Setva lucerke

cukaneca je napisao(la):
Koje su cene semena lucerke ove sezone? Ima li ko na prodaju? :cao:
Prosle godine sam ostavio treći otkos za seme i puko ko zvečka, nit semena nit sena.
verujem da moze da se nadje kvalitet za 130din/kg

ja znam kod nas primer,covek je radio u pik beceju,on mi pricao,jedne godine pik kupi ko zna koliku kolicinu "original" deteline semena iz instituta.
kaze da je toliko bila zarazena vilinom kosicom da su skoro sve povrsine posejane,morali uzorati.
naravno,reklamacija nije vazila...

koliko košta da se poseje jedan ha kukuruza? jeftinije je seme lucerke po ha nego seme kukuruza po jedinici površine, pri trenutnim cenama. površina pod lucerkom se zasniva na 4-5 godina.
postoje posebni stolovi za vilinu kosicu, ne verujem da je seme dorađeno u našem doradnom centru.

Juce u apoteci dok sam kupovao nacujem razgovor lika koji je pazario totalni herbicid. Ukljucim se u razgovor i saznam da planira totalom da polije tek posejanu lucerku ?? Razlog je taj sto ima mnogo trave 'misjakinje' nikle posle pripreme i tretmana trefgalom. Dzabe je bila prica da ce i totalu trebati 15 dana za travu da je osusi, on je bio uporan jer je cuo da je to 'neko' radio.

Proslog 15. pre 'sastanka' kupio na vasaru naizgled ekstra seme lucerke po 160,oo din. Juce obisao parcelu i nice 'kao cetka'.

Nisam ni ja sejao Medijanu,ali navodno je tanjeg stabla od Banata,manji prinos ali uspeva i na većim nadmorskim visinama, pa je dobra za brdsko-planinske predele.

medijana se pokazala odlicno u brdima sa kiselijom zemljom i tezom
slovenacke sorte sam vidjao u CG i extra su na visinama oko 1000 m,ako budem mogao probat cu ih nabavit iz CG

Tačno je za Medijanu.Dosta tanje stablo od Banata.Buvač je obožava jer sam posle svakog košenja morao da je prskam da bi krenula,ako pokisne barem malo ne izbalirana pocrni dok kažeš keks.

Ja nikad ne bi kupio sa instituta seme.
Em skuplje,em moze da bude i dosta losije nego sto se misli.

Nazad
Vrh