Dok se mene nije ništa pitalo u vezi održavanja strojeva, otac je sipao naj jeftinije moguće ulje u 539... INA SUPER 3 Mjenjalo se prije ljetnog oranja i prije jesenjeg oranja, nije se gledalo na radne sate jer radni sati "nemaju veze, ovako je sigurnije"... Taj 539 pitat bilo koga iz okolnih 10 sela kako je vožen ili bolje da kažem GANJAN kao da smo ga ukrali pa ga moramo potrgati. tanjuralo se UVIJEK na punom gasu u 2. direktnoj, koliko je skakao moralo se stojati na traktoru da kičmu ne polomi... Nagurao je takvim radom i ganjanjem 8500 radnih sati s naj jeftinijim mogućim uljem... Pred generalnu je palio kao lud, pritisak ulja kad se išlo kući s njime ako nije bio pun gas, kazaljka nije bila ni blizu zelenog, POTROŠEN motor do kraja. Kupili smo 549 2006.g. da odmjeni 539 u težim poslovima i generalka se na malom odgađalča još 3 godine jer je mali bez problema palio i radio, prskao, sijao i bacao snojivo.
Od kako ja održavam strojeve, INA SUPER 5 ide u sve i mejnja se na 200 radnih sati. 539 je prvog dana kako je upaljen, kod majstora odradio 4 radna sata u dvorištu i bio na radnoj temperaturi jer je imao termostat. Od prvog dana na leru kazaljka ispod 1bar i uopće me to ne brine.
MONTOYA: Stavi na ostale traktore sat s kazaljkom pa ćeš i u njih početi sipati gušće ulje jer "na valja pritisak".
Sve je to u glavi čovjeka, ništa tom motoru neće biti jer nikad ništa u leru ni ne radite s traktorom. Na 1600-1800 okretaja motora gdje je on najiskoristiviji i u tom režimu radi 90% svog radnog vjeka, gledajte da mu tu pritisak na toplo ne pada iz zelenog područja i drugo ništa.
Znam za slučaj gdje su u kombinatu s deutzom DX160 podrivali po ljetu strništa, na uvratini izvukli podrivač iz zemlje i gas spustili na ler i imali pauzu a traktor neka ronda. Traktor je na toj uvratini i zaribao. Kad im je mehaničar objasnio da mu ne smiju gas spuštati radi lošijeg podmazivanja motora nisu mu vjerovali, sprdali se s njim kao i vi sad ovdje s kolegom "mirosti".
Opet kažem, na svojem stroju može svatko raditi kako god hoće i misl ida valja ali svoja privatna razmišljanja bez nekih konkretnih dokaza treba ostaviti za sebe a ne tvrditi i drugima da je to tako bolje i da ono što u literaturi piše nije istina.