Sistem pdv-a?

Bio u poreskoj obrisali su dug, sredjeno hvala svima, vrlo mi neprijatno kad mi kazu dug a znam da izmirujrm sve obaveze redovno

Jel točio već neko naftu na gazdinstvo u PDV sistemu ove godine?

Šta radite ako točite u kansiter na pumpi, a šta ako vam cisterna donese na adresu?

Jel izdajete interne e - otpremnice i prijemnice? Ako lično prevozite od pumpe do gazdisntva jel koristite i onu MATP aplikaciju za prevoznike?

Nije ti knjigovođa ništa rekao da od 01.01.2026. treba za akciznu robu raditi interne e-otpremnice i prijemnice?
Kao kad kreneš sa pumpe treba u sistem e-otrpemnica da pošalješ internu e-otpremnicu i još da uneseš podatke u aplikaciju za prevoz.

Ovog na pumpi ne dotiče, jer on za maloprodaju nema obavezu za e-otpremnice, nego kupac ima obavezu za akciznu robu iz MP (npr, ako neko kupi kafu na firmu isto važi), no dobro ako niko ne koristi još ovaj sistem, neću sigurno da budem prvi :D

A najbolje od svega je sto ja tebe nista ne razumem ova otpremnica ona otpremnica stvarno ne baratam sa terminima a u pdv sam sto moram ako padne cena bikova odnosno cim padne cena gubim se ja iz ovog sistema

Jedno pitanje za dobre ljude
Kupio bih Spring masku.
Savetuju mi da je kupim preko gazdinstva koje je u PDV. Moje nije u sistemu PDV.
E sada pitanje. Imam dobrog prijatelja koji ima gazdinstvo koje je u PDV.
Da li on ima neke probleme, troškove ako kupi ovu masku za mene i vrati nam se PDV?
Pitam ovde, jer ako njega pitam, on će je uplatiti i tražiti mi pare bez PDV, taman i ako nije baš tako. Takav je, a i mnogo smo dobri.
Znači, da ga pitam, ili ne?

Hvala.

Ispravite me ako gresim. Ali ta varijanta da nekome pomognem tako sto cu mu “vratiti” pdv pije vodu samo su slucaju da svakog meseca moram da platim mnogo pdv drzavi pa na ovaj nacin manje placam drzavi a cinim uslugu tom nekom. A u situaciji gde sam u pretplati onda jedini nacin da se vrate pare je da se trazi povrat pdv zar ne? A to vuce inspekcije i moguce probleme

Sent from my iPhone using Tapatalk

То се господо зове утаја пореза и не треба вам у животу, писао сам у другој теми како поједини то траже зато што је то "њихов" новац. За ситницу навући финансијску полицију.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Nije utaja ako imam npr prodato robe u vrednosti 100.000 novaca (gde dobijam 10% pdv-a) a kupim npr neko gvožđe za tih 100.000 (gde plaćam 20% pdv-a) onda imam pravo da tražim povrat novca za tu razliku 20-10 jer to jesu moje pare.
E ali kada se ljudi zanesu pa ubace računa sa strane i npr imaju prodato robe za 100.000 a "nakupuju" se za 200.000 i onda traže povrat novca za razliku a ne kontaju da su ubacili tuđih računa za 100.000.
Objasniće bolje kolega @Vanjor, ali to je otprilike to.

Ništa sada ne kapiram. Kakva utaja poreza ako on kupi sebi i pokloni mi masku? Mislim ovo laički kažem, da znam ne bih ovde pitao.

Inače, maska košta (sa PDV) oko 112.000 dinara, ne znam koja je stopa PDV.

Edit - Chat kaže 20%

Ako dođe inspekcija i slučajno pita gde je maska a on ne može da je pokaže tj da objasni zašto je nema, to možda smatraju utajom poreza. Možda može da smasti da je neko ukrao, da je izgubio.... ne znam. Nemam iskustva. Znam da su jednog čoveka iz sela kaznili jer je kupio vazdušne jastuke od kamionske prikolice koje je hteo da iskoristi za kip rampu (otkupljuje merkantilu) međutim nije ih nikada ugradio i oni ga klepe zato iako su mu fizički na stanju u magacinu, nije da ih nema da ih prodao, džabe, kazna. Tako da ako mu bane inspekcija, jeste on nju finansijski pokrio tj opravdao ali ako slučajno traže da pokaže masku.....

Nazad
Vrh