Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Štapovi nisu pravili problem, ako se nadje neka veća grudva, htela je da se zaglavi izmedju i blokira diskove

Mana je što diskovi u sredini (između tragova traktora) idu preduboko a ako ih poplićiš na špingli na gredi onda oni diskovi koji su naspram točkova ne mogu da zaseju.... Trebali su na gredi drugačije razdeliti podešavanje dubine odnosno tih par diskova koji idu po mekanom između točkova bi trebalo da se posebno šteluju da nemaju veze sa diskovima naspram tragova traktora. Ostalo je ok.
Uf kolega to je već problem pripreme zemljišta a ne sejalice.

Nije. To je problem teškog traktora koji mora da nosi sejalicu jer je teška i kad je prazna a kamoli kad je nakrcaš punu semena. Dupli točkovi su malo popravili stvar ali uvek je sredina išla dublje. Pogotovo ako je mokro zemljište kada pripremaš-seješ, e onda traktor tako sabije zemlju da diskovi iza točkova jedva useju na 1-2cm a sredina ode na 6-8cm. Ako na špingli popustiš pritisak da srednji diskovi ne idu duboko onda oni iza tragova idu još pliće.
-------------------------
Eno drugar sad seje sa njom ali sejalicu nosi kratka tanjirača sa hidro liftom i nicanje je perfektno ujednačeno.

Poslednja izmena:
Nije. To je problem teškog traktora koji mora da nosi sejalicu jer je teška i kad je prazna a kamoli kad je nakrcaš punu semena. Dupli točkovi su malo popravili stvar ali uvek je sredina išla dublje. Pogotovo ako je mokro zemljište kada pripremaš-seješ, e onda traktor tako sabije zemlju da diskovi iza točkova jedva useju na 1-2cm a sredina ode na 6-8cm. Ako na špingli popustiš pritisak da srednji diskovi ne idu duboko onda oni iza tragova idu još pliće.
-------------------------
Eno drugar sad seje sa njom ali sejalicu nosi kratka tanjirača sa hidro liftom i nicanje je perfektno ujednačeno.
Potiraci tragova ne mogu da rese problem?

Da li je ta agria bolja od imt diskosne, i u cemu?
Vidim da niste bas zadovoljni s njom, a bila bi mi sledeci izbor ako prodam moju imt.

@Dejan 92 mogu donekle ako ne radiš redukovanu obradu tj ako ti ovrše kombajn koji dobro usitni stabljike kukuruza. Ako se rešiš te mase (dugih štapova) onda se potirači neće gušiti, u suprotnom..... Pišem za kukuruz, suncokret ne sejem.
Inače potirači tragova bi trebalo da budu postavljeni naspram krajeva gume i da vraćaju izguranu zemlju od točka nazad u trag. Recimo kao što ima Amazone D9 sejalica.
@Farmer II ma di nije bolja. Nećeš pogrešiti ako je kupiš. Možeš sa njom sejati mak, repicu, lucerku i ostale egzotike gde treba posejati tek po koji kg/ha, veći sanduk za seme (sipaš koliko trenutni traktor može podići), jači diskovi i usejavanje u lošu pripremu....

Najcesce sejemo psenicu na suncokret, lucerku ili gde smo silirali kukuruz. Obrada je vucenom tanjiracom, jedino sto ostaju stapovi kad je visok sunc, prodju izmedju zadnjih tanjira posto nisu reckavi na tanjiraci.

Sasvim je ok sejalica, nzm da li sada prave i sa gumenim nagaznim točkovima, to je bolja varijanta za vlažnu zemlju... Na one metalne moraš paziti da ne korodiraju od sezone do sezone jer se onda lepi zemlja na njih pa poskakuju i podižu disk pa nemaš jednaku dubinu setve. A onaj problem dublje setve u negaženom delu može da se reši prolaskom traktora sa duplim točkovima (ili sa lakim nošenim Kembridžom) tako što će opkoračiti tragove ispred traktora koji seje.
Može i sa prednjim valjkom (na prednju hidrauliku) ali to je već nešto što malo ko ima... A nema ko ni onaj traktor ispred da tera...
Samo da su drugačije razdelili tu gredu i to podešavanje pritiska diskova bila bi to jedna pravo dobra sejalica za nas obične smrtnike.

Takav tip sejalice traži tvrđu podlogu, koliko sam upućen svaka baterija ima svoj paralelogram a to u mekom i rastresitom ne pije vodu.
Paker valjak na vučenoj tanjirači, kratka tanjirača sa valjkom ili preći setvospremačem i teškom drljačom nakon tanjiranja da se zemljište sabije.

Svaka baterija ima svoju torziju (nema paralelogram) ali im pritisak određuje nosač-greda koja je podeljena na tri dela i svaki deo ima svoju špinglu kojom zatezanjem i otpuštanjem određuješ pritisak. Problem je što bi srednja greda trebala biti za manji broj diskova nego što je sada zato da ne pritiska tu sredinu kad svakako nije sabijena tj ugažena traktorskim tragom. A leva i desna strana treba da se zategnu jače da bi se postigla podjednaka dubina setve u tragovima kao što je u sredini.

Ovde u nas kraj koristi se mnogo ta sejalica ,i ja sam radio sa njom nekoliko godina . Ali u pravu si ne voli grudve ,pa je paker valjak neophodan . Ali mogu da kazem da je veoma izdrzliva sejalica . Znam gde su sejale par hiljada kj i i dalje su u dobrom stanju.

Takav sistem je i kod mene na Sigmi, špingla pritiska sve baterije zajedno i hoće da guši kada je mekano i vlažno.U suvom i tvrdom nema nikakvih problema.

Nije priprema problem, Sale. Nisi nikada video nicanje u trake? Zašto bi ljudi širom sveta pravili kojekakve agregate koji rešavaju nejednaku tvrdoću zemljišta posle traktora a pre sejalice? Možda ima veze koji je tip zemljišta mada mislim da nema. Pre će biti ona varijanta: dobro je to, niknuće, izjednačiće se vremenom, šta ima veze koja je dubina... Al dobro. Nek svako radi kako hoće.

Zavisi kakvo ti je zemljište i način obrade. Za redukovanu obradu sa dosta mase na površini je dobra ona koju ima @cicimoric gaspardo ali nzm naziv, dobra je i solmax stel olivia, gungor je na poslednjem mestu (mada ima stalne tragove a solmax nema.... A s druge strane solmax ima bolje nosače nagaznih točkova kao i njihovo podešavanje..... Mrtva trka).
Agromasz je kvalitetnije napravljena od turaka ali nije toliko dobra za redukovanu obradu.

Nazad
Vrh