Sistemi za navodnjavanje

pozz ljudi,interesije me da li bi rotaciona pumpa mogla recimo da vuce vodu iz bunara na kojem je prva voda recimo na 12 metara? koji tifon mi predlazete i pumpu?marku mislim

Jedno pitanje- trebaju mi kontakti za remont tifona , moze i na pp. da ne bude reklama. Nesto poput ovoga u Senti sto ih proizvodi. Hvala unapred.

http://c/Users/Medion/Pictures/jagode

Pozdrav svima ,nov sam na forumu,na leto planiram da podignem zasad jagoda na foliji.Pa kao prvo bih trebao da resim pitanje navodnjavanja.bunar,pumpa,okiten,venturi i trake.Evo jedne skice kako to izgleda na terenu.

Konkretno me zanima koji promer okitena da stavim za glavni vod od pumpe do njive,dali se venturi sistem moze ugraditi kao na skici i koji promer cevi od koje ce se razvoditi trake.??Imam jos pitanje al je dosta za pocetak.Unapred zahvalan nadam se da ce uspeti ubacivanje fotke.

Poslednja izmena:
GaleLela pozdrav! Na pravom si mestu. Ovde imaš dosta iskusnih što se tiče navodnjavanja.

Ajde da krenemo redom, dakle od redova ! :osmeh:

Reci nam koliko planiraš da ti bude dužina redova i broj planiranih redova?

Pozdrav,retlav

Parcela je udaljena od dunava oko 1km.Broj redova 30,duzina parcele 197m sirina-57m. Bunar(dubine170m je udaljen od parcele oko500m sa promerom 200mm(Neznam jacinu pumpe ali znam da je na nivou 40m)Dobio sam odobrenje da odatle uzmem vodu.Planiram da glavni vod dovedem do polovine njive i da onda razvedem levo-desno krilo ,sa duzinama od po 90-95m.
Nadam se da se razumemo :)

Poslednja izmena:
@GaleLela
Trebas videti koliki ti je kapacitet bunara i pumpe. Kad odlucis koje trake i koliko traka ces imati mozes izracunati i potrosnju vode. Onda ces znati hoces li moci zalivati odjednom ili ces deliti parcelu. Kako god to je dosta vode pa prema tome treba i odrediti fi cevi, racunajuci i gubitke zbog daljine. U taj deo se ne razumem najbolje.
Sto se tice razvoda po parceli, to si dobro zamislio. Sa duzinom traka od tih 90-95 m neces imati problema. Za razvod po parceli ce ti biti dovoljan okiten ili lay flat od 2".
E sad izbor traka je na tebi. Ponuda je velika, a tebi treba poprilicna kilometraza pa se treba dobro raspitati. Ono sa cime nema kockanja je kvalitet. Znaci trake od 200 mikrona a cujem od Ace da su se pojavile na trzistu i neke trake sto u sebi imaju nesto sto odbija miseve i insekte pa se i o tome treba najozbiljnije informisati

nebojsa .Jos nisam definitivno odlucio ali cekam jos koji komentar na Acine trake,procitao sam njegov post i mislim da te trake treba isprobati.Posto sam primetio koliko problema prave misevi ,stakori i ostale zivotinjke.Mislim da imam vremena jos do aprila e sad 150mic ili 200mic videcemo.Esad imam mogucnost i da busim novi bunar u njivi,ali se plasim posto je ta prva pupma udaljena oko 500m koja je dosta jaka a na daljem rastojanju ima jos 5 takvih pumpi.Cekam kartu tog podrucja od prijatelja iz Geo Rada(Firme koja je busila te bunare i radi na odrzavanju)Dobicu i hemisku analizu i sve ostale podatke koji su mi potrebni.
Ima jos jedan detalj koji nisam napisao..-Uz samu njivu postoji korito stare reke u kojem sad trenuto ima vode cirka 1m---sto je nekih 4-5 m od ispod nivoa njive.. i sa onih pumpi koje sam spomenuo voda ide u to staro korito ali ima dosta zabokrecine i nije bas cisto..

Sto se ti ce traka-ici cu sa 7kom sadnica na duzni metar znaci razmak 30 cm(E sada kapaljke na 15cm-20-iili 30cm?? I Trake sa 1,2l ili 2l protoka?Opet mi sve zavisi od ove pumpe kojoj neznam podatke...

planiram da ispred glavnog razvoda ,montiram neki ventil za regulaciju protoka i pritiska(znaci ventil pa onda barometar) ako je moguce, ali neznam gde postaviti taj venturi sistem za doziranje vodotopivih djubriva i na koji nacin to resiti.Jer vidim da su neki imali problema sa tim.

- - - - - - - - - -

Pumpa je dubinska,lokacija je kostolac blizu dunava.A ja trenutno jos kuckam iz Beca :)

Poslednja izmena:
A da se mi menjamo?? Evo tebi moje jagode i bunar i pumpa, sve funkcionise, a ja cu za Bec :)
Palo je meni na pamet da ti predlozim da busis sebi bunar na njivi, ali aj da te ne teram u trosak :) Mislim da bi tebi odradio posao i bunar od 63-75mm jer mislim da tu voda nije duboko. Uzmes neku dizel pumpu ili cetvorotaktnu benzinku i teraj. Ali proveri sa tim ljudima, svaki teren je drugaciji. Ja imam bunar 63mm na 28m i radi perfektno.
Venturi nije nikakva mudrost i ne znam kakav bi tu problem mogao da bude. Ide ti pumpa, venturi, filter pa onda manometar. Moze i jedan manometar ispred filtera kako bi pratio stanje filtera.
Takodje nemam nikakav ventil za regulaciju pritiska nego jednostavno dodajem ili smanjujem gas na pumpi.
Sto se traka tice, gledaj ti koliko hoces ali uzmi od 200 mikrona, ako neces da ih krpis ili menjas do besvesti. Ne znam jedino kakvih sve ima onih "anti-insekt" traka. Mislim da je 20cm sasvim ok razmak (moze i 30 bez problema) a izdasnost kapaljki biraj tako da se uklopis u duzinu tvojih redova.
Jel ti mislis da iz onog postojeceg bunara pumpas vodu u taj kanal, pa onda iz tog kanala da vuces u tvoj sistem? Kod prirodnih tokova problem prave alge koje mogu zacepiti trake. Nisam u toku i ne znam kako to ljudi resavaju jer ja koristim bunar.

mislio sam da ukopam okiten od pumpe do njive, znaci direktno iz bunara da vucem edno 500m,sad normalno gledam sta je bolje Dugorocnije itd. :) E sad u zavisnosti koji promer okitena da vodim do njive od toga mi zavisi sta mi je isplativije.Ova tvoja varijanta mi je bila prva ,ali se plasim da me u susnom periodu ne zaebavaju ovi njihovi bunari i verovatno bi morao da busim na 40m. +pumpa+troskovi goriva..jos neznam koliko bi to kostalo.Neznam koliko je logicno da dovod od pumpe vucem recimo sa 1c ili 5/4okiten pa da reduziram na 2 cola ispred traka..tu mozda gubim na pritisku ili.?

a sto se tice menjanja.:
ako si procitao moj post nisam ja dugo u austriji nekih 7god,Tako da neznam koji su mi drazi prevaranti ovi ovde ili oni dole :).Ali veruj mi da ovo sto se radi u jevropi zadnjih 2god ne misrise na dobro.Nagomilalo se svega i svacega(rumuna,bugara,slovaka itd) Ako mi verujes rade ljudi za 3-4 e po satu.Madjari predju granicu svakoog dana rade i vrate se kuci.
A kako je veca konkurencija tako je i vise onih prevaranata(Hleba bez motike)

Samo prosle god me je zvalo jedno 30 nasih ljudi koji su iz Italije pokusali da se snadju u Becu trazeci posao,koga ima sve manje.
A da bi jedna porodica normalno zivela potrebno je mininum 3000 prihoda svakog meseca koji odu u vazduh bez ikakvog razbacivanja Samo za racune i prezivljavanje do kraja meseca.Tako da je bolje da prezivljavam kod svoje kuce nego po belom svetu!!
Ja Sam prosle i predposle godine imao12 radnika u gradjevinskoj firmi + njih 14 angazovanih na ciscenju snega preko zime.Mislis da sam mogao i jednog nazvati radnikom koji ce prvo zaraditi dnevnicu za sebe a da nepricam o troskovima prema drzavi.Jedan zidar me je kostao 3400evrova mesecno. A mislis da je mogao da mi zaradi tolilko??
A da ti nepricam o 5 razlicitih poreza koje si duzan prema drzavi ,i lopovima koji ti daju posao da bi te na zadnjim racunima koje im ispostavis na osnovi zavrsenog posla zavrtali mesecima i na kraju neplatili ono sto si svojim radom zasluzio.....eeeeeeeeeeee mozemo odmah da se menjamo nemam vreman sa decom da se poigram i da im posvetim paznje sada kada im je potrebno...i da ne duzim dalje.EKREM je sve rekao

Poslednja izmena:
Ma da, danas svi imaju neku muku :)
A sto se tog dovodnog okitena tice... Ja bez 6/4 ne bi pocinjao racunicu. Daleko je i gubis pritisak na otporu cevi. Sto veci precnik manji gubitci. Ipak je to 500m.
A troskovi goriva su veliki. Zato ti kazem da uzmes dizelku. Bar mozes gorivo od subvencija da proguras kroz nju.
Bunar ne bi trebalo da je neka investicija na tom terenu. Mene je onaj moj kostao 200 ti vasih stranskih para :) Sa sve cevima i filterom. Ovde je tako, ali svaki teren je za sebe

E ovako,dobio sam neke podatke o ovom bunaru koji se nalazi na nekih max.500m od parcele.Jacina pumpe je 26kw sa protokom od 11l/sek
pumpa je na nivou od oko 40m.Znaci navodnjavam oko 40000 sadnica,duzina njive je 190m a udaljenost bunar-njiva 500.Sta preporucujete???da se ukopavam 500m ili da busim bunar u njivi??Sta je jeftinije??
hvala na brzim odgovorima :)

GaleLela ја сам на неки начин подстакао тему, а нисам уопште учествовао.

Tи у ствари имаш 60 редова од по 95m? Jeл тако?
Рецимо да узмеш траке чији је радни притисак до 1,5 bara, са капаљкама на 20 cm, чији је проток 1 l/h. To je трака која по дужном метру троши 5 l/h. Значи, укупан проток на твом воћњаку ће бити: 95m x 60 x 5 l/hm = 28500 l/h што можемо приказати и као 475 l/min или као 7,92 l/s.

Да би та количина воде од 7,92 l/s превалила удаљеност од 500 m пумпа поред подизања воде на висину од 40 m мора да савлада и трење о зидове те дугачке цеви које није занемарљиво посебно ако се изабере цев мањег промера. Ако изаберете полиетиленску цев од 75mm имаћете губитак на трење око 3 bar. Ако изабрете прву следећу већу- 90mm имаћете мањи губитак притиска 1,2bar. A aко изаберете прву следећу мању- 63mm имаћете већи губитак притиска скоро 7bar.

Све те губитке притиска можете заједно смањити ако умањите и укупни проток. Славиницама поделите напајање трака тако да заливате прво једну половину па онда другу. Ту сте одмах смањили проток на пола од 7,92 l/s то јест имате 3,96 l/s.
Сад ћу поново да израчунам губитке притиска са истим цевима: кроз цев 75mm пад притиска је 0,79 bar, кроз цев 90mm пад притиска је 0,32 bar, кроз цев 63mm пад притиска је 1,85 bar.

Ако идемо даље са умањивањем протока заливањем 3 дела воћњака имаћеш очигледно, трећину укупног протока, то јест 2,64 l/s. Са овим релативно малим протоком приказаћу ти редом шири спектар доводног цевовода са одговарајућим падовима притисака:
цев 90mm- 0.16 bar, цев 75mm-0,41 bar, цев 63mm- 0,95 bar, цев 50mm- 3,72 bar, цев 40mm- 10,2 bar.

Сад једна кратка прича о пумпи па се после враћамо на цевовод. Пумпа има своју карактеристику којом је приказана зависност притиска од протока (криву линију која је састављена од низа радних тачака). Притисак се обично приказује у m воденог стуба. 10m воденог стуба je 1 bar. Обично је та зависност таква да повећавањем висине дизања воде пада проток то јест смањењем висне дизања се повећава проток пумпе. На пример на пумпи пише да има проток од 11 l/s, али то има ако воду не потискујеш ни на какву висину већ је само претачеш. Ако шаљеш воду 40 m у висину на врху сигурно неће бити 11 l/s вeћ мање. Колико мање? Не знамо, јер не видимо пуну карактеристику пумпе. Обично произвођачи пумпи карактеристике својих производа објављују на свом сајту. Тако да ако знаш која је пумпа изгуглаћемо.

Вратимо се сад на цевовод да дам једно појашњење. Потсикивање воде кроз цевовод прати губитак притиска то сам горе приказао кроз низ података. Тај губитак притиска исто можемо да прикажемо у m воденог стуба. Рецимо губитак притиска од 1,85 bar је у ствари 18,5m воденог стуба. Горе сам рекао да траке траже 1,5 bar, дакле 15 m воденог стуба. Дајем ти сад примере система:

Пример 1: Рецимо изабрао си цев 63mm са протоком од 7,92 l/s. Заливаш цело.
Сад саберимо те m воденог стуба ал кренувши од трака према пумпи: 15m+70m+40m= 125m
Долазимо до податка да за овај случај одговара пумпа која има радну тачку на кривој линији каракеристике: 125m воденог стуба и 7,92l/s.

Пример 2: Опет цев 63mm са другим протоком од 3,96 l/s. Заливаш пола/пола.
Сад саберимо те m воденог стуба ал кренувши од трака према пумпи: 15m+18.5m+40m= 73,5m
Долазимо до податка да за овај случај одговара пумпа која има радну тачку на кривој линији каракеристике: 73,5m воденог стуба и 3,96l/s.

Пример 3: Опет цев 63 mm са протоком од 2,64 l/s. Заливаш трећину по трећину.
Сад саберимо те m воденог стуба ал кренувши од трака према пумпи: 15m+9,5m+40m= 64,5m
Долазимо до податка да за овај случај одговара пумпа која има радну тачку на кривој линији каракеристике: 64,5m воденог стуба и 2,64l/s.

То су три потпуно различите пумпе, а у бунару је једна о којој не знамо пуно и ту прича дефинитивно стаје док се не прикажу тачни подаци о пумпи. Зато код пројектовања система за наводњавање посебно ако се ради о већим дужинама доводних цеви врло је битно да кренете од потрошача (у твом случају трака) према пумпи. Значи израчунаш све и на крају изабереш одговарајућу пумпу.

Не знам да ли је ово јефтинија варијанта од копања бунара, али морам да нагласим да би ово било чисто "буџење" једног система на други. Јеси ли причао са бунарџијама о цени по метру?

Poslednja izmena:
@ retlav
Nije kratko al je je *ebitacno :)

@ galelela
Sad imas malo jasniju situaciju. Ipak bih ja gledao da izbusim sebi bunar. Racunaj 500 m cevi koje nisu ispod 200 din/m plus ukopavanje... to ce dosta da izadje. Plus zavisis od drugog.
S druge strane kosta i busenje bunara, raspitaj se koliko. Raspitaj se kod ljudi koji imaju bunare na tom terenu na kojoj dubini je voda i na kojoj dubini je vodeni stub. Opet kazem, kod mene je bunar 28m, vodeni stub vislji od 7m, sto znaci da mi ne treba dubinska pumpa. Sve zavrsava obicna tomos pumpa od 550 l/min (ili neka slicna njoj). U tom slucaju ti je to investicija bukvalno par stotina evra sa sve pumpom. Ali kosta gorivo za pumpu... dosta. Ali ni oni tamo ti nece dati vodu za dzabe?
Ne znam. Stavi sve na papir pa ako nije neka ogromna razlika, izbusi sebi bunar.

mislio sam da ukopam okiten od pumpe do njive, znaci direktno iz bunara da vucem edno 500m,sad normalno gledam sta je bolje Dugorocnije itd. :) E sad u zavisnosti koji promer okitena da vodim do njive od toga mi zavisi sta mi je isplativije.Ova tvoja varijanta mi je bila prva ,ali se plasim da me u susnom periodu ne zaebavaju ovi njihovi bunari i verovatno bi morao da busim na 40m. +pumpa+troskovi goriva..jos neznam koliko bi to kostalo.Neznam koliko je logicno da dovod od pumpe vucem recimo sa 1c ili 5/4okiten pa da reduziram na 2 cola ispred traka..tu mozda gubim na pritisku ili.?

@nebojsa
Meне је ова порука у ствари натерала да реагујем. :)

Прво реч редуцирати у техничком смислу значи сводити- спуштати на мању меру. Пример је да се редуцира са цеви 75mm на цев 63mm. Вода тече из веће преко редуцира у мању цев. Док у случају који је споменуо члан GaleLela то би било увећање.
Друго притисак се стално губи док тече вода било да она тече кроз мању или већу цев. Да је којим случајем ставио цев дужине 500m од 40mm (5/4") он би сав притисак изгубио управо на тој цеви, а не на увећању са 40mm на 63mm (са 5/4" на 2") које је тек код парцеле.

Можда би ипак требало размислити о бунару као дугорочном решењу, а о томе треба да поразговара са бунарџијама.

Nazad
Vrh