išao direktno presom u kukurzovinište (nadam se da se tako kaže
).
Mislim da bi bale sa šapurikama bile baš dobre, šapurika ima taman dovoljno u bali da bude dobra vatra a ne previše da vatra bude prejaka zbog gabarita bala i ložišnog prostora. Jedini problem koji mi se čini da bi mogao biti je povećana količina vode u takvom ogrevu pa se mora voditi računa, pogotovo u prelaznom periodu, o pojavi kondeza u kotlu i odžaku.
Pošto je ovo off u ovoj temi, molio bih moderatora da premesti postove koji govore o grejanju na šapurike i kukurzovinu u odgovarajuću temu.