Setva lucerke

Tri puta zaredom smo sejali Banat i uvek je bila dobra.Zadnji put sam (neznam ni ja zašto) kupio seme na vašaru u Žablju....razorana posle dve godine ::lose::

Ja nikad ne bi kupio sa instituta seme.
Em skuplje,em moze da bude i dosta losije nego sto se misli.
Prednost semena iz instituta je stoje ipak prosla kroz selektor sa olovnom prasinom (mislim da je olovna ) imao sam prilike da radim koperaciju sa odeljenjem za krmna bilja , kontrole nisu mnogo rigorozne (nazalost kupaca) vilina kosica ako se pojavi u semenskom usevu samo se tretira totalom.
Ja licno kad sejem lucerku (iako vise sejem crvenu detelinu- trogotku) sejem seme koje ja ovrsim sa njiva koje su dugo trajale i koja je bila cista i uvek gledam da je ovrsim prvu pre drugih detelina . Ujam uzimam samo kad mi treba , kad mi netreba onda se dogovorim sa gazdom pre zetve da mu prodam svoj deo (uglavnom nemaju izbora) i tako resavam stvar da nemam visak uglavnom imam za sebe i svoje prijatelje . Ujam kod nas ide 20 do 25 %
kod nas vazi sumnja da detelina traje onoliko dugo koliko je semenska detelina imala kad je ovrsena .

Tri puta zaredom smo sejali Banat i uvek je bila dobra.Zadnji put sam (neznam ni ja zašto) kupio seme na vašaru u Žablju....razorana posle dve godine ::lose::
I treba,takva roba se ne kupuje na vasarima,to je isto kao kad ljudi kupe motorna ulja na vasarima.

@Kostovic,
Javis se meni ili kiraju...ili dodjes po nju ili saljemo aks,city....ima jedno mesto kod Boljevca,selo Lukovo.
Nasao me covek preko nekih oglasa za seme,negde 2008-e,posejao na njegovu njivu uz neki prometni put,kaze da nikad nije ima takvu detelinu.
Posle je on od mene prevukao,uz pomoc tih kurirskih firmi preko 3t semena i sve za to selo.
Pri tom i dosta usluzno kosimo semenskih detelina,pa uglavnom znam ko ima kakvu detelinu.

Ja sejem svoje seme lucerke već godinama.Svake godine ostavim jednu manju parcelu koju ovršemo kombajnom i posle selektriramo za svoje potrebe.Koja je sorta nemam pojma ali je jako lepa.Visoka,debela,šuplja,uvek popada a goveda je lepo jedu nema da prevrću po valovu.

@rale koja to crvena traje 3 god?
ja kupovao par puta ns i samo 2 god traje ispalili me opasno
Neznam , ja uvek sejem onu koju ja vrsim i koja mi se svidi .
Trogotka traje 3 godine ako je relativno retko sejana oko 18 kg/h i cista (inkorporacija trefgala i folijarno pivot m ili kletoks) i svake jeseni mesano djubrivo to je moje iskustvo

Vojvođanin moguće je da je ona ali nisam siguran.Kupio sam to seme veoma davno kod jednog dede u susednom selu.On reče to je ona kadgodašnja što traje minimum 9 godina a platio sam je skuplje nego u apoteci u ono vreme.Nije trajala toliko naravno jer je posejana u proleće pa zasušilo i beše veoma retka ali je davala više nego solidne otkose.U selu jedan čovek ima fantaziju od lucerke seme je doneo iz Novog Miloševa.

Postavi se dzak ili nekakva serpa ispod elevatora zrna sa otvorenim vratancima, bar sam tako radio ove god za detelinu .

Pozdrav svima, potreban mi je savet. U drugoj polovini marta, kad to uslovi dozvole imam nameru posejati lucerku. Oranje mi je prilicno neravno, pa se dvoumim da li djubre NPK 15:15:15 da bacim sad po oranju ili kasnije po povrsini kad predjem zemlju rotacionom drljacom, pa da ga onda zatrpam zajedno sa semenom. Mislim da je bolje da ga bacim sad, po oranju, ali se plasim da ne ode mnogo duboko jer je neravno i ostane neiskorisceno. Sta vi mislite?

Nazad
Vrh