Sistemi za navodnjavanje

U Semberiji pumpe vuku vodu iz kanala koji je spojen sa Drinom. Ja sam dobio vodu neplanirano, glavni vod je išao putem oko 200 m iznad mene, kad su vidjeli moje plastenike, prvim poprečnim putem su proveli cijevi fi 125 do mojih plastenika, a usput su dobili još nekoliko parcela vodu. Inače parcele koje su pokrivene vodom je od 2012g zahvaćeno crvenilom kukuruza pa navodnjavanjenje nekad ne daje neki veliki dobitak, ali detjelina i postrni kukuruz je pun pogodak.

Најјефтиније је наводњавање од површинских вода, и најмање је штетно на дуге стазе. Подземне воде добро офарбају све цеви, праве наслаге и зачепљења.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

miladine,momo, u srbiji u okolini bojnika je takav slican sistem postojao jos negde oko 1980 ali je danas od toga ostala ruina,zapusteno i neupotrebljivo.voda je spustena sa obliznjeg jezera,betonske cevi mozda bas tog precnika f125cm a na svakih nekoliko parcela u komasaciji sahta sa hidrantom i prikljuckom.pritisak je bio ako se dobro secam oko 10 bari.navodnjavanje je kostalo 100 maraka po hektaru i mozes naravno koliko puta hoces u sezoni.pokriveno je bilo negde oko par stotina hektara,mozda 400.nema pobijanje ceva,kopanje bunara,glava,klapni,motora,pumpi,povlacenja vode,goriva,struje...zakacis sistem,u to vreme cevi,poneki tifon i navodnjavas.danas ostala samo uposmena.voleo bih da znam dali negde u srbiji i bivsoj jugoslaviji postoji slican sistem a da je u funkciji...

U semberiji je to rađeno prije dvije tri godine, cijevi su neka plastika fi 400 ili 500, samo je moj slijepi vod fi 120, koliko će to raditi to niko nezna. Sada je navala kupovine tifona i topova, neko pusta crijevom u redove, čitava pometnja, nema kiše odavno a ni u narednom periodu. Biće tu parcela gdje će kukuruz stradati 100%, još ako na tu ranu još posoli crvenilo kukuruza, onda je teška katastrofa.

Овде у околини између његушева и гунароша. Не знам да ли је бунар или акумулационо језеро.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Nazad
Vrh