Same

Ja sam prosle godine razmisljao da odem da pogledam ovaj 100.6 u Pozarevcu, zvao sam coveka trazio je 17500e ako me secanje ne vara. Ali posto sam u medjuvremenu nasao ovaj DF i odgovarao mi je, nisam ni otisao da pogledam taj i jos jedan MF koji je imao u tom kraju.
Ovaj 100.6 je sa 6 cilindra pa je malo veci i tezi od 100.4, meni su rekli da ozbiljnije i detaljnije proverimo menjac i hidrauliku a da su motori generalno kvalitetni ali svakako treba i motor testirati ali da su ovo stavke koje se cesce kvare. 100.6 i 100.4 sam gledao na oglasima ali nisam otisao ni jedan da pogledam a gledao sam jedan Silver 90 i bio mi sumnjiv menjac pa nismo hteli da ga uzmemo.
 
Sestak ima bolju opremu i mnogo mocniji traktor, radni casovi su relativna stvar, sve zavisi kako je koji vozen-odrzavan. Jedina stvar ako bi se koristili u medjurednoj obradi oba, 100,4 bi odneo pobedu jer bi manje trosio i bio bi okretniji, jer je krace medju osovinsko rasatojanje :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Za osnovnu obradu bez razmisljanja 100.6, ma da bi se ja licno i za medjurednu obradu odlucio za njega, dugotrajniji traktor bes malo nafte!
 
Kolega izgleda da ces se i ti veoma uskoro pridruziti nasem klubu samića... :) :D
Danas ugrađeni bi xenoni 6K...
QIHGE3A.jpg


DR37OI6.jpg





Sent from mTalk
 
Ako je člana Bukur njegov Hurliman izašao 18000 onda bi i ovaj trebao da vredi 15. Ali možda nisam u pravu ,samo iznosim mišljenje! Inače onaj 100.6 ima bar još toliko radnih sati. Sedište se nije moglo pokidati na 5800rs kao ni zadnje gume koje je zamenio.
 
Ma da sve je to tu oko 8000-10000rh,teško će kod nas doći nešto a da ga nakupac prodaje čestitio.Da ode čovek preko pa da cunja sam ili sa nekim u redu,ili da ima nekog sigurnog da mu dotera mašinu ali ovako mačka u džaku...Meni lično ne bi bilo puno 15000za ovog 100.4 ali uvek ono ali...
 
Ovaj 100.6 stoji vec 7 meseci na oglasu,hauba je cela farbana,i ostali delovi svuda po malo zamazivani i to U SRBIJI,na oko iz daleka deluje super,a kad mu se priblizis to nije to... Moj same sa 8600rč izgleda kao nov u odnosu na ovog 100.6,tapaciri,volan,komande pokazuju da on ima bar 11000-12000 rč,i cena mu je pred zimu bila 21000€,sad ne znam koliko je,ali jedno je sigurno da to ne vredi ni blizu toga koliko ga cene... A cuo sam od jednog poznanika da su svratili u prolazu da vide ovaj 100.4 u Radincima,i kazu da je traktor kao zmaj,i da sigurno nema vise od 5000-5500rč,jer bas 4000rč zvuči malo ne verovatno,ali sve u svemu kazu da je traktor očuvan i da vredi te pare,cak je vlasnik naglasio da cena nije fixna,a ceni ga 15000€...

Sent from mTalk
 
Onaj 100.4 ako se proba i ne pokaze neku manu sigurno vredi tih 15000. A svakako treba uzeti u obzir da je to ipak polovna masina nesto ce pokazati vremenom.
Bar je tako kod vecine koje su kupovali traktore iz uvoza stare 15-25 godina. Uglavnom su to bile neke sitnije stvari semerinzi i neke druge sitnice jedino znam da je jednom otisla uljna pumpa.
Npr meni je na Dajcu pocela da proklizava lamela malo manje od 300 sati nakon sto sam ga kupio ali to je potrosni deo pa ne racunam na to kao podvalu prodavca ili neku svoju gresku prilikom kupovine, jer motor ne trosi ulje, a hidraulika i menjac su radili do sad bez greske.
 
U mojoj blizoj okolini malo ko se usrecio sa polovnim zapadnim traktorom. Kroz nekoliko stotina radnih sati je imao kvarove ne retko kao i nabavna cena polovnog traktora, pa je sve u svemu ispalo finansijski slicno kao da je kupio nov takav model. Ne zanosite se, oni to teraju da im radi i prodaju kada se priblize ozbiljniji remonti.
 
U mojoj blizoj okolini malo ko se usrecio sa polovnim zapadnim traktorom. Kroz nekoliko stotina radnih sati je imao kvarove ne retko kao i nabavna cena polovnog traktora, pa je sve u svemu ispalo finansijski slicno kao da je kupio nov takav model. Ne zanosite se, oni to teraju da im radi i prodaju kada se priblize ozbiljniji remonti.
Pa traktor kad kupis i pokvari se moze da radis sa drugim traktorom ili taj posao da odgodis 10 dana dok ne sredis kvar,al kad kupis kombajn a zetva traje 5 dana to je j.bacina i sredis ga pre sezone u fulu a ono nesto drugo lupi
 
Jedno pitanje ako bi neko znao o čemu se radi. Same dorado f 100 vočarski se pregreva.Sad kada je vani 30+ i neko malo opterečenje temperatura raste čak i na putu u punoj brzini. Kada lagano radi temperatura lagano opada. Sve je čisto, hladnjak filteri. tekučine u sistemu dovoljno. Sa njim radim povremeno i nije mi poznata potpuna prošlost, znam samo da je već imao taj problem i navodno mu je dihtung probio i sve je popravljeno. Dali je termostat možda.
 
Na jednom Hurlimanu, kod mene u okolini, je bila pumpa za vodu u pitanju jer kad se ugreje pumpa za vodu slajfovalo joj radno kolo.

Послато са F3111 уз помоћ Тапатока
 
Nazad
Vrh