Pozdrav svim kolegama.
Zima nas izgleda sve tjera u tople kuće i za računare.
Vidim da se rasparavlja i ovcama sa moje farme. Kao prvo, kolega zeljko_bl mislim da niste u pravu kad pišete o prirastu romanov jagnjadi. Izlagao sam ovce na Banjalučkom sajmu više puta, to se desilo i ove godine. Jagnjad koja su iz trojki, četvorki i petorki su bila eksponati (postoje neke fotografija na forumu i prateća dokumenta) imaće 12-14.12. sto dana starosti i tad ću raditi kontrolna merenja. Tad mogu i fotografisti jagnjad i nakačiti slike na forum. Siguran sam da su jagnjad odavno prešla težinu od 22 kg telesne mase. Zato i postoje razlike u ceni, kao što postoje pravci u selekciji.
Jedan od osnovnih pokazatelja ukrvljenja je pad konstitucije, uska prsa, slaba konverzija, loš prirast potomstva i prosta reprodukcija, zar ne?
Što se tiče kolega iz Hrvatske, poznato mi je da postoji momak iz Pitomače, koji se bavi ozbiljnije uzgojom romanovske rase, kao nekoliko pojedinaca iz okoline Bjelovara i Virovitice. Iz kontakata sa njima jasno mi je da imaju problema sa ukrvljenjem i nabavkom čiste nove krvi. Molio bih kolege iz Hrvatske, da ako čitaju ove reči, obelodane šta su zadnji put uvozili i kakve linije ovnova imaju u svojim stadima, svima bi nam to značilo u cilju postizanja bolji rezultata.
Poznato je da je lane jedan kupac iz EU uradio jedan veliki eksport romanov ovaca iz Hrvatske u jednu zemlju EU, kao i krajnji rezultati koje je imao. O tome dosta zna i kolega AGRO LUG koga nema već duže vremena na ovom forumu i zna li neko šta je sa njim? Mislim da kupac iz EU govori jezicima južnoslovenski naroda i da prati ovaj forum, pa ga molim da napiše svoja iskustva, svima bi nam značilo. Inače, možda sam neinformisan, te "skačem" po Sibiru, Belgiji, Holadiji, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj u nabavci novi krvni linija, a imam ih u susedstvu.
Što se tiče cene dva-tri sjagnjene ovce koja nosi 3 ili više plodova (može se uraditi ultrazvučni pregled) kolika je njena ekonomska vrednost? Svi koji misle od da takva ovca vrede sto evra, varaju se.
Tekst koji objavi kolega miladinovic pomalo je rustičan. U Rusiji trenutno ima oko 6500 umatičenih ovaca. Većinu uzgajivača lično poznajem i bio sam na njihovim farmama. Odavno je izumrla mesna linija ovaca i pokušavaju je revitalizovati. Veća populacija je bila pre perestrojke i pojave bolesti naprasnog uginuća ovaca koja je iskorenila dosta romanov grla i dalje ih nažalost desetkuje.
Što se tiče Francuske, postoje dva registrovana uzgajivača i INRA farma u celoj zemlji. U celoj zemlji nema više od 1000 glava romanov (kao i finski landras) i uglavnom se meleze sa berišon, il de frans, teksel rasama. Postoji jedno stado u Belgiji, jedno u Holandiji i dva u Nemačkoj.
Pošto je globalalan trend izumiranja sela i farmera u svetu i Francuzi trpe iste posledice, bez obzira na benefite i privilegije koje im nude resorne službe i institucije, ljudi ne žele svakodnevne obaveze koje zahteva stočarstvo, opredeljuju se za druga zanimanja sa manje obaveza i definisanim radnim vremenom.