Sistemi za navodnjavanje

Dali je neko cuo za fabricki uradjeno ili prepravljeno ,tifon ,da za namotavanje ne koristi turbinu i slicno energiju vode ,nego elektro motor ili cak cuo sam mali motor na akumulatore ?
Ili nesto slicno a u cilju da radi sa manjim pritiskom i manjim pumpama samim tim ?

Imam mogucnost dovoda struje do tifona a vec pumpe pritiska recimo 4 do 5 bara i crijeva takva tako da to radi na topu dobro ali za namotavanje nije dovoljno

Trofazni Elektro motor 0,8kw,reduktor sa puznim prenosom umesto turbine i ide to bez problema kod mene sa 240/90. Jedino frekventni ne mogu da koristim jer imam veliki pad napona (zadnji sam na mrezi) i frekventni stalno ulazi u grešku zbog pada napona.

Zato sto turbina ima promenljive obrtaje spram toga koliko je ventil otvoren.

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Ako to treba da pokrece elektromotor, resenje bi mogao biti varijator sa remenom. Pa isto polugom da se usporava i ubrzava. Mada noviji tifoni vec na 2 bara mogu da namotavaju crevo pa nevidim potrebu da se preradjuje.

Ok . Noviji mogu da namotavaju na 2 bara. Korisna informacija . Vjerovatno ozbiljniji kao Švapski,Talijanski? Nego ,koliko opet ti noviji obore pritisak nakon turbine ? Ako moze da namotava na 2 bara ,koliko ostane za top?

Pricamo noviji ali to au tifoni recimo posle 2000 italijanski. Po meni je 2 bara problem za top a ne za turbinu i namotavanje. Na tom pritisku se moze navodnjavati kisnim krilom. Ne drzi me za rec ali ako se dobro secam, kad na pumpi imam 5 bari, na topu je cini mi se oko 3,5-3,7. To je ukupni gubitak i transporta cevima i kompletnog creva tifona i turbine. Tifon 90/360 dizna cini mi se 22. Namotavanje nekih 20m/h. Ako ides brze i turbina mora brze da vrti pa vise vode ide preko nje, ako sporije onda manje, plus jos kombinacije 3 brzine menjac (neki tifoni i vise). Ima tu prostora da se gubitak smanji na minimum.

Nazad
Vrh