Rutava buba

Ja mislim da ove godine prelazim na Mavrik. Najbolje sto mi se do sada pokazalo je spustena bocna protivgradna mreza. U to delu vocnjaka koji je pokriven skoro nisam imao stete od rutave bube. Ono sto je van, to je katastrofa bila. Jedva sam odbranio, uz case, dzakove, i ljude koji su skupljali bubu mehanicki.
Sad planiram da spustim mrezu, i plus Mavrik samo po spoljnim redovima. Mozda je skup, ali kad imam 10% deformisane jabuke, e to je tek skupo.
Kakva su vasa iskustva sa Mavrikom?
 
Kakvo je oprašivanje kad se spusti mreža? Da li pčele mogu da nađu put do cvetova?
 
Evo jedan detalj sa sajta Adame što se tiče Mavrika
"Негативно деловање на пчеле: Отрован за пчеле. Средство за заштиту биља се не сме примењивати у време цветања усева и засада због опасности од тровања пчела. "
Aj
sad budi pameta.
 
Da li mislite da je ova godina sa blagom zimom i ranim napadom mnogobrojnih insekata, sada posle ovog zahladjenja zapravo dobra u smislu insekata, da li ce te rutave bube npr sad da pomru od mraza il sta?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Kod mene nisu bile ni krenule, ako ih ima onda su još negde duboko sakrivene pa im ovo zahlađenje ne može ništa

Mada malo čudno prošle god. ih je bilo dosta na cvetu kajsije a sad kajsia precvetala a nisam video ni jednu, mada kad razmislim ranijih godina su se pojavljivale tek na cvetu dunje.
 
Kod mene ih na kajsijama nije bilo, krenu kad tresnje i sljive a najvise ih je posle jos kad je kruska i aronija.

Ove godine je nisam video, sigurno je bila poneka jer sam vidjao slicne bube al nebitno znaci

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Ja sam juče video jednu na maslačku. Bio sam zauzet drugim stvarima pa nisam mnogo obraćao pažnju. Ostaje da štitim šljivu koja samo što nije procvetala, jabuku i krušku.
 
Ne bih da malerišem, Viljamovka je cvetala pre nekoliko dana, obilazim svaki dan i još nisam video ni jednu Rutavu bubu.
Prošle godine je bila katastrofa :eek:
 
Bilo je i kod mene za vikend, doduse poneka ne ocigledno.

Al sitnih insekata koji lete oko cvetova milion, ima i pcela al najbrojnije ove sitnije valjda solitarne i neke kao musice samo izlecu ulecu

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
I moje zamke prazne za sada,danas usput obišao. Mada još 4-5 dana neće cvetati jabuka tako da ima velika šansa da se i ona pojavi.
 
Evo jis jedna ideja za borbu protiv rutave bube... Postavljeno s jedne strane, sutta cu videti rezultat. Mada nesto je slabo i ima... Da ne baksuziram
7a921a7b9af1a2f0e6ecc9b4b8398e10.jpg
fa85464b8db0dc3fb9204399bbba5428.jpg


Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh