Sistemi za navodnjavanje

Aha, tako da, moja greska. Namontiras jednosmerni ventil na potisni vod.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Manje vise smo se razumeli :)
Ovako kako je sad je manje vise jednostavno, nalijem vode do cepa pumpe, ona ne otice jer je na dnu nepovratni ventil, upalim pumpu i ona vuce. E sad, ukoliko bi povezao pumpu direktno na cev bunara, tada nema nepovratnog ventila i voda koju bi nalio bi se sjurila u bunar jer staticki nivo vode tezi da se izjednaci. Da li moze neka rucna pumpa ili sta vec da napravi vakum i podigne vodu do pumpe kako bi mogao da je pokrenem ?

Moze bilo koja rucna. Jos bolje neka membranska sa traktorske pumpe, manje je glomazna.

Moj komšija je sam napravio takav nepovratni ventil . Neznam kako je riješio unutra ali vidim da je zavaren na cijev , cilindričan je i širi dosta od cijevi , možda je fi jedno 200mm na vrhu je cjev manja sa ventilom za montiranje ručne pumpe ali sa njom navlači samo prvi put kaže da mu drži vodu cijelo ljeto , izlaz za pumpu je sa strane u donjem dijelu tog ventila isto sa ventilom tako da kad priključi pumpu samo malo zalije vode u samu pumpu i kad odvrne taj ulazni ventil voda je spojena i može da radi . To što ti kažu da je bunar plitak , cijev uska i slično , nisu u pravu to nema veze , samo zavisi od položaja , ja imam na toj dubini i fi 100 cijevi protok preko 1500l/min nikad nije presušio.

@Momo
Ne moze se meriti tvoj kraj i Banat. U glini NEMA vode.

Nisu kod nas dzabe crepane i ciglane :)
Danas sam malo povecao protok, kao da se bunar razradjuje...

- - - - - - - - - -

Kada budem imao vremena pozabavicu se povezivanjem direktno na cev pa javljam rezultat.

Kod nas je svuda šljunak ispod , sad kako gdje negdje na 2-3m , a negdje na 5-8m. Ravnice koje su nastale od rada rijeka , a one dolaze sa planina , znači milionima godina drobe kamen sa planina kotrljaju ga i nanose po ravnici zato ima vode gdje god zabodeš.

Pozdrav svima. Imam problem sa pokretanjem Villager motorne benzinske pumpe. Naime evo o čemu se radi: Na 10 ari imam posađenu malinu 7reda po 30m dužnih. Bunar iskopan na dubini od 16m,voda počinje na 6m,samim tim visina vodenog stuba je 10m. U bunaru je stavljen okiten 5/4 13m sa korpom na kraju. Postavljen je sistem kpk 420m creva fi16 sa kapljačima od 2l/h,glavni vod je okiten od 1cola koji je spojen sa pumpom. Pumpa je dvotaktna benzinska Villager WP7 ulaz/izlaz od 1cola usis vode na 7m. Urađen je reducir okitena u bunaru na 1 col i tako povezan sa pumpom. Pumpa je prvi put kada je uključena povukla vodu posle 10min. 3 puta do sada je uključivana i radila bez problema protok je bio odličan kao i pritisak. Pre 3 dana povežem ponovo pumpu sa okitenom iz bunara i neće da povuče. U više navrata po 15min je radila povuče vodu do kolena na izlazvu iz bunara i ni makac dalje nikako da uvuče u pumpu vodu. Da li neko ima ideju u čemu je problem? Nadam se da sam lepo napisala. Unapred hvala.

Nije pao nivo vode proveravala sam,stoji na 6m

- - - - - - - - - -

i ja sam to pomislila da je pao nivo pa sam proveravala,ali stoji na 6m

- - - - - - - - - -

Najviše me buni to što je pumpa radila,već 3 puta do sada i sada neće

Nejasno je zašto toliko treba pumpi da povuče vodu sa usisnom korpom (15 min),jer se ako je sve u redu max 3 min ili nešto ne valja ,provjerite još jedanput cjeli usisni vod i sve dobro stegnite.
Nek vam majstor ujedno pogleda i semering pumpe,vjerovatno se potrošio i zato treba pumpi toliko vremena da povuče vodu..

Proveravala sam sve spojnice sve je zategnuto kako treba,pumpa stoji odmah pored bunara,a dužina od pumpe do glavnog voda okitena je 2,5m.

- - - - - - - - - -

Nejasno je zašto toliko treba pumpi da povuče vodu sa usisnom korpom (15 min),jer se ako je sve u redu max 3 min ili nešto ne valja ,provjerite još jedanput cjeli usisni vod i sve dobro stegnite.
sve to uradih pre dva dana,i prodavac od koga sam kupila isto mi je rekao da je to mnogo vremena koje joj treba da povuče vodu. Pošto po karakteristikama pumpe treba da je i usisno crevo od 1col ja razmontirah sve i ubacih u bunar okiten od 1cola i uključih pumpu i ništa ni kako da povuče. Nema promena u zvuku pumpe,pumpa je odmah upalila iz prve. Ništa mi nije jasno :sta:

- - - - - - - - - -

ali pumpa je nova kupljena pre mesec dana

Moram pitat mada je glupo pitanje ,da niste možda palili pumpu na suho ,čisto onako da probate kako radi .

eee vala ima da je vratim u garanciji je. UPs jel taj kvar podleže garanciji da li znate?

- - - - - - - - - -

Moram pitat mada je glupo pitanje ,da niste možda palili pumpu na suho ,čisto onako da probate kako radi .
ne nisam nikako,detaljno sam sve prostudirala kako šta radi i znam da ne sme nikako na suvo,a ima vode u rezervoaru njenom proveravala sam i to.

Najbolje je da je vratite i da vam daju drugu dok je još vremena ,samo recite da neće vuć vodu i ništa drugo inače će vam pojest i živce i novce !!!!

Najbolje je da je vratite i da vam daju drugu dok je još vremena ,samo recite da neće vuć vodu i ništa drugo inače će vam pojest i živce i novce !!!!
Pokušaću u subotu još jednom da vidim hoće li povući ili ne. Ako neće ili joj treba vremena vratiću je svakako,kupila sam je pre mesec dana a garancija je 2god. Hvala Vam na savetima :ppozdrav:

Usisno crijevo Vam vuće negdje zrak, pa povuce samo do pola.
Usisno crijrvo napunite vodom ako ona opadne nevalja vam korpa.
Okiten se ne skida non stop to trebate riješiti nekako drugačije od okitena gibljivo crijevo s spojnicom i gumicom tako da možete skidati pumpu.

Dobra fora za te spojeve na spojnicama koje se često skidaju , npr one "vatrogasne " spojnice : uzmeš foliju tanku najlonsku za omotavanje paleta i slično ili za kuhinju i omota se spoj dobro i na kraju malo selotejpa nema da pušta.

Nazad
Vrh