MOMOSARIC grafik je najbolji prikaz pada pritiska. Nije problem ponoviću, želim da svi razumeju ovo. Ovo je grafik cevovoda i topa tvog tifona 400 m.
Rekli smo da je ljubičasta linija samo karakteristika topa. Sad ćemo na njoj očitati par vrednosti na skalama da bi bilo jasnije.
Početna radna tačka topa je 430 l/min i 30 m (odnosno 3 bara), poslednja radna tačka topa je 610 l/imn i 60 m (odnosno 6 bara).
Kad sam uzeo protok na topu od 430 l/min i izračunao pad pritiska kroz cevovod, dobio sam vrednost od 22 m (odnosno 2,2 bara).
A kad sam uzeo protok od 610 l/min i izračunao pad pritiska dobio sam vrednost od 43 m (odnosno 4,3 bara). Evo odgovora o padovima pritiska.
Ali pošto krajnjem korisniku nije bitno kako izgleda samo karakteristika cevovoda ili samo topa već mu je bitnija ukupna karakteristika onda sam to hteo odmah da prikažem pomoću crvene linije.
Zato sam uzeo za početni protok od 430 l/min i sabrao potreban pritisak na topu i pad pritiska u cevovodu i dobio vrednost od 30m+22m= 52m
i to sam prikazao na grafiku kao prvu crvenu tačku 430 l/min i 52 m (odnosno 5,2 bara).
Za protok od 610 l/min kad se saberu pritisci bude 60 m + 43 m= 103 m (odnosno 10,3 bara)
i to sam prikazao na grafiku kao poslednju crvenu tačku 610 l/min i 103 m.
Kad sam spojio prvu i poslednju crvenu tačku dobio sam crvenu liniju koja prikazuje ukupnu karakteristiku topa i cevovoda.
E sad probajte recimo za 500 l/min da očitate sa istog grafika koliki je potreban pritisak na topu - (ljubičastoj liniji) pa mi napišite u sledećem postu.