Istina jagnjenje u tijeku pa sam malo uz komp.imao sam neke probleme (post pod temom bremenitos i jagnjenje ovaca).No da odgovorim na neka pitanja:
Ovce sam kupio od prijatelja iz okolice Pitomače, a on ih je nabavio od jednog od največih uzgajivača romanovki u Hrvatskoj, možda i šire.Bio sam prije dvije godine na toj farmi tada je imao 700 komada, prema pričanju vlasnika ovnove je nabavljao iz Češke.
Ako netko treba kontakt javite mi mail adresu i poslat ću vam, nebih ovako bez znanja čovjeka javno objavljivao podatke.
Ove koje ja imam , mislim da nisu sve čistokrvne već da ima par mješanaca sa slovenkama(jezersko-solčavska).Sad se janje drugi puta, no još nemaju pune dvije godine.U prvom janjenju nisam imao iskustva pa sam ih držao u stadu, trečina janjaca se pogubila, a one kao prvorotkinje nisu imale osječaj za janjce pa ih nisu ni prihvačale.Sada sam pripremio dovoljno boksova i nije bilo takvih gubitaka.
Različite su veličine.najmanje 35 kg ,a najveće preko 55.Do sada niti jedna nije ojanjila više od 2, čak dvije su imale po jedno krupno.Naravno nisam vodio računa o ishrani kako mi je Miladinović preporučio.
No, iako imam 4 knjige o ovčarstvu, ono što sam pročitao na ovom forumu u zadnjih par dana potpuno je promjenilo moja razmišljanja.Do jučer sam planirao povečati stado, a sada ga kanim smanjiti i popraviti kvallitet rada pa sa time dobiti bolje rezultate.
Pozdrav svima.
P.S. Mislim da ovan sada ima oko 100 kg.
Post je spojen: [time]1263428711[/time]
Zaboravih nešto o muflonima.Kada sam bio na farmi u Pitomači vlasnik mi je pričao kako su eksperimentirali sa muflonima i romanovkama ne bi či dobili ovcu koja nema vunu več dlaku, pa se ne morala šišati.Ako nekog interesira više o tome morao bi ipak sa vlasnikom farme popričati, ukoliko je on raspoložen za podjelu iskustava sa drugima.Navodno je u stvaranju romanovske pasmine korišten i muflon.