Secerna repa 2016

"Jesmo" pucali u prazno, ali ali imam ostavljeno za kontrolu nekoliko kvadrata. Samo cu reci da SIGURNO je vredelo sto smo rano tretirali od cerkospore.

Ne bi omašio ni da si nedelju dana kasnije prskao. U svakom slučaju moja logika je pratiti prognozu, stanje useva i raspoloživo hemijsko sredstvo, odnosno da kog svakog tretmana bude različita aktivna materija. Mislim da ću uspeti da zaštitim repu sa tri tretmana. Za treću zaštitu razmišljam da probam bayerov propulse, ako ga ostane, jer je hemija za repu razgrabljena.

Zcurcic da li si radio ogled sa cveklom na repi?poseje se 1m2(ns sorta)cvekle,nju isto napada cerkospora ali 5 do 7 dana ranije i to ti je alarm za prskanje

To sam davno cuo za cveklu ali nikada to nisam video kod nekog na njivi? Znaci ima smisla sa cveklom kao signalizatorom?

Znam da je cvekla osetljivija, ali samo kao orijentir je treba koristiti. Svaka njiva,a bogami i sorta su priča za sebe i ljude bi trebalo obučiti da uoče pravi momenat, a ne da prskaju po preporuci nekog iz šećerene, koji prati samo određene parcele i gde je mikroklima potpuna drugačija u odnosu na druge površine i table. Đubrenje isto utiče na razvoj cerkospore. Naravno plodosmena, druge bolesti koje oslabe repu, korovi... Sve je to jedna vrlo kompleksna jednačina i da biste je rešili morate razmišljati dosta o njoj. Nekada se pogreši, ali grešku treba sagledati iz pravog ugla i korigovati je. Ja samo prenosim moje iskustvo i razmenjujem mišljenje, kako bih iduće godine bio još bolji. Teško je porediti moje njive sa nekim iz banata ili srena, a pogotovo mikroklimu, ali neke opšte crtice verovatno se mogu izvući. Sorta koju sam posejao se nalazi u tragovima u Vojvodini. Sve ovo služi da sami probamo da donesemo odluku, što nije lako, jer je veliki novac u igri.

Ja sam juce gledao repu, zaista nema nikakvih naznaka cerkospore, prskao sam prvi tretman 26. Juna, sledeci bih trebao oko 13-14. Jula, da li se to sme prolongirati ili prskati po raspredu?
Inace, njiva mi je prljava ko da nikad nisam prskao, abutilona, ambrozije, sirka, trista cuda....

Moguce da je to,pre4 god bila repa i tacno dokle su kamioni ulazili.druga njiva nema al nikad nije ni sejana repa.

Uradili večeras prvi tretman, rias 0,5l po ha i 2 l dakoflo. Drugi tretman ako bog da posle kiše iduće nedelje.

Kolega sa čime ste vi radili tretmane od korova. Ovo kao da i nije prskano ili je prvi tretman zakasnio.

Nazad
Vrh