Rolo balirka.

pozdrav svima,
kupio sam presu john deere 550 sa varijabolnom komorom. Presa ima kaiseve i vezuje sa dva kanapa. Cuo sam od nekih ljudi u Austriji da presa dosta dobro moze da sabije masi pogotovu zelenu. Posto vidim da ovde ima dosta poznavaoca rolo presa, sat vi mislite o tome posto presu zelim prvenstvno da koristim za pravljenje senaze i silaze od trave odnosno lucerke ali cemo je koristiti i za baliranje slame. Za pogon te prese bih koristio Fendt 309 LSA sa 90 konja. Trebam li na nesto posebno da odratim paznju. Neke od slika vam mogu poslati uskoro.
Unapred zahvalan

presa nema nozeva a kaisevi su u dosta dobrom stanju, dva su gotovo nova a ostali su neko vreme radili ali imaju dobar profil i krajevi nisu izresani. Spojnice su nedavno sve promenjene i kad se proba rukom da se na spoju pokrive to se ne moze lako uraditi takoda mislim da su u redu. Za sialzu planiram da pravim bale od 1,2 metra sirine (to ne moze da se menja) i mozda 1 do 1,2m u precniku za silazu a slamu bih pravio do 1,5 metra. To cu morati da isprobam ali ako ima vec nekih iskustava rado bih primio savete

Ja kolko sam cito na hr forumu i kolko sam malo pratio uopste prese i namenu za zeleno spremanje,zapazio sam da su najbolje gvozdene ili na letve(lance,gumene trake) jer kaisi se navodno uvrcu,i ipak su to velike tezine,e sad jos jedno zapazanje je bilo to da po oglasima nisam skoro ni jednu video na kaise zajedno sa pakericom samo gvozdene i te na letve sto sam pomenuo.
E sad malo je ne logicno jer znamo da na valjke slabije sabija sredinu i to me je bunilo ali eto tako je.
Jos da na pomenem da verovatno to nije problem kad je presa nova,i kad su kaisi novi i ne istegnuti i kad nisu da ne kazem truli,jer ako su nejednaki,stari itd logicno je da ce praviti probleme.No opet zavisi i od velicine bale,predpostavljam da ako pravi balu velicine do 150-60cm i ako se pravi manja bala od 125 ne bi smele stvarati problem ali dobro to su vec samo moji zakljuci i predosecaji sto ne mora da znaci i da je tako.

ovo je bilo pre kupovine a presa je sada u Srbiji

2r74qv9.jpg

---------- Poruka napisana u 12:35 ---------- Prethodna poruka je at 12:34 ----------

2mm614z.jpg

---------- Poruka napisana u 12:36 ---------- Prethodna poruka je at 12:35 ----------

24ya9zb.jpg

---------- Poruka napisana u 12:37 ---------- Prethodna poruka je at 12:36 ----------

idw0t0.jpg

inace je presa `88 godiste i napravila je oko 15000 bala
zamenjeno je ulje u hidraulicnom sistemu kao i filter i presa je pravila samo bale od slame
inace presa moze praviti bale do 180 cm precnika

Presa skroz ok izgleda,samo da je pik ap 2m i da ima rotor za ubrzavanje mase ako ne vec i nozeve,ako je samo toliko uradila to onda nije ni puno,a kazi mi je ima rampu da odgurne balu kad otvoris komoru? na zadnjoj slici se vidi neki klip i nesto na neki sistem poluge jel to za tu namenu? Ili stvarno nema rampu? :/

pickup je sirok 2m i na zalost nema rampu za rolanje bala pa je zato potrebno da se sa traktrorom krene 2-3 metra unazad i tek onda se izbaci bala. Taj valjak koji ima spirelne neravnine po sebi sluzi za nabijanje mase. Za ovu presu smo se odlucili jer sam od vise ljudi koji rade sa tom presom u Austriji cuo da jako dobro nabija masu od sredine bale a to je kod silaze posebno bitno i da zbog varijabilne komore ne opterecuje previse traktor pri zavrsetku bale.

Sad vidim da ima spirale kod pi apa,pa jeste da dobro sabijaju masu samo eto naveo sam gore razlog,pa da to je smor jer kod svake bale moras prvo nazad ic,pa tek onda je ispustiti ali dobro moglo bi se to napraviti,nije to neka posebna nauka.samo dve opruge malo gvodja i eto :)

pa mozda jeste smor to vozenje unazad ali mi je mnogo veci smor bio sa malom presom sa kockastim balama pa ih sve podizes rucno na prikolicu, ovako necu i da hocu ni jednu rukom da podignem, to mi je iskreno naj bitnije. A sto se pravljenja rampe tice, verovatno da se moze napraviti kao sto kazes pa cu nadam se nekako i to resiti.
Zna li mozda neko gde se moze nabaviti fojima za omotavanje od 500 ili 750mm i koja je cena. Cena jeste donekle bitna ali mi je i kvalitet jos bitniji

Evo par snimaka u raznim radovima sa JD550 pa možeš da vidiš kako radi:

Imaš bezbroj snimaka na Youtube, potraži malo, tako možeš mnogo toga da naučiš o tome kako se sa njom radi.

kupljena je u Austriji od jednog farmera i nema vezivanje mrezom vec samo sa dva kanapa. Kostala je 4400 u Austriji i jos oko 800 carina i prevoz. Presa je tska nesto vise od 2 tone sto me je malo iznenadimo kad smo je izmerili pa je i transport relativno puno kostao.
zombi-666 hvala za snimke neke sam ranije pogledao ali hvala u svakom slucaju

kupljena je u Austriji od jednog farmera i nema vezivanje mrezom vec samo sa dva kanapa. Kostala je 4400 u Austriji i jos oko 800 carina i prevoz. Presa je tska nesto vise od 2 tone sto me je malo iznenadimo kad smo je izmerili pa je i transport relativno puno kostao.
zombi-666 hvala za snimke neke sam ranije pogledao ali hvala u svakom slucaju

Nisi ju platio puno, to je jako dobar stroj nećeš požaliti!
Čim budeš nešto radio sa njom okači video u radu da vidimo kako ide.

---------- Poruka napisana u 11:55 ---------- Prethodna poruka je at 00:51 ----------

http://www.njuskalo.hr/sjetva-zetva-berba/rolo-balirka-john-deere-550-oglas-2909837

Nije mi ni ova skupa balirka samo da ima pik-ap veći bila bi super.

---------- Poruka napisana 26-02-12 u 00:40 ---------- Prethodna poruka je 22-02-12 at 11:55 ----------

Dali netko zna di ima za kupiti plovne sakupljače za rolo balirku hesston ono št je sa strane kraj pik-apa 2 kotača sa gumom što prikupljaje masu da bi bolje pik-ap pokupio?

Ako si koristio opisi malo jel to dobro radi?
svi koji imaje mali pik ap a imaje problema sa sirokim otkosima za velikim kombajnima,a to je dobro resenje ako funkcionise.

Nazad
Vrh