Pa tako.
Google ima Android OS i Chrome OS.
Prvi kako znamo, za pametne telefone i tablet računare, a drugi za laptop računare.
Interesantna je forma modela koji imaju odvojivu tastaturu, pa se mogu koristi i u tablet modu.
Kod nas nije toliko zastupljen, pa u prodaji imamo tek po koji model. Ali u npr Americi, naročito u školstvu, ima ih puno.
Sestričina je trenutno tamo i pre odlaska su joj rekli da treba imati laptop.
Kako to ovde biva, već ima Windows. Ali, imala i nameru da ne nosi, već tamo da kupi drugi. Na šta sam joj rekao da uzme Chromebook.
Naravno, bila skeptična i ostalo da vidi šta joj oni predlažu.. i uzela upravo njega.
I oduševila se.
Chrome OS je u početku bio samo to - Chrome pretraživač.
A ako razmislimo malo, teško da za prosečnog korisnika ima potrebe za nečim više.
Ima Google kvalitetnih i po izboru dovoljan broj web aplikacija za privatne potrebe, ali i za škole i za firme.
(haha, to samo mi i nama slični kupimo novo, i umesto da koristimo "out of box" aplikacije i servise, odmah instaliramo nešto treće, što radi isto to, samo nepotrebno duplirano)
Vremenom se Chrome OS proširio, dobio nove funkcije i danas je to ozbiljan laptop.
Lenovo, Asus, Acer, Dell, Toshiba, HP, Samsung.. svi ih proizvode.
Generalno jeftiniji od Windows mašina. Lagan, brz i siguran operativni sistem. Deset godina nadogradnje koja se odvija u pozadini. Sistem se podiže u nekoliko sekundi i sve je jednostavno i intuitivno.
Za prvo setovanje, jedino potrebno jeste prijaviti se na svoj Google nalog.
Čak ni to nisam uradio, pošto je bilo dovoljno skenirati QR kod Android uređajem.
I sve je već tu i spremno za upotrebu.
Naravno, pored web aplikacija, dostupne su i Android aplikacije kroz Play Store.
Sve u svemu - jedan prilično interesantan i koristan sistem.
Ono što još uvek ne znam, jeste kako izgleda povezanost sa ostalim uređajima.
Apple je to doveo do savršenstva, ali ne znam koliko bezbolno je Google to rešio.
Biće kod mene narednih nekoliko dana, pa ću videti.
Sada mi je prilika da se bolje upoznam i unesem i Chromebook u jednačinu, kada dođe vreme izračunavanja kada budem menjao sadašnji tablet koji koristim.
Linux.. da.
I Ubuntu je uzela na moju preporuku.
Windows ne volim uopšte.
I fino ju je služio godinama.
Nije njoj ni bitno koji operativni sistem koristi, dokle god joj završava posao za koji laptop ima.
A u današnjem vremenu pametnih telefona, ja naginjem ka sličnosti i dubljoj integraciji.
To je valjda moj "pečat", jer sam post-PC u još od 2008. godine.
Hvala za predlog.
Ne znam šta će biti sa starim laptopom sada.
Da li će ga (najverovatnije) prodati ili da pokušam i vidim može li se popraviti.
U drugom slučaju, razmišljao sam i ja da instaliram drugi distro.
Neki lakši i jednostavniji.
Ima čak i Chromium distro.
Nedostaju mu neke funkcije u odnosu na Chrome OS, ali je nešto najbliže i pruža priliku da se starom laptopu podari novi život.
I Mint dolazi u obzir.
Ako ćerki sadašnji bude odgovarajuću, a ne vidim razlog zašto ne bi - preći će ona na Chromebook.
Na moj predlog, sada koristi Google Pixel pametni telefon. I veoma je zadovoljna njime.
Pixel i Chrome idu rame uz rame.
Ostaće tada jedan laptop viška, pa videću šta da njime.
Mada.. ne trebaju nama dupli uređaji.
I ovako imamo dva desktopa kući.
Jedan Windows koga sam ja prebacio na Ubuntu, nikada korišćen od kada nabavljen. I drugi Windows koji samo zauzima mesto na stolu, pokriven da ne sakuplja prašinu.
Koristi se tek ponekad kada nešto imamo odštampati.
Oba ostala ženi iz firme u onom vremenu korone kada se radilo od kuće.
Lenovo Duet je moj "dream machine"..