Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Zato sam napisao redukovana sa dosta mase. Onaj ko ne može da se otarasi mase (mislim na kukuruz) da li zbog loše tanjirače, grubera, hedera, manjka padavina u jesen ili svega zajedno tu sa Agromaszom nema kvalitetne setve. Ali ako uslovi nisu takvi, tu nema pogovora Agromasz je dobar izbor. Mada ni Solmax stel mislim da nije loša sejalica jer jedino kod nje imaš paralelogramsko nošenje diska i nagaznog točka a da je low cost kupovina. Jedina mana je što je teška ko blato i nema stalne tragove. Agromasz je lakša i možeš da biraš kakva će biti sejalica. Sa jednim diskom, dva diska, hoćeš komp, nećeš komp...
Biće ovih dana obilaska atara pa ću slikati gde je sejala Agromasz, Agria, Gungor, Amazone.....

Za takve uslove sejalica mora imati dobar potisak na baterijama+da ne bude mnogo vlažno i usevanje je bez greške.
Sa low cost Sigmom sam sejao u takve parcele, suva jesen bez kiše da zalepi masu za zemlju, tanjirača finišerka samo prebacuje masu sa jedne na drugu stranu, setveni sloj 5-6 cm, posejem, gadno na oko katastrofa ali do kraja bude tip top a sama bio masa se tokom zime skroz dezintegriše.Možda imam i nekih slika, moram pogledati pa uploadovati.

E, to, to. Da radi radnju kad su takvi uslovi a ne da prostire seme po površini.
Kada sam kupovao sejalicu birao sam Gungor zbog dooobrog pritiska po disku (oko 1400kg je prazna a može da se namesti da točkovi sejalice tek tek dodiruju zemlju. Znači ima minimum 50-ak kg pritiska po disku) jer vrlo često imamo surovu jesen a i da ne treba prodati bubreg za nju. Nakon par dana u oglasima se pojavi Solmax Olivia koja mislim da isto ima dobar pritisak ali i paralelogram (disk-nagazni). Da sam znao kupio bih nju. Dobro je što ima čistače diskova sa svih strana pa mora biti baaaaš mokro da ne može sejati. Jednom sam otišao sejati odmah posle kiše i bilo je muke prvih sat vremena, posle je lepila al je i sejala bez problema.
Tu njivu nisam slikao, a i da jesam ostale mi slike u starom telefonu koji je rikavela. U ovom mislim da imam samo jednu interesantnu sliku pa ću je okačiti.

Slikano novembra 24-te ali se ne sećam kakva je bila jesen po pitanju vlage ali sigurno nije bila kao prošla ni blizu. Prošle godine na toj parceli levo čovek je posejao repicu pre mene (naša je desno) i mislio sam njegova će uhvatiti vlagu od kiše koju smo imali ranije međutim nije niklo ni zrno. Moja kasnije sejana jeste, ređa je ali je dobra. On je čini mi se ponovo posejao ječam-žito.

Nazad
Vrh