Evo i ja da se uključim u diskusiju.
Posedujem Hesston 5540, kaiševi, širina bale 1,20m, visna varijabilna 0-2m. Vučemo je sa IMT 588 (Kao 587 samo je tri brzine i nema kompressor, malo jači na pumpi, stara mrcina).
Budući da je visina varijabilna, traktor je ravnomerno opterećen sve vreme, veže se elektronski ima malu konzolu kojom se nanosi vanila, 2 klupčeta od jednom se nanose unakrsno, može i samo jedno. Nema vezače samo obmota vanilu i odseče. Mi pravimo bale 1,20x1,20 ima graničnik koji se podešava na koliko da prekida punjunje(sirena zvoni).
Ovaj traktor od 88ks ide sa ovom presom 2. brzohodnom u senu, ima snimak pa procenite kakvi su otkosi, a u slami mu je to sporo, ali ne može trećom
Presa je kupljena prvenstveno jer nema ko da tovari bale (nema pomoći u selu, pa smo buraz i ja morali da dolazimo iz BG namenski da tovarimo i istovaramo bale po nekoliko dana), pa smo kupili utovarivač i ovu presu da to ubrzamo maximalno, i odmorimo matorog.
Prednosti:
1) Idu 2 čoveka (brat i ja) u njivu, jedan pomera traktor za transport, drugi utovara bale. Utovar 1Ha=10 minuta. Oznojimo se ako je baš jako sunce
2) Manje prostora zauzimanju od klasičnih bala, radili smo i sa jednom i drugom dok smo imali obadve, i isti broj otkosa je bolje sabijala rolo presa
3) Istovar...opet traktor sve unese u senjak, a sa malim balama bi se razvlačilo nas četvoro 2-3 dana dok sve ne bi istovarili i digli pod senjak, a crep ugreje...
4) Ne omlati puno seno, sve ostane u bali
5) Možete ih ostaviti u njivi (ako verujete komšijama)
6) Jedna bala da se izbalira i sveže kod nas u proseku za 2,5 minuta.
Mana: Moraju se odmotavati i nositi vilama u senjak, ako imate malu štalu kao što je kod nas, dok je recimo praktičnije uzeti 4-5 malih bala iz senjaka i uneti bikovima, pogotovo ako je slama.
E sad malo o radu same prese. Traktor treba da je maximalno ispravan, hidrauliku smo radili totalno sve novo na traktoru. Trebaju joj dva dvosmerna izvoda za otvaranje i zatvaranje, jer i kada se zatvara ne ide po slobodnom padu na dole, već hidraulika vuče dole da bi se presa zabravila. Pika prsti se isto tako pomeraju hidraulično.
E sada treba i utovarivač, pa to znači još dve dvosmerne sekcije za njega (ili može i na iste ako volite da se igrate stalno sa crevima). Da bi dizao utovarivač balu od 400-500 kg morali smo da stavimo novu pomoćnu pumpu, pa sada može da diže i na leru, a da bi motali volan sa balom od pola tone na prednjim točkovima,morali smo da stavimo full hidraulični volan.
Baliramo seno, slamu, šarovinu (kukuruznu slamu) i soju. Ne radimo za druge, samo za sebe.
Kaiševi naspram valjaka:
Ja sam u svakom slučaju za kaiševe zato smo je i kupili.
Zabluda je da kaiševi ne mogu da stegnu balu kao valjci, pogotovo kada veličina varira. Upoređivali smo balu od našeg rođaka i našu balu, i kod njega je čak nekada i mekša, jer nije bila napunjena do kraja. Kada bi prepunili presu sa valjcima, ne znam šta bi se desilo, ali mi na kaiševima imamo osigurače na spojevima koji popuste i presa stane(još se nije desilo). Kod presa sa valjcima, u slučaju neispravnog manometra dolazi do lomova. Najveći "kvar" koji smo mi imali je uvrtanje kaiša, jer je otkos bio jako uzan i punila se sredina, a na krajevima je ostalo poprazno pa se kaiš uvio. Sada vozimo levo-desno da bi je ravnomerno punili gde je uzan otkos.
E sada, ove sa valjcima daju lepšu i ravniju balu, dok su ove malo čupavije, ali to zavisi i od sena/trave.
Inače vozi se na većem gasu.
Ove sezone se desilo u prvoj detelini da je prešlo preko pika prstiju i uvuklo sena preko i između dva valjka, presa je bukvalno zaustavila i ugasila traktor na kardanu!
Nije bilo kvarova.
A evo i snimak, da ne bude da pričam ja ovde bajke
To je od pre nekih godinu dana, kada smo je tek kupili, nismo baš ni znali najbolje da rukujemo sa njom, a i trakor je još uvek bio nepripremljen za nju:
Na snimku je moj mlađi buraz.
Pozdrav!