Sadnice oraha

dubansr

Član
Učlanjen(a)
28 Jul 2011
Poruka
1.084
Lokacija
Pancevo
Poštovani forumaši, ovo je moj prvi post na ovom forumu i ovom prilikom želim da vas sve pozdravim...


Ja kad sam cuo cenu kalemljenih digao sam ruke,tako da cu saditi samo izdanacke,imam 20 oraha i lepe sam pare uzeo za nih samo muka dok ih otreses pa dok ih ocistis,isklasiras,spakujes ali opet ima racunice,planiram jos 10 da posadim
 
Poslednja izmena od urednika:

Panta SD

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
268
Lokacija
Smederevo
Tužna priča ,Paliic
ali nemoj da odustaješ od oraha. Ja sam pre 3 godine otisao , pogledao , izabrao i kupio 20 sadnica u MAVM rasadniku koje su veličine i gabrita koje ti pominješ u post-u . Prosle godine u oktobru sam naručio 5 novih sadnica da bih dodatno popunio prostor , naručio ih telefonom i one su stigle brzom poštom opet kvalitetne i veoma velike tako da stvarno nemam zamerke na rad ljudi iz ovog rasadnika.
Pozdrav !!
 

Panta SD

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
268
Lokacija
Smederevo
Setih se nekog crtaća sa komentarom ... Ko me je terao da govorim!!
Na svih 5 novozasađenih sadnica su , verovatno zbog žestokog minusa ove zime, izmrzli svi pupoljci tako da sam tek juce video da negde iznad kalema krecu neki latentni pupoljci.
Pitanje za forumaše . . .Šta mogu da uradim da eventualno *izvučem* ove mladare koji su krenuli i kojim merama mogu da im pomognem da se dovuku do jeseni i eventualno spasem sadnice.
Pozdrav !!
 

mojalovaa

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2011
Poruka
740
Lokacija
Pakrac
Evo napokon moji orasi poceli da izlaze iz zemlje , trebalo im je 40 dana od sadnje do izbijanja van , ali mislim da cu sada da sacekam da narastu nekih 50 cm visine pa da ih presadim u neke vece posude , sada sam ih u klijaliste stavio na svakih 4x4 cm da mi isklijaju pa bi ih presadio , dali netko ima ideju ili jos bolje iskustvo kada bi to valjalo da se uradi.
 

Panta SD

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
268
Lokacija
Smederevo
Vocar ,
video sam slike oraha koji , zbog jake zime i mraza, ove godine nece doneti dobar prinos ali me je zaintigirala prica o steti od zeca koju pominjes . Koliko su stare sadnice koje su *napadnute* i koliko su ozbiljno bile ostecene .
Kod mene je nekoliko trogodisnjih sadnica odseceno do pola metra visine jer je sve iznad bilo izmrzlo.Do ove visine je otprilike bio sneg koji je verovatno spasio orah od totalnog izmrzavanja .
Zanimljivo mi je da su istu zimu sadnice kajsije koje su bile prilicno sitne i koje sam posadio izmedju oraha prosle jeseni *pregurale* bez ikakvih oštećenja minus što me pomalo izludjuje ali . . .
Pozdrav
 

valjevac

Zaslužan član
Učlanjen(a)
5 Nov 2009
Poruka
1.542
Lokacija
Valjevo
Orezati izmrzlo tkivo i ukloniti sve do zdravog dela i prihraniti vodotopivim đubrivima ako već nije odrađena prihrana. Ne đubriti posle prvog juna nikako.

Sadnice rasađene 18.marta prošle godine.Sve se primile, 49 komada.Na dve sadnice bilo po dva oraha roda.Po jedan otpao.Gledao sam u njih kao u nešto mnogo lepo i vredno.Zima ih urnisala.Sada kreću.Iz stabla iznad kalema počinje vegetacija.Interesuje me ono orezivanje mrtvog dela stabla.Kada to da uradim:predpostavljam da treba da deo gde je odstranjeno ono što je mrtvo zaštitim voskom.Prihranio sam ih u februaru mesecu ove godine.Sadnica oraha sada izgleda ovako
U ovoj oblasti sam tanak.Hvala na pomoći i savetu i u to ime jedna tura :ppozdrav: valjevskog
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Nek' je sa srećom mlad zasad, oreži izmrzli deo, po pravilu se orezuje do iznad prvog zdravog pupoljka ali je kod oraha malo nezgodno tako da možeš orezati ili do zelenog preseka ili komplet do novog izbojka ako su izrasli kao ovaj na slici. Vosak je uvek dobro naneti.
 

valjevac

Zaslužan član
Učlanjen(a)
5 Nov 2009
Poruka
1.542
Lokacija
Valjevo
Hvala na odgovoru

---------- Poruka napisana 03-06-12 u 17:04 ---------- Prethodna poruka je 02-06-12 at 21:14 ----------

Uvali mi covek sadnice kalema koje je i po dva puta kalemio.Ja neuk nisam ni znao_Odradjeno na nevidjeno - brzom postom.Ima sajt samo da gledas.Ovaj mraz uzeo danak svakoj sadnici koja je dva puta kalemljena.Predpotavljam drugo kalemljenje znatno iznad povrsine zemlje.Mozda je ovo laicki ali ja tako rezonujem.
Evo kako igleda kalem koji sam nabavio.Zamolio bih ljude koji vladaju materijom da mi to prokomentarisu.Hvala unapred.

 
Poslednja izmena od urednika:

Panta SD

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
268
Lokacija
Smederevo
Orasdjije,
da li je neko pokusao da razmnozi orah polozenicama :sta: . . .
AKo ima takvih bilo bi mi zanimljivo da znam kako , kada je to radio i eventualno koliko je to bilo uspesno:sreca:
Pozdrav !!
 

sasamunze

Član
Učlanjen(a)
6 Maj 2011
Poruka
145
Lokacija
Beograd
jel zna neko kolko kostaju sadnice oraha i jel ima neki rasadnik blizu uzica. treba mi 3-4 sadnice da popunim jedan strmi deo i resim se korova i trnja. jos nesto cuo sam da dvogodisnje kalemljene 120cm sadnice naj bolje za zadnju. da li je to tacno ili epp/
unapred hvala
 

Vocar

Član
Učlanjen(a)
8 Feb 2011
Poruka
1.443
Lokacija
Banja Luka
valjevac, meni to sa slike ne djeluje da je uopšte kalemljeno.

sasamunze, orah napreduje onoliko koliko mu se posveti pažnja od same sadnje. Tako da je to epp. Poz!

---------- Poruka napisana u 20:29 ---------- Prethodna poruka je at 19:57 ----------

Vocar ,
video sam slike oraha koji , zbog jake zime i mraza, ove godine nece doneti dobar prinos ali me je zaintigirala prica o steti od zeca koju pominjes . Koliko su stare sadnice koje su *napadnute* i koliko su ozbiljno bile ostecene .

Pojedine je samo dirnuo a neke je totalno ogulio. Drastične slučajeve, nekih 20% od ukupnog broja zasađenih sam zasadio nove sadnice, ostale će se oporaviti. Pod nekima je ostavio i svoj karakterističan trag. Zanimljivo je bilo da je neke obilazio i po nekoliko puta jer su se vidjeli tragovi tj. oderotine različite starosti. U svakom slučaju bio je to neki baš gladan zekonja ili više njih.

Slike su iz decembra 2011.

 

Panta SD

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
268
Lokacija
Smederevo
Drugari,
imam par mladih sadnica sa velikim ostecenjima stabla pri dnu ili oko kalema sadnice. Interesuje me kako da ih zatvorim i onemogucim ulazak vode pred ovu zimui njeno mrznjenje .Pokusavao sam samo vocarskim voskom da ih sredim i mazao ga u velikim kolicinama ali on uvek ispuca i na kraju otpadne.U nekim starim knjigama sam pronalazio neke recepte sa balegom i glinom koje su stavljali pa preko njih obmotavali krpom pa me interesuje neka savremenija varijanta .
Pozdrav !!
 

Milos T25

Član
Učlanjen(a)
2 Dec 2011
Poruka
467
Lokacija
Krupanj
Koji raspon da ostavim izmedju sadnica oraha jer planiram da zasadim jednu vecu povrsinu u martu mesecu? Hvala.
 

Panta SD

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
268
Lokacija
Smederevo
Milose, ja sam ih sadio u rastojanju od 10 metara i to u formaciji ravnostrani trougao.Sve zavisi od toga kakvu namenu , oblik krune i visinu stabla zelis. Imas nekoliko postova na ovom sajtu vezanu za ovu temu pa ih lagano prouci.
Pozdrav i srecno . . .
 

Pavle.

Novajlija
Učlanjen(a)
8 Okt 2012
Poruka
710
Lokacija
Pavlovci
Poštovani forumaši, ovo je moj prvi post na ovom forumu i ovom prilikom želim da vas sve pozdravim.

Tokom 2011. god. sam bio posvećen projektu "zasaditi 50 stabala oraha", a kako se ovo tema bavi SADNICAMA, pokušaću da vam prenesem neka svoja iskustva samo o njima, a na drugim temama pisaću i o ostalim zapažanjima.

I odmah da vam kažem, orahe nisam posadio, baš zbog SADNICA.

Pa da počnem iz početka...

Kada se planira da primarni proizvod bude plod, a ne deblo oraha, mora se ići na kupovinu sadnica priznatih sorti i selekcija. To je bio moj plan, pa su me kompletno sve informacije dovele do Departmana (Instituta) za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u NS. Naime, najveći broj, ako ne i 95% naših najkvalitetnijih sorti je nastalo baš na ovom institutu, a iza svega stoji prof. dr Milovan Korać koji je ceo svoj radni vek posvetio selekciji oraha. U okviru Instituta postoji rasadnik sadnog materijala, tako da su moj jedini izbor bile njihove sadnice i to isključivo nijihove.

Kvalitetna sadnica šta je? Da je bezvirusna i sortno ispravna, kao i da ima dovoljno razvijen koren i stablo. Što se tiče oraha, čitajući jedan nazovimo priručnik ORAH - izdavačka kuća DRAGANIĆ (koga iskreno savetujem da ga svaki početnik ima), prof. Korać indirektno daje opis kvalitetne sadnice. On u jednom delu koji se tiče rezidbe, navodi da se sadnice posađene na jesen, prekraćuju u proleće naredne godine na visinu od oko 1,7-1,8 m od zemlje i time jasno ukazuje koju visinu treba da ima kvalitetna dvogodišnja sadnice.
Prvi put sam kontaktirao Institut u maju 2011. i tada su mi rekli da će sadnica biti u prodaji i da ih ponovo kontaktiram u septembru. Kontaktirao sam ih i u septembru i oktobru i... da bi u novembru napokon otpočela prodaja. Više nisam siguran oko datuma, mislim da su sa prodajom startovali oko 17. novembra. Zvao sam ih i zamolio ako mogu da rezervišem 70 sadnica (20 sadnica za jednog prijatelja) i da mogu doći 19og po njih, a oni su mi rekli da nema potrebe i da će sadnica biti. Došavši 19. po sadnice (subota rano ujutru), samo što se nisam šlogirao saznavši da je ostao samo jedan mali broj sadnica 2. i 3. klase i to od samo pojedinih sorti.
Uz to imaju politiku da ne možeš da vidiš šta kupuješ, tj. ne možeš da uđeš u rasadnik, već ispred žice, na kiosku platiš i oni ti iznesu šta ti iznesu. Na moje silno insistiranje, ušao sam u deo rasadnika gde stoje izvađene sadnice i video više nego tužnu sliku - sadnice su delovale kao škart. U razgovoru s gospođom iz kioska, rečeno mi je da sadnice sam trebao avansno da platim i da ih rezervišem na taj način još početkom godine; da su izvezli veliki broj sadnica u Bosnu i C. Goru itd.
Naravno, da takve sadnice nisam hteo da kupim i okrenuo sam se i otišao, ponevši sa sobom ogromnu količinu razočarenja. Da, vam ne pričam o tome da sam čitav Departman zamišljao skroz drugačije... i da je pristup kupcima tj. proizvođačima profesionalniji, da postoje agronomi koji daju neke savete prilikom kupovine - od izbora sortimenta do načina sadnje i sl. Napominjem da su njihove sadnice najskuplje u Srbiji.

Došavši kući, rastrčao sam se i zvao druge rasadnike. Sadnica nigde nije bilo.. U razgovoru s jednim rasadničarem iz Konjuha, kada sam mu ispričao priču za NS, on se nasmejao i rekao mi je da je on pojedincima sa Instituta te sezone isporučio više hiljada kom. Ovim mi je bilo sve jasno...

Koja je POENTA?

Poenta je da su oni preprodavci a ti silni strucnjaci su zapravo hostapleri najobicniji.Kako drugacije objasniti pristup da ne mozes videti sta kupujes i da nema nikog da te posavetuje.
 

sasamunze

Član
Učlanjen(a)
6 Maj 2011
Poruka
145
Lokacija
Beograd
ima li neko da preporuci postenog prodavca sadnica oraha na putu beograd uzice, posto bih hteo da zasadim par novih sadnica da malo obnovim vocnjak
unapred hvala
 

Ćegovac

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2011
Poruka
402
Lokacija
Čačak
Slicno je i sa Institutom za vocarstvo u Cacku,sve neradnici,hostapleri,prevaranti i preprodavci sadnog materijala koji se kriju iza imena instituta.

- - - - - - - - - -

A poenta je nista ne raditi a primati platu naucnog radnika,odkupiti i preprodati uz dobru marzu sadnice ne regitrovanih i neproverenih rasadnicara,das papire instituta na takav sadni materijal i oni se tako bave prevarom i preprodaom loseg sadnog materijala,a ne proizvodnjom proverenog kvaliteta sadnica.Primer:sadnica malina kod malinara ili kod neregistrovanih rasadnicara je od 10 do 15 dinara,a u institutu su iste takve koje prodaju pod nazivom standardne 35,a navodno sertifikovane takodje u sta sumljam su 45,(covek zasadio 3h i sve se osusilo,bilo je na tv i jos najgore tuzio ih i izgubio)pa ti vidi.Kupe po 10 a prodaju po 35.
 
Vrh