Što se tiče pinjona,svi teleoptikovi mehanički za traktore koje sam video,u sebi imaju prenosni odnos 1:1, sa sledećim varijantama
a) plastični zupčanici,obadva po 15 zuba
b) metalni zupčanici, obadva po 11 zuba
Za dva obrta radilice,bregasta se obrna jednom,što znači za 2000 ob.radilice,bregasta obrne 1000 puta,a to je i ulaz pinjona.Kako je u pinjonu P1:1,onda se sajla takođe obrne 1000 puta.A obrtaljka treba da pokaže 2000 obr/min.Dakle to je ukupan prenosni odnos 1:2 (na traktorskim obrtaljkama-takozvanim TRAKTOMETRIMA to obično nepiše,ali na onim kamionskim na sajlu na prednjoj strani obavezno piše P 1:2 ).To dalje znači ako uzmemo ručnu bušilicu u koju stavimo jedan kraj sajle i ako POUZDANO znamo da ona ima 1000 ob/min,traktometar treba da pokaže koliko?
2000 ob/min.dakle duplo više.
Ono što može da izazove zabunu,je to što ako na bušilici piše da ima,naprimer 2.500 ob/min,to je nominalni broj obrtaje,pri nominalnom opterećenju,dakle kad je "pritisnemo" u gvožđe.Što znaći,da će u praznom hodu imati par stotina ob. više.O tome treba voditi računa kad se isprobava obrtaljka.Praktično to znači ako na bušilici piše recimo 1000 ob/min,ona na prazno ima 1300 obrtaja,i Traktometar pokaže 2600 ob/min.To znači da meri dobro.
Drugi primer je Kombajnski obrtomer za merenje obrtaja bubnja.Pinjon je stavljen direktno na osovinu bubnja.Kod tog pinjona je takođe P 1:1 (koliko zuba,neznam),pa imamo sledeću situaciju:
Bubanj ima 1000 ob/min, pinjon prosleđuje iste obrtaje,dakle sajla takođe ima 1000 ob. i na tih 1000ob i Obrtaljka treba da pokaže takođe 1000 ob/min E zato one imaju P 1:1. E ako tu obrtaljku povežemo na bušilicu,koja ima recimo 1000 ob/min,ta Obrtaljka pokazuje 1000 ob/min (odnosno malo više jer smo gore već rekli da bušilica ima malo više nego što na njoj piše).
Možda sam vas malo udavio,ali nadam se da sam malo pojasnio šta se dešava u pinjonima i obrtaljkama.
I da otklonim Dukej-inu dilemu: Pinjoni za motore traktora imaju P 1:1 a obrtaljke 1:2 i to svi.
Ja bar nisam ni video,ni čuo da je P 1:neki komplikovan broj.
Bilo bi mnogo bolje da pinjon smanjuje obtaje od motora prema sajli i satu tri,četri puta.Tada bi se mehanizam sata toliko puta sporije okretao i utoliko duže trajao.Ali nije tako,ovako su odabrali 1:1 da bude što jednostavnije.
A da,kad sam radio intalaciju pre nekolio godina na IMT 5170 povezao sam neku kamionsku obrtaljku od 24V na "W" alternatora,i radila je.koliko tačno neznam.Ali rekao bih linearno.A šta se krije iza tog "W",neznam gazda je bio kesa pa nije dao da otvorim alternator,da ga "nepokvarim"
Ali daće bog pa će mu crći alternator,a onda je MOJ kad me bude zvao.