Odg: ROLO BALIRKA
E ovako dragane imas i prese na kaiseve koje nemaju varijabilnu komoru onaj moj velger rp 150 sto sam stavljaoi slike ima kaise po manje delove kao sestougao i bala je fiksna isto kao i na rolopresama sa valjcima,nacrtacu na papir pa cu uslikati i staviti sliku da ti bude blize ovo sa sestouglom ali rastavis sestougao i napravis razmak izmedju starnica i oko svake stranice pustis kais uprosceno.I imas manje opterecenje po kaisu,i balu koja se pravi kao na presi sa valjcima.
Sto se tice zelene mase moze se raditi detelina i bez seckanja no sigurno je bolji kvalitet sa seckanjem i kad ne seckas onda ako ubacujes u mix prikolicu nece je razbucati a ako iseckas lepo je pomesa sa ostalom masom.
E sad sto se tice snage traktora ove sa kaisevima su puno lakse za okrecati npr rus 820 pegla ko lud sa presom na kaiseve dok sa valjcima "welger" prese,zasto napominejm velger jer se klas puno teze vrti ima drugaciji sistem valjaka,moze da se radi sa 820 rusom no oseti se na kraju bale da gubi obrtaj i da mu tesko,trebo bi traktor od 100 ks,naravno ne radim na anjsabijenijoj varijanti jer ne moze to da iznese ali i ovo je tolko sabijeno da se ne moze zabiti u balu utovarivacem sa cetvrtastim prstima vila,moze ali mora biti oslonac de ce da se upre.
E jos jedno kada se presuje detelina rolobalerom mora biti skroz suva znaci totalno jer se upali ako nije,sto je bolja presa na kaiseve jer ne sabije toliko balu koliko valjci ipak postoji neka manja sabijenost i jedan dan se pre moze raditi sa presom na kaiseve.
Ja u mojoj maloj bali imam skoro istu kolicinu slame kao u onoj velikoj.
ako nekog jos nesto zanima a da nisam pisao neka pita,sto znam iz iskustva ja cu anpisati
Post je spojen: [time]четвртак, 13. јануар 2011. 17:50:11 CST[/time]
naravno bala ide do rubova los sam umetnik.
p.s.pikap uredjej je dignut