Odg: ROLO BALIRKA
evo gore imas moje slike rp 150 veze u uzicu(tu sam prvo imao) imas i bale od nje dosta malo uzice je trosila jer je imale jednu iglu koju si mehanicki povukao i polako pustao kolko zelis da namotas uzice,dok noviji sistem vezanja manile su elektronski i imaje dve sparge sto nije lose zbog brzine vezanja ali i veca potrosnja manile naravno.
Kada vezes u manilu onda ako ne teres kad stanes u rikverc ti ostane dva kosara slame iza prese
dok to kod mreze nije slucaj jer je obavije odma celu balu i samo stanes stisnes i odma je bala cela omotana i nema rasipanja .
e sad ima slika i rp 200 to je savremenija masina upravo kako si napisao ima secku itd.
kod ovih masina je dobro sto imas u 99% slucajeva centralno podmazivanje lanaca sto je jako dobra stvar, mozes da nadjes sa vecim pikapom oko 1.8 -2m(jer kad kupis detelinu koja nije dobro zgrabljena nista ne ostane na njivi,ili kad presujes slamu za velikim kombajnom) imas tu opciju za secku,(imas dosta presa u inostrasntvu i moze se naci kaku pozelis bukvalno).
E sad mreza kao mreza sa njom dobijas na brzini motanja bale,dobijas na jednostavnosti rada jer je to uglavnom eletronsko dugme koje stisnes odradi posao i teras dalje.Bitno je da ti presa ima nazad vile koje pomazu da se bala odgurne sama kad ispadne iz prese a ne da padne pod presu pa da ne mozes zatvoriti vrata prese nego da pre otvaranja moras ici u nazad opet pa izbaciti balu i krenuti napred (jer ako odma krenes napred kupis masu i odma ispada napolje.
sve u svemu ima prednosti novijih presa,veci protok mase na ulazu npr.
prednosti rolo presa:
veoma efikasan rad ,uz jako malu ljudsku energiju napram malih bala npr. slama ne zakisne samo gornji sloj( sto se zakisnjavanja tice mozda je uzica i bolja jer bala upija vlagu i vetar je osusi dok se sa mreze sklizne i ode na oni balu ispod i tu se stvara trulez no to je opet ne znatno na kolicnu suve slame u bali,kad bi se slagale jedna po jedna a ne jedna na drugu onda ne bi bilo nikakvi problema.
a mane su :
manevar,prostor,unesivanje slame u male objekte(znaci moras je staviti pred svinjac npr i unositi komade,no ako imas krave i veliku stalu de se traktorm ulazi onda tu nema problema nikakvi.
npr ja drzim u svinjcu telad junice itd i napravio sam im napolju ispuste i onda samo u ispust ubacim rolobalu pola stavim napolje pola unesem untra i to je to.
Nadam se da sam ti bar malo priblizio roloprese i njihovu ulogu u olaksanju naseg bednog seljackom zivota.
Post je spojen: [time]1294485354[/time]
ja sam se raspleo tu a nisam ti odgovorio na glavno pitanje dal se iplati no procitaj sam moj post pa ces sam zakljuciti imas prednosti i mane jednog i drugog.Moje misljenje je da je mreza bolja puno bolja i zbog samog skidanja mreze nju odmotas i to je to,a dok uzicu moras imati noz da iseces i dosta je lakse kad je smrznuto skinuti mrezu nego seci uzicu.
Po meni trebo bi zvati nekog da ti uradi 5-6 jutara sa rolopresom na mrezu i na uzicu pa da sam vidis kako ce ti se pokazati i da li ce ti ostvariti zelje ili ne.
naravno ne znam koliko planiras presovati sa rolopresom no ako ne planiras vise od 400-500 jutara toplo preporucujem dimenziju bale 125-125 a ne 150-125 jer je puno lakse raditi sa njom.Na juru imas 5 veliki ili 7 manji bala a manje bale se lakse slazu u prikolicu a i posle maltene sam mozes da je rasturas dok kad je veca bal;e treba se namuciti.
Post je spojen: [time]1294544498[/time]
ovu sam gledao al kad sam teo kupiti prodala se(sreca jer ipak rp 200 je bolja masina):