Rezidba vinograda

Zadnji voz nije ima jos malo vremena
Ali je to malo komplikovano za pocetnika verujem da si vec razmisljala da platis nekome jednu dnevnicu da ovo sredi ali verovatno ga je i tesko naci ako je ovo vikend naslje.Ja mislim da je to najbolje

jesam, to sam prvo mislila, ali problem je sto ne poznajem nikog tamo, a kamoli nekog ko zna da orezuje... :(

Ovo ti je sve prilično umršeno da bi ti neko pomogao preko fotki, a i da dođe da ti oreže, nećeš znati šta sledeće godine...pa je možda najbolja radikalna metoda, seci sve do zemlje ali iznad "kolena" tj mesta kalemljenja, ove godine nemaš da jedeš ali ćeš da formiraš kako treba..

Nije Sanja to bas toliko komplikovano kao sto izgleda.
Na Slankamenki i Smederevki svaku proslogodisnju lozu (nadam se da je razlikujes od visegodisnje) skrati na dva okca, a na Hamburgu i Afusu donje (nize) delove cokota takodje skrati na po dva okca, a na gornjim delovima ostavi 2-4 proslogodisnje loze duzine 8-12 okaca.

@Milojko /uvek se setim Zikine dinastije:haha:/
Vrlo konstruktivno lepo si ovo srocio e sad nemora bas svuda dva okca ako ima grupu proslogodisnjih na istom mestu neka ostavi najvise dva na po dva okca a rest do kraja posece

Hvala ti Kico sto si me dopunio!
A, inace, ti si prvi koji je provalio odakle mi nick :ppozdrav:

hvala vam svima puuuuno!
za ovu godinu mi je suvise radikalno da secem go kalema, klinci obozavaju grozdje, proslo leto su sami brali i ruckali. ne mogu to da im uskratim. mozda, ali mozda neke skratim pa ponovo krenem ispocetka, a neke ostavim da ne bude bas bez grozdja.. to je bas teska odluka! ali pokusacu u svakom slucaju da ga orezem ovako kako ste opisali, gde je grupa ostavim dva sa po dva okca, na gornjim delovima 2-4 na 8-12 okaca , pa sta bude bice..
i imam jos jedno pitanje?
ako bih neke od proslogodisnjih grana koje preplicu sa drugma, skratila, sta ce se sa njima desiti, hoce li one na mestu reza pustiti nove izbojke ili sta vec?

moja greska, nisam dobro napisala, mislila sam na visegodisnje, ove odrvenele grane, da pokusam da preoblikujem cokot.

Ako je sorta bujna, uglavnom izbije ako se ne odseče u glavu što bi rekli
Zato se ostavljaju niži izdanci ako želiš da podmladiš čokot, odsečeš staru a pustiš mladu

moja greska, nisam dobro napisala, mislila sam na visegodisnje, ove odrvenele grane, da pokusam da preoblikujem cokot.

seci slobodno, i to je možda način da se objasni.
Tu če najverovatnije izbijati novi lasrari (jalovaci) ali njih češ ili uklanjati ako ti ne trebaju ili češ neki iskristiti dogodine ako ti treba
Te višegodišnje odrvenele grane (kraci čokota) lepo rasporedi, iseci što je višak, pokušaj da raspored prostalih bude što ravnomerniji, biraj kad sečeš da uklanjš ogolele na kojima nema mladih lastara (rodni čvorovi) na dužem rastojanju, dakle da ostavljaš one koji su bolje snabdeveni tim rodnim čvorovima , kada to uradiš onda prekraćuj jednogodišnje lastare na par okaca, (kondir) negde ostaviš neki duži (luk) a ako nedge ostane prazan prostor i ostavi jednogodišnji lastar koji če ga popuniti i od njega češ formorati novi krak čokota.

aha.. mnogo je lakse kad mogu ovako da pitam, nego da sedim ispred loze i lupam glavu..
Hvala vam na strpljenju i na savetima!

Hvala vam na strpljenju i na savetima!
Bilo mi je zadovoljstvo

(a i ostalima, siguran sam, čim vidimo žensko ime u niku noge polomismo trčeći da pomognemo. Tak'i smo, džentlmeni, šta ćeš :osmeh:)

Kasnije kad prođe cvetanje i formiraju se bobice na grozdovima, razredi ih malo, otkini one zakržljale i siromašne grozdove i imaćeš lepo krupno ukusnije grožđe.
Zato je bilo sitno, malo je suša odradila a bili su čokoti opterećeni.
U suštini oreži tako kako su kolege napisale pa prati ove sezone kako se to razvija tako se najbolje nauči, sledeći put ćeš se usuditi na ozbiljniju rezidbu tj. podmlađivanje i formiranje a možeš i sad probati na jednom čokotu, nećeš ga uništiti.
Samo napred, sve što se pogreši ove godine ,sledeće se ispravi, raste to ko ludo

Slobodno se baci u vatru, kod loze ne možeš puno pogrešiti jer je jako bujno voće, čas posla izbije novo na sve strane pa ćeš polako vremenom videti šta se dešava uz sugestije od ljudi ovde. Možda na jednom da se praksaš ove godine, a ostale samo skrati sve na dva okca npr, šta izađe iz njih će ti ove godine dati rod.

Ja obično razrežem loze na 4 oka i zakopam u zemlju 3 oka a jedno pustim vani, do jeseni one pustiju zile in onda se možejo kasno u jesen presađivati. Uvek uzmeš jednogodišnju lozu i najbolje je odrezati iz sredine loze.

pozdrav svima zanima me kako kad osijecem lozu moze loza da pusti zile na koji nacin i kad

Uradi ovako kako je @rastusan opisao i trebalo bi da bude u redu.
E sad, mozda bi bilo jos predloga i sugestija od ostalih clanova sta da radis i kako ali ne znamo kog si pola :osmeh:

A jel nije sigurnije ožiliti u posudi sa vodom kao što se radi sa cvećem?

Nazad
Vrh