Nije vazdušno hladjenje neki poseban problem, treba ga samo održavati, remenje koje pogoni ventilator ne smije proklizavati, mora se paziti da nema prljavštine na rebrima cilindara...čistoća rashladnih površina je tu najvažnija. Koliko se samo motora sa vazdušnim hladjenjem radilo i radi u starijim kamionima, bagerima itd, posebno Deutz a tu je i LTZ naravno. Sve te mašina rade decenijama pa im ništa ne fali ako je održavanje dobro. Poznajem čovjeka koji izvlači drva sa Same-om od 80KS duplakom, šta taj traktor radi i podnosi to je strašno i baš sam ga pitao za motor, dal se pregrijava. Kaže da mu se to nikad nije desilo, čak ni ljeti i u šumi a svi znamo da se u šumi radi sa vrlo malim brzinama kretanja, ogromnim opterećenjima i visokom turažom.
---------- Poruka napisana u 21:52 ---------- Prethodna poruka je at 21:49 ----------
@Kiraj i Diklofen
Vidio sam tu situaciju do sada dva puta uživo, jednom na svježe generalisanom IMT 542 a drugi put na nekom starom Lamborghini-ju od 40-50 konja. Na IMT-u je nešto zeznuto prilikom sklapanja, valjda nije bio klip sastavljen sa klipnjačom kako treba-taki mi je rečeno a za Lamborghinija ne znam, njega sam vidio tako havarisanog pored puta negdje u okolini Tuzle. Stvarno je to strašan prizor bio u oba slučaja, blok razvaljen kao granata da je udarila.