Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Kako je najbolje proveriti sejalicu da li ce bacati seme po tablici sejalica je imt sa 15 redova? Kupljena ove godine pa da je proverim koliko ce sejati po h., . Znam da ima u temu vec pisano ali ima 149 strane. Hvala
Zanima i mene kako preciznije znati koliko imt 23 reda isejava po hektaru.Trazio sam u naprednoj pretragi sa nekoliko kljucnih reci u ovoj temi ali nema rezultata.
EDIT:Nema veze,sutra cu da racunam sa onom metodom obim tocka itd.

Poslednja izmena:
mi sejemo sa novom Agriom i placemo od muke. Jako je gusta izmedju baterija,i trazi da bude spremljena njiva kao mak da sejes. svaki krug stajemo,zagusi je svaka malo veca busa. a kad se smanji pritisak baterija,onda manje gusi,ali jedva pokriva seme.

Pre neki dan kupio ovakvu amazonku. Ali veze nemam gde se podesava gustina posto ima nesto za stelovanje i sa leve i sa desne strane. Molicu pomoc ko se razume u ovo cudo

http://www.kupujemprodajem.com/Sejalica-37214335-oglas.htm
Cestitam na kupovini.Imam istu,pa cu probati da ti pomognem oko stelovanja.
Leva rucica,gledano od pozadi,se steluje u zavisnosti od krupnoce semena.Za psenicu i tritikal ja stavljam obicno na 5-u rupu.Rucicom sa desne strane gde su podeoci stelujes kolicinu semena po ha.Trebalo bi da si uz nju dobio kurblu,stoji sa desne unutrasnje strane.Pomocu nje okreces desni tocak 20 krugova i koliko semena izadje u narandzastu posudu toliko ti seje po ha.Sa strana imas drzace koji drze lule,njih otkacis i lule povuces unazad i spustis ih nize.Na njihovo mesto dolazi narandzasti poklopac u koji ispada zrno.Prosto je samo dok uradis par puta.Inace ako sejes drugu vrstu psenice,uvek je moras ponovo stelovati jer nece sejati istu kolicinu kao prethodno seme.

Cestitam na kupovini.Imam istu,pa cu probati da ti pomognem oko stelovanja.
Leva rucica,gledano od pozadi,se steluje u zavisnosti od krupnoce semena.Za psenicu i tritikal ja stavljam obicno na 5-u rupu.Rucicom sa desne strane gde su podeoci stelujes kolicinu semena po ha.Trebalo bi da si uz nju dobio kurblu,stoji sa desne unutrasnje strane.Pomocu nje okreces desni tocak 20 krugova i koliko semena izadje u narandzastu posudu toliko ti seje po ha.Sa strana imas drzace koji drze lule,njih otkacis i lule povuces unazad i spustis ih nize.Na njihovo mesto dolazi narandzasti poklopac u koji ispada zrno.Prosto je samo dok uradis par puta.Inace ako sejes drugu vrstu psenice,uvek je moras ponovo stelovati jer nece sejati istu kolicinu kao prethodno seme.
Jel ovo vazi i za d8 specijal?Kupio je skoro pa da se ne mucim?

Na imt sejalici kad hocu da smanjim izbacivanje semena izbacivac se pomera u desno ali onaj deo sto treba da zatvori dotok semena stoji.Par komada mi pravi problem.To nikad nisam opravljao pa mi treba savet sta i kako.

Na Amazone sejalici to nema, sve se svodi na eksperimentalnu metodu. Ja sam prepracunao kako meni pase a da bude precizno pa okrecem 47 puta za 1/20 deo katastarskog jutra. Sejalica je 3m.

Na imt sejalici kad hocu da smanjim izbacivanje semena izbacivac se pomera u desno ali onaj deo sto treba da zatvori dotok semena stoji.Par komada mi pravi problem.To nikad nisam opravljao pa mi treba savet sta i kako.

Bas me nekidan kolega forumas Becarina pusta zvao zbog istog problema pa je u toku naseg razgovora on sam doskocio u ceu je problem.

Sam izbacivac sjemena prolazi kroz bijeli komad plastike koji zatvara sjeme. Na puzicu je navoj a na drugom kraju puzica imas maticu s dvije rupe koja se moze dotegnuti "grbavim" seger-klijestima. Dotezanjem te matice se smanjuje zazor izmedju puzica i plastike koja zatvara sjeme. Ako te platike stoje onda je ili navoj na samom izbacivacu sjemena ostecen ili ti fali matica na istom tako da nema sto pogurati plastiku u suprotnom pravcu.

Pogledaj ovu sliku, sve bi ti trebalo biti jasno:

203.JPG

Na Amazone sejalici to nema, sve se svodi na eksperimentalnu metodu. Ja sam prepracunao kako meni pase a da bude precizno pa okrecem 47 puta za 1/20 deo katastarskog jutra. Sejalica je 3m.
I ja danas eksperementisao al me preterala kisa i ispalo 80 kg po lancu nisam stigao da dupliram...sta ce tu da rodi

Ona ti stoji i pokriva zatvarace za svaku bateriju i narandzaste je boje kako je ne vidis . Skida se se kada se "potkovica" sa leve strane povuce ka napolje i otkacena je jedna strana i samo je svuces malo nalevo .

d747984177e0bb23f8622eb962addf6a_800x600.jpg

Veceras smo drugari i ja zavrsili remont Game,lezajevi najjeftiniji rastavljeni,dodato masti s jedne strane i zatvoreni,umesto nitni na diskove su isli sarafi 5mm,pokusali da razbusimo diskove za 6mm,ali ne ide nikako,a rupe na glavcinama su 6mm.

Nazad
Vrh