Stigla i meni čestitka od poreske za 2022, a nisam baš načisto siguran da nisam ispod 8miliona jer imam dosta internih prebacivanja izmedju mog i ćaletovog računa.
Писао сам већ скоро, није битно колики вам је промет по рачуну, како сте плаћени, да ли сте плаћени... пореска за промет гледа колико су књиговође пријавиле да су откупиле робу од вас! Прочитај скорашњу дискусију, да ниси имао неку размену за шта ниси добијао новац већ си узео робу, али су књиговође регистровале тај промет?
Иначе, баш пре неки дан чујем да су и овде некима стигла обавештења из Пореске, значи да је то на нивоу целе земље. Једина добра ствар са новим начином рада је да сада релативно брзо пријављују, раније док открију да имаш промет прође неколико година па онда буде огромна камата.
Имаш две ствари: приход и промет који је опорезив за ПДВ. То није исто. Није сваки приход опорезив за ПДВ, али све што је опорезиво за ПДВ улази у приход.
Пољопривредници који воде књиге поред ПДВ-а плаћају и пoрeз нa прихoдe oд сaмoстaлнe дeлaтнoсти на опорезиву добит. А ни по том основу није сваки приход опорезив (нпр. субвенције).
Ако су пољопривредници носиоци пољопривредног газдинства или ако плаћају доприносе за обавезно социјално осигурање по решењу као осигураници по основу пољопривредне делатности или ако су корисници пољопривредне пензије, не плаћају порез на приход од продаје пољопривредних производа.
Осталим пољопривредницима (ако таквих има) је опорезиви приход од продаје пољопривредних производа бруто приход умањен за нормиране трошкове у висини од 90%.
Тако да не можемо да кажемо да пољопривредници немају повољнији третман у смислу пореза на приход.