Rolo balirka.

Moram i ja do Aprila meseca da posaljem jednu za mog brata. Pa sad sam se malo bacio u potragu . Angazovao sam ovde jos dvojicu mojih kolega da mi jave kad god nesto cuju. Jer trenutno niko od nas ne kupuje te prese za trgovinu.
Ovde dobre prese se krecu od 10 000, pa na gore. Naucio sam i po nesto od ovih garazista (servisera) koji prodaju te prese. Kod nji se unutra sa vremenom menjaju lanci i valjci. Seljaci mi pokazali da se na lancanicima sa strane i lancima gleda koliko je ta presa radila. Ovde u CH uglavnom oni menjaju te prese izmedju 10 000i 15 000 bala. Redko koja se nadje da ima uradjenih 20 000 bala. Iako se nadje onda je njena cena dosta niza od ostalih koje su manje radile.

Msl da ima na prethodnim stranicama pottingerova presa isto ovakva,super stvar,samo sto gubis na vremenu,jer traktor ne moze presovat dok omata.

Cena je vise nego dupla , jer se stedi u masinama , vremenu , radnoj snazi , a to je i najskuplje na zapadu.

Pa mislio sam na to da ima nozeve za sitnjenje sena i slame. Kao i to da je ,ako bude bilo moguce manje radila.

Znam i ja da mogu da se vade , ali raspitacu se da li na svim modelima mogu da se iskljuce i ukljuce. Pokazao mi je jedan garazista na jednu Clas da preko komande iz traktora nozevi se ukljuce ( podignu ) i iskljuce (spuste), ali cena te prese je bila oko 18 000.

Ma imao sam ja jednu prosle godine ovde jako povoljno , ali sta da se radi kad nismo bili spremni za kupovinu. Prvo nije moj brat imao prednji utovarivac , a drugo da sam je tad kupio nebi imao novce za druge stvari. U svakom slucaju necu kupiti preko 8000e ovde na licu mesta.

Ne postoje ovde otpadi poljo masina. Sve sto se nemoze prodati oni to bace u staro gvozdje i odma ide na otpad gvozdja.

Skup je radni sat majstora ovde i zato oni nemaju vreme da mnogo popravljaju te masine , kad su mnogo pokvarene ili kad cesto se kvare. A seljak ovde je stalno pod obavezama i nikada nema vreme da sam krpari oko svojih masina. Verovao ili ne ovde 1 covek radi sam na 80krava. Ili su dvojica udruzeni , pa 1 radi jedne ned. , a drugi druge ned.

Cena je vise nego dupla , jer se stedi u masinama , vremenu , radnoj snazi , a to je i najskuplje na zapadu.

Nema logike da cena dupla,ali ako i jeste onda je to suludo,jer omotac sam ne kosta kao nova presa koje se krecu od 25-35000e dok omotac ne verujem da prelazi 20hilj.Na vremenu ne ustedis jer moras stajati dok omotas bale,uglavnom ko se bavi stocarstvom ima vise traktora,bar dva najmanje i s drugim moze da omata,naravno ne moze sam raditi taj posao ali opet i da ga radi opet bolje je imati dve masine nego jednu pa da je zakaci napred pa posle da samo umotava i ako hoce da proda moze posebno da prdaje sto je lakse nego ovako u paketu,ali sigurno da u toj operaciji ucestvuje vise ljudi,jer treba imati i traktor sqa utovarivacem za omotane bale.
No ovaj snimak pokazuje prezentaciju masine sto ne znaci da je ona i u velikoj praksi kod farmera.

Igore izvini , ja se nisam dobro izrazio . Nije ta kombinacija vise nego duplo skuplja. Ona je skuplja za koju hiljadarku od obe masine zajedno. A pored prednosti te masine , tu su i mane . Ja mislim da je mana onda kad se presuje slama , kao i seno.

Nazad
Vrh