Nema na cemu. Kao prvo tek danas sam uspio da dobijem lozinku i tako dobijem mogucnost da aktivno sudjelujem u radu foruma. Drugo mislim da je novi format foruma dosta simpatican ali jako slozen za razliku od prethodnog tako da ljudi sa slabijim informatickim znanjem jako tesko se adaptiraju na ovu postavku. U tom smislu mislim da je ovo totalni promasaj (to je moj licni sud neka se adiministratot ne ljuti). Drugo postavio bih ja (i pokusavao sam) mnogo slika jos okaciti medjutim dozvoljava mi samo po 4 u jednom paketu sto me razljutilo i moram priznati malo udaljilo sa foruma. Siguran sam da necu vise biti ni blizu konzument foruma kao sto sam bio.E sada nekoliko recenica o nedavnoj posjeti Sjenici i Pesterskoj visoravni. Na prvim fotografijama koje sam okacio je stado Djihica odnosno jedan od tri ovna dvisca koje ima. Slike je pravio drugi autor jer nisam imao tehnike kod sebe. Djihic ima tri najveca dvisca od svih odgajivaca koje sam posjetio, impozantni su i ogromni,medjutim ti ovnovi nisu bas u tipu sjenicke ovce. Prikazani je jos i najljepsi pa cak je bio kandidat i za kupovinu ali mislim da su mu ogromna mosnja anomalija tako da mi je to bilo rizicno. Janjce ima super dobre i prije bi se reklo da je to neki tip terminalne sjenicke ovce koja postize jako dobre rezultate u stali medjutim kako rece jedan clan foruma problem su kada izadju na pasu onda bukvalno propadnu, parafraziram jednog clana. Inace grla Djihica odlikuje izrazita zatvorenost runa i jako naglasena cuba na glavi, posebno sam to uocio na janjcima. Ovce M. Bihorca su tako u prosjeku solidne sa par nadprosjecnih grla i nista vise, janjci vise losi nego li solidni, razocaravajuci za potomke proslogodisnjeg sampiona Sjenice u klasi ovnova. Milevici; posebna prica i posebna sjenicka ovca koja je specificna po mnogo cemu i mislim da je u onom obliku nema niko na Pesteri, jako je lijepa, siroka, duboka, prostrana,medjutim i sa runom malo zatvrorena pa joj to daje jednu dodatnu impozantnost, mada mislim da na kantaru neprebacuje grla drugih (ozbiljnih odgajivaca), priplodni ovnovi su ima katastrofalni tako da im potomstvo ne vrijedi bog zna cemu. Ono sto me je razocaralo kod pomenutih je izuzetna nebriga za životinje, jer sam u stali udario na pobacene plodove a da vlasnik stada nije ni znao niti vidio pa cak mislim da ce i jedno elitno grlo izgubiti zbog nemara. Takodjer, jedan iz pomenute obitelji nam je na vrlo neprimjeren i grub nacin dao do znanja da nismo dobro dosli.Na srecu nasu to je izuzetak svi ostali domacini su jako susretljivi i gostoljubivo to me fasciniralo. I na kraju price o Milevicima oni su statisticki nebitni jer skupa imaju cca.15-tak grla koja ce za koju godinu nestati. Latif Bihorac; poznavalac i veliki entuzijasta. Da mu, pa skoro svako zensko grlo nema manje ili vece rogove slobodno bi se moglo reci da je na vrhu ili u samom vrhu Pesteri sto se tice ovaca. Dirljivo je bilo vidjeti kada pusti janjad na podoj da pod svakom ovcom se nalazi po dvoje prelijepe janjadi. Neznam da li su drugi, ali ja sam pazljivo posmatrao ove starije janjce, niti na jednom od njih nisam uspio nacio crnu tacku ili fleku da se nalazi na mjestu gdje nebi smjela biti to je nevjerovatno. Takodjer ovce su mu u daleko najboljoj kondiciji i jedina mu je jos zamjerka s moje strane bila da jako mlada grla (zenska) pusta u priplod, sve ostalo je perfekcija. A ovi mladi sto kolega Miladinovic rece su prica za sebe i iskljucivo "objekti" za gledanje i uzivanje. Umjesto zakljucka; vidio sam dosta dobrih grla ali i onih drugih, ljudi su izuzetno susretljivi, ali medjusobno jako zavidni i sebicni jedni prema drugim, neorganizovani i na veliku zalost niko od njih nema nikakav oblik maticne evidencije tako da je u tom smislu budcnost ove ovce (u njenom punom kapacitetu) i ne bas ruzicasta, ukoliko se ne naprave radikalni potezi u pogledu ozbiljnijeg selekcijskog pristupa.