Sadnice oraha

Da li je neko kalemio orah s uspjehom? Ako jeste da li može iznjeti nekave detalje npr. način i vrijeme kalemljnja i dr.

Svaka informacija bi dobro došla.
 
Da li je neko kalemio orah s uspjehom? Ako jeste da li može iznjeti nekave detalje npr. način i vrijeme kalemljnja i dr.

Svaka informacija bi dobro došla.
POZ SLJIVAR JEL TI to pravo prezime ili je samo na forumu ime onako posto imam ija prezime isto Šljivar?aa isto me zanimaju orasi

- - - - - - - - - -

Pozdrav Srđane...

Zasadi kajsiju izmedju njih slobodno ...bar 5-6 da ima...I onaj pepeo od drveta iz kamina,koji znam da imas,razbacaj na oko 60 cm od svakog oraha u krug..slobodno...probaj na jednom stablu ako ne verejus...Razbijas ga prstima...ljuska ce biti tanka i meka...probano...radi ..inace ovo je prelepo...svaka cast...
poz jel vazili to za sve orahe ii starije i mladje orahe stim peplom ja imam jedan u blizini orah kostunjac jel moze se to koristiti i za njega kad kako treba too posipati jelsvaki dan ili ?? ako mozes da objasnis hvala unapred
 
izgleda da nema niko da zna odg na pitanje mi aa imam 2 ili 3 oraha kostunjca tj kod komsije aa njemu su bas dragi
ako iko zna odg dami pomogne odnosno njemu pozz
 
Erminos, sta te interesuje? Pepeo od drva? To je opste poznata stvar da pepeo unekoliko pomaze protiv kostunjavosti plodova oraha...samo ne znam koliko je bas delotvoran, pokusavao sam ranije na nekom jako krupnom plodu divljaka...pokusaj, nece da steti svakako.
 
ija sam cuo nesto ali niko josije rekao kako se vec radimozel na vec starijem orah ii kako to se treba raditi svaki dan ili neznam nija neki savjeti
 
Kao sto sam vec gore napisao, rasturao sam ja pepeo oko starih oraha, i to u prilicno velikim kolicinama...skoro pa pun dzak, sad dal' je pomoglo ili nije, ne bih mogao da kazem. U svakom slucaju nece da steti da se oko oraha razbaci, prakticno se i obogacuje zemlja.
 
Ljudi, ako je neko još imao problem sa crvom u stablu sadnica neka se javi porukom da utanačimo o kome se rasadniku radi i da li smo možda kupili sadnice u istom.
Jako bitna informacija zbog buduće sadnje.
Ja planiram ove jesani sadnju do 35 kom novih, za više sam ograničen parcelom.
 
Sto se pepela tice, provereno radi, mi smo jedno 4-5 godina posipali oko mladog (desetogodisnjeg) kostunjavog oraha (jbg, bio nam u dvoristu), sad je kao pucka, radja mnogo, cisti se bez problema i ide u prodaju kao druga klasa (malo je zuckast)... Ruku na srce, to su dzakovi i dzakovi pepela, ali nam je to bilo u dvoristu pa nam nije tesko palo. Pre toga nije mogao covek da ga ocisti, razmisljali smo da ga odsecemo. I dan danas mu bacimo po neku pepeljaru iz sporeta, za svaki slucaj... Jbg, znam da je neko odavno pitao u vezi toga, ali ne moze da skodi ako neko ovo procita
 
Molio bih da mi posaljete preporuke gde kupiti kvalitetne sadnice oraha.
Hteo bi da posadim u novembru 50-60 komada
I sta uopste znaci to da su sadnice sertifikovane?
Malo je nezahvalno davati preporuku. Ja ti mogu samo reći da izbegnes renomirane institute, ja imam fino iskustvo sa malim rasadnicima iz okoline Trstenika - Konjuh, Lazarevac..
 
Posadio bih 40 ari sa orahom citao sam i dosta hvale bugarsku sortu sainovo, gde mogu kupiti sadnice u zajecaru ili nisu? Unapred hvala pozdrav :)
 
Gledao sam jedan zasad od nekih 5 sorti oraha, najzdravija stabla i najbolje rode su sorta seinovo i rasna.
 
Stare su 4 godine, mada su prve zime izmrzle pa su kasnile jednu godinu. Naravno da ima razlike, najviše su 251, ali je Rasna nekako najrodnija...
 
Čitam ovu temu i užasnut sam kakve se malverzacije prave, čak i na nivou Instituta. Koliko shvatam, kupovina sadnica u rasadnicima je mačka u džaku, s obzirom da možete kupiti loše ili zaražene sadnice, zatim ko zna kako je izgledao plod donora, koliko puta je kalemljen itd..

Mislim da je mnogo bolje uraditi to samostalno, od nekog oraha koji ste našli u selu, a koji dobro rađa i ima lep plod. Eventualno može se posaditi iz ploda, ali će svega 5-10% sadnica imati iste odlike donora, kako se već kaže. :) Dakle, ova opcija je rizik, ako je istina to o 5-10%. Možda je to samo fora da se naplaše ljudi i da kupuju sadnice. Kako inače u prirodi orah raste sam od sebe i ima dobar rod i plod? Kod mene na placu ima 2 oraha koja niko nije zalio bar 10 godina. Jedan daje solidan rod, a drugi je u nepristupačnom delu placa pa nisam ni gledao da li nešto rađa, ali je ogroman! Možda ima i još neki, nisam ih video od žbunja. :)

Zamolio bih nekog ko ima puno iskustva iz ove oblasti da nam napiše šta misli da je bolje, sadnja iz semena ili gotove kalemljene sadnice? Hvala!
 
Poslednja izmena:
Alex,
to je tema koja je prilicno puta pocinjana na ovom forumu i apsolvirana. Definitivno su sigurnije kalemljene sadnice jer rizik sa samoniklom sadnicom je veliki a i treba ti nekoliko godina da saznas da li je orah iz semena onaj * pravi * .
Definitivno ima prevara sa sadnicama ali ima rasadnika koji dugo rade i nece da *kokosare * sa domacim orahom koga je malo porezao iznad korena da lici na kalem i proda ga za 1500 dinara...
 
Imam jedno 50-70 kom dvogodisnjih-trogodisnjih oraha u skolici... kada je pravo vreme da ih vadim i sadim na odredjeno mesto?
 
Pitanje za zupa100
Da li je realna cijena od 10€ sadnica chandler ˙(navodno original)kod vas u Srbiji u rasadniku,dvogodišnja dužine 150-200cm

- - - - - - - - - -

Može li bilo ko odgovoriti jer moram uskoro naručiti
 
Nazad
Vrh