Koliko lavora treba za pola hektara? hehehhehehe
Ja imam toliko aronije i stavljao sam plastične čaše na otprilike svakih 5 metara na spoljni red s jedne strane i na sadnice višnje s druge strane voćnjaka aronije. I hvatale su se nije da nisu. Međutim, kada rutava dobro napadne možeš se samo polivati tom vodom iz lavora ili tih mojih čaša, radi hlađenja samog sebe a da ne bi popizdeo. Ali na kraju shvatiš da bez sakupljanja nema ništa. I tako smo sakupljali jednom dnevno oko podneva. Barem kod mene je tako bilo.
Tako da ove godine planiram godišnji odmor u firmi kad rutava krene a ne radi letovanja ili odmora. Eto luksuz na moj način. Inače kolege ovde u Kisaču imaju trešnju i rade i sa plastičnim čašama i sakupljanje. Ti neki voćni mirisi su dobrodošli kao i negro. Inače čitao sam neka strana istraživanja, manje više su zaključili da je blagi miris anisa( negro) najprivlačniji za "rutavku". Ali to ne isključuje sakupljanje. Ako je neko uspeo bez sakupljanja, skidam kapu...taj je srećnik pravi.
Napada buba i otvorene i neotvorene cvetove. Kada aronija završi cvetanje, više nije interesantna i zato treba stegnuti zube tih nedelju dana i sakupljati. Lepo to ide u jedan 5-litarski balon sa malo vode i da vidiš. Davi se gamad. Samo ne prosipati posle i zakopavati u zemlju jer se brzo snađu i izađu napolje.
To je ono što ja imam reći o borbi protiv rutave bube.