Same

Ima li neko iskustva sa Same Laser serijom, 1991. godište je traktor? Sinoć sam razgovarao sa vlasnikom, po njegovoj priči traktor je dobar, ispravan, ima dobre gume i nema ulaganja. Pitao sam ga za mjenjač, hidrauliku, kardan...tvrdi da ništa nije na dugme već sve čista mehanika. Probao sam da nadjem neke informacije na netu ali nailazio sam na kontradiktorne informacije, vjerovatno zbog godišta, neki imaju ovo na dugme, neki ono, kod nekih ima neki vid multipowera ili šta već pa sam odustao od toga. Najviše zbunjuju informacije oko kardana, neki tvrde da je mehanički a neki da je hidraulični.

Nije mi baš blizu da idem naslijepo pa me zanima jel imao neko ili vozio ili zna nekoga ko ima zbog informacija oko toga jel stvarno sve mehanika. Radi se konkretno o Same Laser 150, traktor je malo veći nego što mi treba ali može da prodje sa gabaritima, 4.7m dugačak i 2.3 širok. Sa 144KS (kako piše na netu) ne bi mu bilo teško da vuče 3x16" na bilo kojoj dubini.

Traktor bio kod mene u firmi jesenas, nešto sam mu popravljao priključak.
Doduše, novija serija iz 2000 i neke. Moćan, ogroman traktor, verovatno može vući i 4x16 cola na bilo kojoj dubini i bilo kojoj zemlji.

bb25437069f86c1e7a0f9b1dc8e0fd23.jpg
d86a488b0fdb8b6e2e67497b78fe512f.jpg

Превелик трактор и јаке цијене.
Za cijenu smo razgovorali i spustio je značajno ali sam ipak odustao. Cijene traktora su inače nenormalne u zadnjih 4-5 mjeseci, otišle su gore barem 5000KM/2500 EUR.

Traktor je jednostavno preveliki, da barem nema nenormalne gume mogao bi da prodje. Zadnje su 650/xxR38 a prednje su 16.9R30. Dakle, nazad je širok 2.6m a moja garaža (koja ide u dužinu i stalno prolazim i pronosim koješta kroz nju) ima samo 3m unutra. Moja rotodrljača ne može da mu pokrije trag jbga.

Ja imam Same Laser 160 2011god sa 650 zadnjim gumama i 540 prednjim. Taj traktor kad radi pripremu zemlje za setvu, tone manje od IMT 539. Transmisija i hidraulika cista mehanika. Rotodrljaca od 3m ga pokriva, manja nemoze. Jedino je problem oranje, nemoze svaki plug da otvori dovoljno da ne gazi brazdu. Vuce plug 4x40 bez problema u smonici. U sustini ok traktor.

Poslato sa MAR-LX1B pomoću Tapatoka

Znam da on daleko manje gazi zbog ogromnih guma, nije u tome problem. Plug za njega imam, 3x12" podesiv do 3x16", dakle 3x40cm obrtač, vrlo visok i dugačak plug. Rotodrljača je mala za njega, 2.5m Maschio, ona ne može da ga pokrije. Mogao bi ja prodati nju i uzeti neku od 3m bez problema jer su 2.5m daleko više tražene od ovih sa 3m ali ne mogu sa 3m rotodrljačom proći do kuće jer je put (zbog komšiluka koji je pokrao oko pola metra puta čitavom dužinom) širok tačno 3 metra. Traktor mi se baš svidio jer bi imao više nego dovoljno snage da ore na mojim brdima, jako je širok i dugačak i ima kočenje i naprijed i nazad pa bi bio vrlo siguran i stabilan za rad na velikim nagibima na kojim radim, nema elektronike, dijelovi mogu da se nabave i novi i polovni bez ikakvih problema (SAME traktori su definitivno najčešći zapadni traktor u mojoj regiji i šire) ali upravo ti gabariti su problem kod kuće jer ga nemam gdje ni parkirati ni okrenuti, dvorište mi je jako tijesno.

U medjuvremenu se pojavio i ovaj

https://www.olx.ba/artikal/50334548/traktor-lamborghini/

Ovo je, prema riječima prodavca, Lamborghini R3.95, dakle 95KS iz 4 klipa, oko 4.2m dugačak. Po Konedata ovo je Same Explorer 3 sa drugom haubom.

https://konedata.net/traktorit/same/same-explorer3-75-95-lamborghini-r3-75-r3-95-hurlimann-xb/

Traktor bi mi po snazi i veličini odgovarao, za cijenu se može nešto govoriti (nije ni mator, 2008. godina) ali nekako mi djeluje pohaban i zamazan. Obratite pažnju na poteznicu (slika 5), donja strana je skroz iskrivljena nadole i djeluje jako stanjena. Čudno mi je da je pohabana na tako mladom traktoru, u selu ima 5-6 Same traktora koji su svi tu oko 78-82' godište i arče se dušmanski svi redom i nijedan nema pohabanu poteznicu.

Kakav problem neverovatno xd,da tebi zbog idiota od komsija oni diktiraju kakav ces traktor i ostale masine kupovati ....plati bager i nek porusi sve sto je uzeto od ulice.

Ne šalim se. Nije to sad nešto novo, to je urađeno prije 30 godina - kako su dizane ograde, kuće i šupe tako je put sužavan i sada je na 3m, u stvari postoji jedno široko mjesto od 3m i 5cmm i tako 80m dužine. Put je u papirima regularan, dakle vlasništvo opštine/države/koga već, ima broj, sve po propisu a širina puta je od 3.5 do 3.7m.

Treba posle sa tim komsijama posle ziveti i raditi ne ide to bas tako.Nekad je komsija vaznije od rodbine

Nek onda drzi traktor na drugi kraj sela,nek kupi jos jedan plac i mir.Ali ja sigurno ne bih zbog komsija kupovao manje masine jer su oni bespravno uzeli deo ulice na svoju ruku.

Znam da on daleko manje gazi zbog ogromnih guma, nije u tome problem. Plug za njega imam, 3x12" podesiv do 3x16", dakle 3x40cm obrtač, vrlo visok i dugačak plug. Rotodrljača je mala za njega, 2.5m Maschio, ona ne može da ga pokrije. Mogao bi ja prodati nju i uzeti neku od 3m bez problema jer su 2.5m daleko više tražene od ovih sa 3m ali ne mogu sa 3m rotodrljačom proći do kuće jer je put (zbog komšiluka koji je pokrao oko pola metra puta čitavom dužinom) širok tačno 3 metra. Traktor mi se baš svidio jer bi imao više nego dovoljno snage da ore na mojim brdima, jako je širok i dugačak i ima kočenje i naprijed i nazad pa bi bio vrlo siguran i stabilan za rad na velikim nagibima na kojim radim, nema elektronike, dijelovi mogu da se nabave i novi i polovni bez ikakvih problema (SAME traktori su definitivno najčešći zapadni traktor u mojoj regiji i šire) ali upravo ti gabariti su problem kod kuće jer ga nemam gdje ni parkirati ni okrenuti, dvorište mi je jako tijesno.

U medjuvremenu se pojavio i ovaj

https://www.olx.ba/artikal/50334548/traktor-lamborghini/

Ovo je, prema riječima prodavca, Lamborghini R3.95, dakle 95KS iz 4 klipa, oko 4.2m dugačak. Po Konedata ovo je Same Explorer 3 sa drugom haubom.

https://konedata.net/traktorit/same/same-explorer3-75-95-lamborghini-r3-75-r3-95-hurlimann-xb/

Traktor bi mi po snazi i veličini odgovarao, za cijenu se može nešto govoriti (nije ni mator, 2008. godina) ali nekako mi djeluje pohaban i zamazan. Obratite pažnju na poteznicu (slika 5), donja strana je skroz iskrivljena nadole i djeluje jako stanjena. Čudno mi je da je pohabana na tako mladom traktoru, u selu ima 5-6 Same traktora koji su svi tu oko 78-82' godište i arče se dušmanski svi redom i nijedan nema pohabanu poteznicu.
Druže, nije to Same Explorer već Same Dorado. To je traktor nižeg ranga od Explorera.
Ako si bio zainteresovan za Lasera onda nema smisla da tražiš Dorada i Explorera. Tebi pre u obzir dolazi Same Silver.

Jbga na Konedata piše da je to Explorer 3, nisam to ja tvrdio. Još uvijek sam zainteresovan za velikog Lasera. Imam sijačicu za pšenicu od 3m (uzeo je ekstremno jeftino i sredio, sada nema cijene po kojoj bi je prodao) kojoj sam skinuo markire i sve što je moglo kako bi bila nekoliko centimetara uža od 3m i nekako sam uspijevao da je prenesem kroz put mada mi je trebalo od pola sata do sat za to jer bi zapeo po 20 puta. Zbog nje sam planirao da napravim sebi nisku prikolicu kako bi mogao da je transportujem uzdužno, dakle neka vrsta labudice kojom odnesem mašinu do polja, parkiram je, prikačim mašinu, završim posao, opet ostavim mašinu na prikolicu i idem u sledeće polje. Na taj način bi mogao da pristupim svakom polju, čak i onima do kojih vode uski putevi. Danas sam razmišljao da bi mo možda bila dobra ideja da, kada već pravim tu prikolicu, barem je uradim malo širu i jaču i prodam rotodrljaču i uzmem neku od 3m, ne mora ni imati hidrolift pošto to mogu napraviti sam sebi, imam već cilindar. To bi otvorilo mogućnost da barem iskoristim ogroman traktor i uštedim mnogo vremena i goriva jer bi moga da a sijem pšenicu u jednom prohodu. Njemu sasvim sigurno ne bi bio problem da to nosi a time bi riješio i uzak put do kuće jer bi se RD+sijačica transportovali na labudici.

Najveća prednost tog Same-a je upravo potpuno mehanička transmisija, i 'obična' hidraulika.
Znači, nema tu nekog skupog kvara, i time je čovek bar psihološki rasterećen..

Jbga na Konedata piše da je to Explorer 3, nisam to ja tvrdio. Još uvijek sam zainteresovan za velikog Lasera. Imam sijačicu za pšenicu od 3m (uzeo je ekstremno jeftino i sredio, sada nema cijene po kojoj bi je prodao) kojoj sam skinuo markire i sve što je moglo kako bi bila nekoliko centimetara uža od 3m i nekako sam uspijevao da je prenesem kroz put mada mi je trebalo od pola sata do sat za to jer bi zapeo po 20 puta. Zbog nje sam planirao da napravim sebi nisku prikolicu kako bi mogao da je transportujem uzdužno, dakle neka vrsta labudice kojom odnesem mašinu do polja, parkiram je, prikačim mašinu, završim posao, opet ostavim mašinu na prikolicu i idem u sledeće polje. Na taj način bi mogao da pristupim svakom polju, čak i onima do kojih vode uski putevi. Danas sam razmišljao da bi mo možda bila dobra ideja da, kada već pravim tu prikolicu, barem je uradim malo širu i jaču i prodam rotodrljaču i uzmem neku od 3m, ne mora ni imati hidrolift pošto to mogu napraviti sam sebi, imam već cilindar. To bi otvorilo mogućnost da barem iskoristim ogroman traktor i uštedim mnogo vremena i goriva jer bi moga da a sijem pšenicu u jednom prohodu. Njemu sasvim sigurno ne bi bio problem da to nosi a time bi riješio i uzak put do kuće jer bi se RD+sijačica transportovali na labudici.
Taj način transporta bolje zaboravi.Ti kažeš da ti je problem prolaziti sa 3 m širine. Znaš li koliko ti prostora treba u duzinu da ti spram tvoje njive otkačiš tu prikolicu,prodješ traktorom sa strane da zakačiš taj priključak i šta ćeš onda sa tom prikolicom-labudicom? Ostavićeš je na sredini puta ili je ručno gurnuti u nečiju njivu da ne bude na putu. To je teoretski moguće a u praksi je to muka živa. Još je veća muka kada treba to sve da uradiš opet da bi se preselio 1 km dalje na sledeću njivu. Razmisli o tome.

Nazad
Vrh