Sakupljači šapurika

Bubu

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2007
Poruka
5.727
Lokacija
Gospođinci u sred Vojvodine
Prelistao sam ceo odeljak koji se tice kombajna i beraca i zakljucio sam da ovakva tema jos nije otvorena iako je spominjana u par navrata. Kod nas jos nije zazivelo to skupljanje sapurika ali s' obzirom da se sve vise okrecemo krunjenju kukuruza u zrnu umesto branju klipova iz kojih posle iskoristimo bas te sapurike pokrecem ovu temu i dajem joj gas.
Koliko sam pratio strane sajtove, video sam da se uglavnom proizvode 2 tipa pomenutog sakupljaca-vuceni i noseni. Kod oba sakupljaca je zajednicko to sto imaju elevator i bunker.
Vuceni sakupljaci su mnogo prakticniji jer su prilagodljivi uglavnom svim tipovima kombajna. Svi sakupljaci koje sam nasao imaju svoj pogonski agregat i upravljacku jedinicu u kabini kombajna. U nasem slucaju, postoji niz prostih resenja koje bi mogli da iskoristimo pri samogradnji sakupljaca a da izbegnemo taj pogonski agregat i vecinu hidraulicnih elemenata koje koriste trenutni proizvodjaci tih sakupljaca.
Noseni su uglavnom montirani na kombajne sa aksijalnim bubnjem jer ti kombajni nemaju slamotrese pa im je rep samim tim dosta kraci nego na klasicnim kombajnima sto konstruktorima ostavlja dosta prostora za montazu elevatora i bunkera.
Postoje cak i uredjaji bez bunkera ali je potrebna paralelna voznja kombajna i traktora sa prikolicom sto dodatno sabija zemljiste i iziskuje dodatne troskove pa se na to ne bih osvrcao previse.
Nisam rekao da svi sakupljaci na koje sam do sada naisao imaju ventilatore i cevi koje izduvavaju plevu i ljustike napolje tako da u vecini slucajeva samo ciste sapurike ulaze u bunker.
Da li neko ima iskustva sa ovakvim masinama?
cob-harvest-II.jpg
5610240194_c2ea7b6db0_z.jpg
3.jpg
1.jpg
vermeer-cob-harvester.jpg
right-rear-cutout-large.jpg
Agco_Combine_with_Vermeer_cob_harvester.jpg
 
Hahahha imam druze al' u glavi! :)
Za pocetak da podelim moju ideju sa svima. Kao i na ovim fotkama. sakupljac bi imao sasiju sa 2 tocka, rudu, bunker i elevator. Jeste da je zapremina bunkera relativna zbog razlicitosti kukuruza ali iz nekog naseg iskustva zapreminski odnos zrna i sapurike u klipu je nekih pola-pola pa bi samim tim zapremina bunkera na sakupljacu trebala biti barem ista kao zapremina bunkera na kombajnu koji vuce sakupljac. U mom slucaju, na Zmaju 190 u krunjenju kukuruza imam slobodan pogon hidromotora koji se na hederu koristi a na adapteru ne i jos jedan dvosmeran ventil i jedan jednosmeran sto znaci da mogu komotno sa postojecim komandama iz kabine i da pogonim elevator za sapurike i da kipujem bunker. Separator za ljustike i plevu mislim da nema potrebe praviti jer to dodatno komplikuje samogradnju. Ako ugrabim vise vremena, mozda i nacrtam tacno kako bi to izgledalo. U sustini, sem gomile gvozdja trebaju jedan hidromotor i 2 istovetna jednosmerna ili dvosmerna klipa.
 
Mozda pomaze jos jedan zamisao za sakupljaca iza motora iznad slamotresa napraviti bunker sto laksi jedna strana dase moze otvarati sa dvosmernim hidro klipom i ta vrata sluzi kao produzetak da se nemora toliko prilaziti prikolici kod praznjenja , kosi lim iza sita i elevator koji nosi gore sapurinu . Naj jednostavnije i ujedno i najftinija varijanta .
 
Treba ubaciti u račun i hranjivu vrijednost kako vi zovete šapurike i povećanje organske materije u zemljištu . U zemljištima siromašnijim humusom , još kada cijena ogreva nije tolko visoka kao u Vojvodini npr pitanje dal je to isplativo . Negdje sam vidio podatak koliko makro i mikroelemenata ostaje u "šapuru" otprilike :

1 tona suve materije šapurike sadrži : oko 5 kg azota , 1 kg P2O5 , 10 kg K2O , 1,2 kg Ca ...

Najbolje što može da se uradi je sipanje osoke (gnojevke) nakon kombajnisanja tada šapurika koja je upila osoku i zaorana ima fantastičnu osobinu da otpušta azot cijele sezone pomalo.
 
Momo, Zmajevku šapurika su ljudi prodavali za 12-13000 RSD, i uvek se traži ''prikolica više''. Mislim da je Bubu prvenstveno na ovo mislio kada je pokrenuo temu.
I još jedan podatak, za pečenje rakije se jedan džak (od veštaka) šapurika prodaje po 100 RSD.
 
@Svajger

To je jedan od razloga jer u dobrom kukuruzu po hektaru moze da se dobije puna Zmajevka sapurika a sam si naveo posto se prodaje.

@MOMOSARIC

Kod nas cokoladni posetioci upale preko 30% njiva posle skinutog kukuruza zbog pabircenja tako da i ako ostavim sapurike da zaorem, barem 30% mogu u startu da otpisem.

@mihalyocska

Razmisljao sam ja i o tome ali evo opet da ti dam moj primer:
Naveo sam da je zapreminski odnos sapurike i zrna priblizno 1:1 sto znaci da bi bilo pozeljno da je bunker za sapurike na mom kombajnu priblizno 5,5 kubnih metara jer je toliki kombajn za zrno. Ta zapremina sapurike je sigurno preko tone teska + konstrukcija skupljaca i hidraulika sigurno tona dobijamo zbir oko 2 tone na repu od kombajna. Prvo sto bi trebalo jos dosta ojacanja drugo sto i ovako vozimo kombajne stare 20+ godina kojima su rukavci i zadnji trapovi vec u losijem stanju pa bi steta cesce bila veca nego korist. To je glavni razlog zasto mi se ta ideja ne svidja.
 
Ko smisli i realizuje taj skupljač šapurika, može odmah da računa na mene kao mušteriju za vršidbu kukuruza (i šapurika :osmeh: )! ::novac::
 
@Bubu kod tebe ako je bunker 5.5kubika onda ova verzija ne pomaze ali kod manjih mislim na serije 14.. tu bi se moglo uraditi , zavisi koji adapter nosis 5-6 redova onda jedino da kod svakog kruga praznis i ne sacekas da ti se i zrno i sapurina napuni bunker .
 
Hmm,interesantna tema,veoma!
Mislim da ipak treba da ima neki ventilator kao eliminator pleve i ljustike.Ako elevator pokupi to sve iza kombajna zajedno, to ce biti djubre na prikolici a ne gorivo za lozenje i grejanje.I ja vec dve godine razmisljam o tome od kako sam poceo da se grejem samo na sapuriku.Inace kod mene u Beceju se "zmajevka" lepih cistih sapurika prodavala od 6000 din van sezone grejanja do 10000 din u grejnoj sezoni.
 
[video=youtube_share;nDTZ9Q26YhA]http://youtu.be/nDTZ9Q26YhA[/video]

[video=youtube_share;MdEXmnWaAdc]http://youtu.be/MdEXmnWaAdc[/video]

[video=youtube_share;YhkDOVGODto]http://youtu.be/YhkDOVGODto[/video]
 
@mihalyocska

Ja svakako praznim bunker na svaki krug u normalnoj godini. Meni ne gine vuceni skupljac. Kod 14x kombajna je manji bunker ali je i proporcionalno slabija sasija pa se ja svakako ne bih igrao sa tim nosenim bunkerom.

@Spajki

Usmerivac sapurika se montira tako da u njega samo upadaju sapurike i nesto malo pleve sa slamotresa dok pleva sa sita pada dole. Ventilator se moze ugraditi vrlo lako na hidro pogon ako treba nesto ozbiljno a slabije moze i na struju uz malo jaci alternator. Znas i sam, em se razumes u struju em imas kombajn malte ne isti kao ja.. :D
 
skupljač

Kod nas ima na 2-3kombajna napravljem elevator sa gumenom tqakom i kombajn vuce prikolicu iza sebe,,a ove godind je moj kolega napravio na 2kombajna turbinu,i pomocu ventilatora i cevi cista šapurina ide u prikolicu,ima n
eki ventilator koji izduvava necistocu,ja to nisam video,,a nenam ni slíke i každ mi kolega da je zasad uradio 2 kom probno,,,
 
2011003422201.png

2011003422204.png

us07927198-20110419-d000.jpg


- - - - - - - - - -

Vetar i traka su osnova,a na zapadu ubace gomilu senzora,lepo upakuju i sve radi na dugme. Velika vazdusna turbina,radijalni ventilator ili centrifugalni ventilator sa velikim kapacitetom vaduha su resenje.
 
Danas sam nesto malo zujao oko zmaja i pade mi nesto na pamet:Umesto secke koja mi stoji nazad na repu mogla bi se napraviti turbina,ventilator ili nesto slicno a kao pogon bi se mogao iskoristiti pogon secke.Samo bi za pogon elevatora koji nosi sapurike i kipovanje bunkera koristio ulje i hidraulicnu pumpu kombajna sto bi pumpe na nasim kombajnima bez problema zadovoljile samo bi mozda imali potrebe za vecim rezervoarom za ulje jer klip koji bi dizao taj bunker-prikolicu bi trebao da bude vece kubikaze,npr kao na zmaj beracu kukuruza.
 
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
20131003455.jpg
[/IMG]
Evo šta smo mi ovih dana napravili,za sad ovako da bude što brže gotovo.Ako ce sve biti ok nazimu sastavljamo ozbiljniju mašinu.
 
Nazad
Vrh