Sistemi za navodnjavanje

Pozdrav kolege. Najbolje je ovde da pitam, ostale teme su uske. Dugi niz godina koristio sam moravu 11. Vukla je vodu iz cevi f110, na njoj je bila flansna a na njoj veliki ventil, na njega nakacena cesma, i od tog ventila sam pumpu spajao crevom. Kad hocu da zalivam ja povucem vodu cesmom, nalijem to crevo do pumpe i palim. Sad bih menjao to sve i prebacio bih se na struju. Medjutim, susrecem se sa necim sto nisam do sad video. Kaze mi prodavac pumpe da bih morao u moju cev da ubacim nekakvu korpu, koja ce crevom biti spojena sa pumpom i koju bih nalivao vodom. Jel to zaista potrebno ili bih mogao na stari nacin? I jel ta korpa moze da poremeti protok pumpe posto bi ta korpa bila manja zbog fi cevi u zemlji?

Ja bi voleo da ti pomognem, ali nisi mi bas naj jasniji. Šta sprečava vodu iz tog creva od bunara do pumpe da ode. Korpa kuju ti je prodavac preporučio je u stvari nepovratni ventil koji služi da postoji vodeni stub između pumpe i bunara kako bi pumpa mogla da povuče vodu...

Ajde da pisemo u pravoj temi.Ranije sam koristio cevi f 110 mm kao tranzit a sada bih na to dodao jos i crevo od tifona f 90 mm i time bih mogao pokriti povrsinu od 30 ha.Interesuje me da li je to drastican pad pritiska i kojim redosledom bi ih trebalo poredjati.Pumpa+f 90mm+f 110mm+tifon f 100mm ili drugacije?Znam da bi najbolje bilo da mi je ceo tranzit do tifona f 110mm ali sa ovim raspolazem.

Spajki svejedno je kako ćeš da ih povežeš. To jest fi 90mm može da bude i na drugom i na trećem mestu-efekat je isti. A koje su ti dužine tih creva? To je vrlo bitno, a ne znamo. Za protok ćemo uzeti da je oko 500 l/min.

Uzećemo da je protok recimo 500 l/min

Sledi da za (fi 110 mm, 300m) je gubitak pritiska 0,3 bara, a za (fi 90 mm, 230 m) je oko 0,5 bara. Ukupno oko 0,8 bara gubiš do tifona.

Na samoj cevi tifona kad je skroz razvučena (fi 100, 450 m) gubiš oko 0.7 bara.

Ne znam koliko se gubi za namotavanje tifona- to verovatno imaš u uputstvu tifona.

MOMOSARIC izvini ali mislim da sam ti odgovorio i to vrlo detaljno nacrtana kriva sa presekom sa krivom pumpe. Idi na temu: Karakteristike rasprskivača i topova. Broj posta 47.

Hvala u svakom slučaju , mada ja i dalje ne razumijem baš , vidim karakteristike konktretne pumpe i topa , ali zanimalo me konkretno koliki je pad pritiska na kraju u odnosu na početak tifona fi 75 400m , kao što navodite gore za fi 100 na 450m gubi se 0.7 bara . Nema veze .

Untitled3.jpg

MOMOSARIC grafik je najbolji prikaz pada pritiska. Nije problem ponoviću, želim da svi razumeju ovo. Ovo je grafik cevovoda i topa tvog tifona 400 m.

Rekli smo da je ljubičasta linija samo karakteristika topa. Sad ćemo na njoj očitati par vrednosti na skalama da bi bilo jasnije.
Početna radna tačka topa je 430 l/min i 30 m (odnosno 3 bara), poslednja radna tačka topa je 610 l/imn i 60 m (odnosno 6 bara).

Kad sam uzeo protok na topu od 430 l/min i izračunao pad pritiska kroz cevovod, dobio sam vrednost od 22 m (odnosno 2,2 bara).
A kad sam uzeo protok od 610 l/min i izračunao pad pritiska dobio sam vrednost od 43 m (odnosno 4,3 bara). Evo odgovora o padovima pritiska.

Ali pošto krajnjem korisniku nije bitno kako izgleda samo karakteristika cevovoda ili samo topa već mu je bitnija ukupna karakteristika onda sam to hteo odmah da prikažem pomoću crvene linije.

Zato sam uzeo za početni protok od 430 l/min i sabrao potreban pritisak na topu i pad pritiska u cevovodu i dobio vrednost od 30m+22m= 52m
i to sam prikazao na grafiku kao prvu crvenu tačku 430 l/min i 52 m (odnosno 5,2 bara).

Za protok od 610 l/min kad se saberu pritisci bude 60 m + 43 m= 103 m (odnosno 10,3 bara)
i to sam prikazao na grafiku kao poslednju crvenu tačku 610 l/min i 103 m.

Kad sam spojio prvu i poslednju crvenu tačku dobio sam crvenu liniju koja prikazuje ukupnu karakteristiku topa i cevovoda.

E sad probajte recimo za 500 l/min da očitate sa istog grafika koliki je potreban pritisak na topu - (ljubičastoj liniji) pa mi napišite u sledećem postu.

Poslednja izmena:
Sad mi je jasno , potrebno je oko 4 bara , ali na početku voda je potrebno oko 7 bara . Plus pad na turbini tako da je vjerovatno potrebno oko 9 bara . Ako sam dobro pratio , uglavnom potvrdjujem neko moje mišljenje da su tifoni ogromno potrošači energije za malo vode.

Momo radio si lane poplavljivanje dali je bilo erozije ( voda je nosila zemlju ) i kako su se nosile kulture sa sa povecanim isparavanjem i bolestima posto je hladna voda dole a od gore 40 stepeni u ladu ?

Erozije nema ili vrlo malo . Ima naravno u krugu metar dva od izlaza vode , (tu sam čak primijetio nešto jako zanimljivo al nema veze sa ovim ) ,kasnije voda napreduje sporo pa nema erozije . Nisam primijetio probleme u smislu biljnih bolesti , al u pitanju je bio samo kukuruz . Voda se ipak zagrije brzo dok se razlije . Vjerovatno je veći šok kada hladna voda pada odozgo na vrućini nego kada ide dole. Erozije bi bilo dabome na nagnutim terenima , al kod mene je sve ravno . Naravno nije idealno ravno i to je jedini problem u ovom slučaju , kada bi se nekako njiva iznivelisala bilo bi jako jednostavno zalivati na ovaj način . Dabome da nebude idealno ali ušteda energije za istu količinu vode je višestruka .
Primjer gdje nemam struju , 558 goni pumpu Morava skoro na leru i gura 1500l/min , a preko topa bez tifona na 3/4 gasa i više goni oko 400l/min , tifon da ne govorim , a na struju da se negovori sa potapajućim pumama se može gurati jedno 1500-2000l/min sa 3-5kw .

hocu da menjam ovu pumpu i motor (5,5 KW). bunar je busen na 4 cola ubacen je okiten i ruka mi otpadne dok ne dovucem vodu gore do pumpe. Pumpa je u losem stanju kako kaze majstor a kaze i da danasnje pumpe trose puno manje struje. Voda je na 4 metra a planirao sam da koristim dva topa za zalivanje koja bih prebacivao po njivi. Sta je vas savet posto nemam nikakva iskustva u izboru pumpi, hvala
img20140306114103.jpg
[/IMG]

Odlicna pumpa!

Poljoprivrednici, jer postoji u sklopu meteoroloskih stanica i meraci padavina po kvadratnom metru? Ako postoji moze neko da da link...
BAs bi voleo da vidim koliko je kise palo po metru kvadratnom u mom kraju...

@gm80 kazes da ti je ubacen okiten u bunar pa pomocu njega vuces vodu,pa sto ne stavis nepovratni ventil na kraj okitena?Ako bi taj ventil bio ispravan ne bi trebalo svaki put da vuces vodu gore,on bi zadrzao vodeni stub u okitenu,a ako zbog neceg to nije izvodljivo stavi kuglicnu slavinu posle pumpe,i kad iskljucis pumpu u istom trenutku zatvoris slavinu pa ce ti cela pumpa i sve nadole ostace pod vodom jer nece dobiti vazduha da bi spustio vodu...A sto se tice novijih pumpi,ja sam imao prilike upotrebiti jednu pedrollo pumpu,jest puno manju- cca 1,5 kw,ali uopste me nije odusevilo izdrzljivost,tako da umesto njega sad koristim staru severovu pumpu,i taj mi se vise svidja.Ako se samo o tome radi da ti spusti vodu,ja bi pre remontovao ovu staru pumpu za manje pare nego da kupim neki novi,ali je to samo moje misljenje.Imao sam slicnu pumpu od 4kw i meni su rekli za generalni remont valjda 150 evra(a to bi vec stvarno bio generalni remont,nova osovina,brusenje unutrasnjosti,itd)-ako se dobro secam,a sta mozes za te pare kupiti nov?Jos jedno:moj kolega ima potapajucu pumpu i recimo kad mu otisao izolacija na motoru pa je pregoreo onda mu je trosak bio oko 500 evra,znaci ima i kod tih pumpi izdataka,a ako slucajno imas takav bunar da nemas sito dole onda slobodno zaboravi na potapajuce pumpe.

Dubinske pumpe su zakon po svim parametrima i najefikasnije . Jedino ako nemaš baš mnogo krupnog pijeska u vodi . Meni je čak jednom bila zaglavila jer sam snjom čistio novi bunar što se nikako neradi , i bila je neka nebaš poznata marka , plastična radna kola , samo smo rasklopili očistili i tjeraj dalje . Jedino što si sa 4 cola bunarom ograničen sa jačim pumpama , najjača koju sam našao da može u 4 cola je neka pedrolo oko375l/min max a max pritisak oko 12barra , sa max protokom pravi oko 5 bara .

ZAboravili ste jednu bitnu stvar, da potapajuće pumpe imaju malu količinu vode, a veliki pritisak. Ja sam imao ptiliku da montiramo pumpu od 4 cola čiji je kapacitet bio 500l/m na minimalnom pritisku od 4 bara. Mana ovakve pumpe je to što je pri 8 bari koje smo mi tražili od nje protok vode bio 240 litara. Inače pumpa je bila oko 3000€.
Za navodnjavanje ja koristim elektrokovinine pumpe VCV 250/7 i VCV 250/12 koje imaju za tifon za koji mi trebaju i pritisak i kapacitet. Mana ovih pumpi je npovratni ventil na usisnoj korpi. Da bi pumpa radila adekvatno sa punim kapacitetom na dnu mora biti veliki ventil meni stoji 2 cola i 2, cola sa velikim kapacitetom. Postoje i nepovratni ventili ispog promera ali mali kapacitet. Kada su u pitanju ventili velikog kapaciteta onda oni ne dihtuju posle prve godine najbolje pjer ih pesak vremenom oguli i onda kreću muke ili pravljenje novih gumica.
Ja sam za ovu godinu planirao da pored ruže stavim još kugla ventil da se otvara odozgo uz pomoć šipke kako bi pumpa prestala da vuče kroz nepovretni ventil a prešla da vuče na kugla ventil (experiment)

Nazad
Vrh